Dårlig batterikapasitet på dagens mobiltelefoner

Før var det sånn at mobilene skulle være mindre og mindre og batteriet ble bare bedre og bedre. Nå er det derimot sånn at mobilene blir bare større og større og batterikapasiteten er dårligere enn noensinne. Hvorfor aksepterer vi at det er sånn? Det var i mars 2011 at jeg kjøpte min første smarttelefon, en HTC Desire HD. Det er ikke noen tvil om at jeg liker telefonen veldig godt, altså alle de funksjonene og alt det man har tilgang til. Men jeg synes det rett og slett er forferdelig irriterende at det er så forferdelig dårlige batterikapasitet på dagens mobiltelefoner!

Hvis telefonen holder ut en hel dag, så har man jo flaks, da bruker man telefonen lite. I takt med at mobiltelefonene blir større, så blir jo også batteriene større, det vil si at de har størrre kapasitet. Men den forbedringen blir bare slukt opp av det faktum at skjermene på mobiltelefonene blir større og de får raskere og kraftigere prosessorer som igjen bruker enda mer strøm. Det vil si at vi står på stedet hvil.

Så tenker man at det kanskje hadde vært lurt å kjøpe seg en mobiltelefon med litt mindre skjerm, den jeg har nå har en skjerm på 4,3 tommer. Hvis man f.eks haddde gått ned til 3,5 tommer, kanskje det ville hjulpet? Problemet er at hvis man kjøper en mindre mobiltelefon, så er også batteriet tilsvarende mindre. Spesifikasjonene ellers er som regel også dårligere. Det vil si at man ikke tjener noe særlig på å gå ned i størrelse. Når skal egentlig mobiltelefonprodusentene igjen gi oss mobiltelefoner som vi ikke trenger å lade så ofte? Nå skal jeg ikke være så urealistisk å si at jeg kunne tenke meg en smarttelefon jeg bare kan lade en gang i uka. Da ville den nok måttet ha et batteri som var av utrolig dimensjoner.

Jeg skal ikke være mer kravstor enn at jeg ønsker en mobiltelefon med et batteri som i det minste holder EN dag med aktivt bruk. Problemet med batterikapasiteten øker jo bare i samme takt som den økte bruken av dagens mobiltelefoner. Vi bruker ikke mobiltelefonen i dag bare som en telefon og til å sende en og annen tekstmelding. Nei, vi bruker den til alt. Er det noe vi bruker telefonen til mindre og mindre, så er det å ringe med har jeg inntrykk av. Men vi sender meldinger i bøtter og spann, vi  bruker den som et kamera og vi bruker den til å være på internett selvfølgelig. Alt dette bruker forferdelig mye strøm.

Det er ikke for ingenting at jeg kjøpte meg en Apple iPod Touch for å ha en dedikert mp3-spiller for noen måneder tilbake. I tillegg prøver jeg å bruke et kompaktkamera istedenfor å bruke mobilen som kamera. Men det er veldig kjekt å bruke mobilen innimellom når man ikke har med seg det vanlige kameraet selvfølgelig.

Men det er selvfølgelig den store skjermen som sluker strøm på dagens mobiltelefoner. Jeg for min del har lysstyrken på skjermen på auto, slik at den justerer seg automatisk etter hva slags lys jeg befinner meg i. Innendørs trenger man ikke så sterkt lys i skjermen, men utendørs spesielt i solskinn,  trenger man nesten full pupp på skjermen. Og det sier seg jo selv at det sluker noe forferdelig med strøm. Og jeg har ved flere anledninger sagt at jeg faktisk seriøst har vurdert å gå bort fra smarttelefon og gå tilbake til en tradisjonell mobiltelefon igjen.

Nå har jeg litt problemer med å få meg selv til å tro at det kommer til å skje, da jeg har blitt utrolig glad i og litt avhengig av alle de mulighetene man har med en smarttelefon, men jeg skal love dere at det er fristende! Rett og slett fordi jeg er dritt lei av å gå tom for strøm hele tiden, eller det fakum at man må lade i ett sett! Hvem husker vel ikke de «gamle» telefonene som man slapp unna med å lade en gang i uka? Nå har jo selvfølgelig bruken av mobiltelefonene endret seg dramatisk i løpet av de siste årene, men det er jo faktisk noen som fortsatt ikke har kjøpt seg smarttelefon.

Men å gå bort fra smarttelefon etter å hatt det i 2,5 år er nok en ganske stor terskel. En ting er tilgangen til internett, en annen ting er Twitter, Google Contacts og Google Calendar som jeg bruker mye. Hvis jeg hadde hatt mulighet til å bruke Twitter, Google Contacts og Google Calendar, tror jeg faktisk at jeg hadde kommet veldig langt uten en smarttelefon. Men såvidt meg bekjent finnes ikke denne mobiltelefonen. Jeg har funnet en Samsung GT-S5610 er det vel den heter som faktisk har ganske rask prosessor til å ikke være en smarttelefon, med 5 megapixel kamera med autofokus og visstnok mulighet til å bruke Twitter og Facebook. Men spørsmålet er om disse funksjonene fungerer lengre etter at både Twitter og Facebook har endret seg ganske mange ganger siden denne mobiltelefonen var ny i 2011.

Men jeg må si at det er veldig fristende med en mobiltelefon som har mye bedre batterikapiasitet enn det som er tilfellet nå om dagen. Nå er selvfølgelig min telefon en litt aldrende telefon og den har nok snart gjort sitt. Men den fungerer forsåvidt fortstatt, men batterikapasiteten er ikke noe særlig lengre. Men jeg kan jo alltids prøve å kjøpe et nytt batteri på ebay for en billig penge. Det vil kanskje forlenge levetiden på mobiltelefonen en stund.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2013/08/21/darlig-batterikapasitet-pa-dagens-mobiltelefoner/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.