Ny mobiltelefon: HTC Desire HD

Senere denne måneden er det faktisk hele fire år  siden jeg kjøpte min forrige telefon, en Nokia 6300. For de aller fleste mobilbrukere er det utenkelig å beholde den samme mobiltelefonen i fire år. Det er ihvertfall det inntrykket jeg har. Det finnes selvfølgelig noen unntak, en jeg kjenner har faktisk hatt sin mobiltelefon i ni år, og kommer nok til å tviholde på den til den har 10 års jubileum! Jeg må nok innrømme at jeg vurderte ny telefon for et års tid siden, en HTC HD2 «Leo» men det var nok det økonomiske som gjorde at jeg tok til fornuften da. Jeg var egentlig ikke på utkikk etter ny mobiltelefon heller, men når en kamerat av meg nettopp hadde kjøpt seg denne «lekkerbisken», ble et til at jeg satt og fiklet litt med den. Og jeg må jo innrømme at jeg likte det jeg så. Det virket veldig fristende opp mot min gamle Nokia 6300 med serie40 operativsystem.

Men det ble altså ikke noe for et år siden. Jeg hadde egentlig ikke noen planer om å kjøpe meg ny mobiltelefon nå heller, men det har seg slik at samme kamerat hadde kjøpt seg en tablet pc som jeg satt og «lekte» litt med forrige helg. En tablet med Android 2.2 operativsystem og med en 10 tommers skjerm. Det var i grunn ganske artig å sitte og surfe, skrive meldinger på twitter og slikt på denne saken. Men jeg må innrømme at å kjøpe en tablet eller iPad som er den mest kjente/populære av dem er rimelig uaktuelt. For meg så jeg bare på det som en leksak, og jeg var ikke så veldig interessert i å legge fra 4.000 kroner og oppover i dette. Det resulterte derimot i at jeg begynte å titte på mobiltelefoner igjen. HTC denne gangen også.

HTC HD2 «Leo» har gått ut for lengst, nye mobiltelefoner har jo en tendens til å komme som perler på en snor. Nå er det HTC Desire HD som er det «store.» Jeg satt derfor leste litt tester og slikt av dette «beistet» av en mobiltelefon. Spesielt i sammenligning med min gamle Nokia 6300. Det virket som anmelderne likte telefonen veldig godt, HTC får vel litt pepper for batterikapasiteten på sine mobiler, men det blir jo litt til man gjør det til selv. Men hvis det er slik at man kan bruke telefonen så mye man bare ønsker og den holder en hel dag, så er det jo bare å lade hver natt. Det hadde selvfølgelig ikke gjort noe om den holdt lengre enn det, men det er lettere å huske å lade hver natt enn hver andre eller tredje.

Etterhvert fikk jeg et tips om at jeg burde ta en nærmere titt på HTC Desire Z. Det er vel mer eller mindre den samme telefonen som HTC Desire men med innebygget tastatur i tillegg. Jeg tok derfor en tur innom min lokale Lefdal og Elkjøp sist mandag for å ta disse to telefonene i nærmere øyesyn. Det store spørsmålet var vel: Trenger jeg ett eget tastatur eller holder det med touch-tastaturet? Såvidt jeg kunne skjønne var den eneste fordelen med HTC Touch Z nettopp dette tastaturet, mens alt annet var bedre på HTC Desire HD. Raskere prosessor, mer minne, bedre kamera og større skjerm. Men etter å ha «klådd» litt på begge telefonene på både Lefdal og Elkjøp hadde jeg ikke klart å bestemt meg. Uansett hadde ingen av butikkene HTC Desire HD inne. HTC Desire Z hadde de derimot inne. Men Lefdal var overhodet ikke interessert i å matche sine egne internettpriser. Det var derimot Elkjøp, men de hadde en ganske mye høyere pris på HTC Desire Z enn det Lefdal hadde. Å matche Lefdal var ikke interessant. Hadde Elkjøp solgt en Desire Z til meg for Lefdal sin internettpris, hadde jeg vært eier av en HTC Desire Z nå tror jeg.

Men jeg endte opp med å dra tomhendt hjem fra Lefdal og Elkjøp. Kanskje enda litt mer forvirra enn jeg var fra før. Hvilken telefon hadde jeg lyst på? Trengte jeg tastatur eller ikke, ville jeg ha telefonen med den største skjermen og det beste kameraet? Eller trengte jeg ny mobiltelefon i det hele tatt? Prisforskjellen på disse to var i grunn ikke av betydning. Men andre ting som jeg må innrømme at jeg tenkte på var: Hvordan ville det være å drasse på en så enorm telefon? Finner jeg taske som passer? Jeg vet jo at skjermen på disse telefonene er i glass, så det er jo en idè å ikke utsette dem for noe særlig støt. Og det siste spørsmålet: Var jeg villig til å bruke så mye penger på en mobiltelefon? Jeg ville isåfall bruke omtrent det dobbelte av hva jeg brukte på min forrige mobiltelefon.

Men etter å ha sittet hjemme og lest mer om telefonene, vurdert det opp og ned og kanskje egentlig ikke helt overbevist om jeg faktisk ville kjøpe meg en mobiltelefon, endte jeg opp med å bestille en telefon fra Lefdal sin nettbutikk. En HTC Desire HD. Når jeg først skulle kjøpe meg en ny mobiltelefon, gikk jeg for den råeste. Det er ihvertfall slik jeg har oppfattet det. Følte at jeg hoppet ut i dette med begge beina først, slik som jeg gjorde når jeg bestilte meg ferietur til Malaga/Fuengirola for noen få uker tilbake. Uansett hvilken smarttelefon jeg ville ha valgt, så ville det ha vært et kvantesprang fra min gamle Nokia 6300. Bare for å ha nevnt det, jeg tittet også litt på Nokia N8, men vraket den rett og slett pga Symbian. Jeg har ikke testet ut dagens Symbian-versjon, så det er på bakgrunn av hva jeg har lest om det og litt erfaring fra eldre versjoner. Jeg hadde nok vært ganske klar på at det var en telefon med Android jeg hadde lyst på.

Så var det å vente på sitt nye kjøp da. Det er jo til tider kanskje kjedelig og irriterende. Spesielt når jeg ser på pakkespor at pakka ankom Grålum/Sarpsborg onsdag morgen, men så dukket den opp i Halden 1,5 time senere. Med status feilsendt, videresendt. Jeg kunne derfor ha hatt telefonen allerede onsdag kveld, men den dukket ikke opp på min lokale PIB (post i butikk) før torsdag morgen. Man kan trygt si at jeg var spent når jeg pakket opp esken til min splitter nye HTC Desire HD. Jeg hadde lest litt om plastlukene/lokkene/dekslene på baksiden av mobiltelefonen i plastikk. Det er ett på siden til batteriet og ett i bunn som er til minnekortet og sim-kortet. Det er flere mobiltestere som har vært skeptisk til holdbarheten på disse plastikkdekslene. Men jeg klarte å få dem begge både av og på uten nevneverdige problemer på første forsøk. Men etter å ha startet opp telefonen etter å ha ladet opp batteriet, var det ikke kontakt med sim-kortet.

Så da måtte dekselet av igjen, og jeg sleit noe inni hampen med å få det av. Jeg hadde åpenbart hatt litt flaks og ikke helt fått helt teknikken på det enda. Det endte ihvertfall opp med at jeg holdt på å ødelegge det helvettes plastdekselet og ble mildt sagt rimelig forbanna. Men det gikk ikke i stykker, så da er det jo greit. Men man ser at det har fått seg en liten «knekk» eller hva jeg skal kalle det. Det irriterte ihvertfall meg noe grønnjævlig på torsdag. Men skulle det være sånn, så går det ann å få tak i reservedeksler da. I kombinasjon med at overgangen fra en gammel serie40 til Android 2.2 er enorm, må jeg innrømme at jeg tenkte: HVA I HELVETTE ER DET JEG HAR GJORT NÅ?

Jeg tok faktisk ut sim-kortet og stappet det inn i min gamle Nokia 6300 når jeg skulle på styremøte på jobben den kvelden. Men vel hjemme igjen var sim-kortet på plass i riktig telefon. Jeg fikk fiklet og trykket meg litt frem og tilbake og gjort meg litt mer kjent med telefonen utover kvelden. Jeg hadde også bestemt meg for at jeg skulle legge inn alle kontaktene mine på nytt, istedenfor å kopiere dem over på sim-kortet og få dem «maltraktert» over på min nye telefon. Jeg håpte derfor at det var mulig å gjøre dette på pc’en og ikke direkte på telefonen. Jeg fikk et tips av en kompis at det var mulig å bruke Google Contacts og synkronisere med telefonen. En gmail-konto hadde jeg, så veien til Google Contacts var kort, for ikke å snakke om Google Calendar.

Alle 100 kontaktene var på plass etterhvert, etter at jeg hadde «vraket» noen få. 40 av disse er faktisk nåværende kollegaer, så lista er rimelig lang spør du meg. Når jeg etterhvert også begynte å synkronisere og linke mot Twitter og Facebook begynte det virkelig å bli en detaljert kontaktliste. Nei, jeg holder alle vennene på Facebook «utenfor», men de kontaktene jeg har i Google Contacts blir koblet mot Facebook for å hente ut bilder og informasjon som jeg ikke allerede hadde lagret. Men da må jeg innrømme at jeg fort fikk meg litt av en overraskelse. Den ellers ryddige og ganske tomme kalenderen min ble fort smekk full av alle bursdagene fra Facebook. Herregud så mye informasjon og så uoversiktlig det ble plutselig. Men det fikk jeg heldigvis luket bort fort, så nå er det bare Google Calendar den viser og ikke Facebook i tillegg.

Men jeg tror nok fortsatt at jeg vil gjøre ting fortere på min gamle telefon, altså finne frem en kontakt og ringe opp og for ikke å snakke om å skrive en sms. Men man blir vel raskere til å gjøre dette etterhvert som man blir enda mer kjent med og vant til telefonen. Men man må være veldig nøye med hvor man trykker på touch-tastaturet for å treffe riktig bokstav. Men det er selvfølgelig alfa omega å ha telefonen på siden og ikke på høykant når man skriver. Da blir touch-tastaturet mye større. Men selv om man skriver en og annen bokstav feil, blir det fort foreslått riktig ord allikevel. Hvis det ordet du hadde tenkt å skrive er uthevet med grønt, er det bare å gå videre og det blir rettet opp automatisk. Hvis det er et annet ord som er grønt, så er det bare å trykke på det ordet du mente å skrive. Hvis du skriver inn orden ikke har i ordlista fra før, så lagrer den ordene fortløpene, så den kjenner dem igjen neste gang du skriver det!

Jeg har tatt noen få testbilder med HTC Desire HD hittil, og det ser naturlig nok mye bedre ut enn de bildene som kom fra min gamle Nokia 6300 på megapixler. Bildene i innlegget jeg skrev tidligere i kveld om en grei første dag på jobb etter ferien er tatt med HTC Desire HD. Bildene i dette innlegget er også tatt med samme mobiltelefon. Men med standardinnstillingene på telefone blir bildene ekstremt brede, men jeg har fått rette topp det nå, så de blir tatt i «vanlig» 4:3 format fremover. Med mindre man ønsker veldig brede bilder, så kan man jo skifte tilbake til standardinnstillingen. Men bildene jeg har tatt hittil har blitt beskjært litt i ettertid for å fjerne litt «luft». Det er ikke bare bare å fylle et bilde i 5:3 format. Man skal også kunne spille inn video i 720p HD-kvalitet. Jeg har bare testet en liten video i mørket hittil, men standardinnstillingen var selvfølgelig litt dårligere. Så jeg får teste video i 720p HD-kvalitet en annen dag! Hvis jeg finner noe fornuftig å filme, kan jeg jo legge det ut her også.

En slik telefon blir jo litt «leksak» også i tillegg til de mest elementære tingene man bruker en telefon til, å ringe og sende sms. Man har mulighet til å surfe på internett, være på Facebook, kvitre på Twitter og en mengde andre ting. Jeg må også innrømme at jeg ble veldig fort glad i Google Contacts og Google Calendar. Forløpig står telefonen på automatisk synkronisering, jeg aner ikke hvor ofte det skjer, men det må skje rimelig ofte, for det tok ikke mange straksene fra jeg la inn noe i Google Calendar til det dukket opp på telefonen min. Det koster jo selvfølgelig ikke en dritt hvis man er tilkoblet et trådløst nett. Men det har man jo ikke tilgjengelig hele tiden. Jeg er derfor litt spent på hva dette gjøre med telefonregningen min. Men det er heldigvis en maksgrense for hvor mye Telenor belaster for datatrafikk hver dag (10 kroner). Men det sier seg jo selv at det lønner seg å betale 99 kroner for Mobilsurf (500 mb per måned), det er 3,30 kroner per dag. Med tanke på at 1 mb datatrafikk koster 12,50 kroner hos Telenor, skal det ikke mye til før man når maksgrensen på 10 kroner. 10 kroner dagen i 30 dager er jo tross alt 300 kroner.

Jeg har hatt med min nye HTC Desire HD på jobb for første gang i dag, det vil si en hel arbeidsdag uten trådløst nett og med automatisk synkronisering i «ett sett». I tillegg har jeg vært litt på Twitter, sjekket værmeldingen og litt andre småting. Jeg går derfor ut ifra at jeg har svaret på hva det har kostet i morgen. Hvis en helt vanlig arbeidsdag er 10 kroner, bestiller jeg nok Mobilsurf rimelig kjapt. For at det ikke skal lønne seg å bestille Mobilsurf må man nok slå av all automatisk synkronisering og kun gjøre dette når man har ett trådløst nett tilgjengelig. Men da «ødelegger» man jo tross alt ganske mye av morroa med en slik telefon, gjør man ikke?

Forløpig har jeg bare mobiltelefonen i jakkelomma, i skjortelomma og slik. I motsetning til Anders sin gamle HTC Touch fulgte det ikke med noe å ha telefonen i. Jeg har derfor bestilt meg noe fra en nettbutikk. Jeg har sett litt på hva de har å velge mellom hos Clas Ohlson, Elkjøp, Lefdal og Expert, men det er i grunn veldig dårlig utvalg til såpass store telefoner. Så da håper jeg at nettkjøpet ikke blir ett bomkjøp! Men det var litt om mitt nye bekjentskap/mobiltelefon. Håper dette er en telefon jeg kommer til å bli fornøyd med og kan ha en god stund fremover! Om den holder ut like lenge som min Nokia 6300 vet jeg ikke, den har jo faktisk ikke tatt kvelden enda heller. Men hvis jeg steller pent med den og ikke mister den i bakken (skjermen er av glass) så burde det vel gå greit. Jeg vil nok tro at det er mange som kjenner meg som kanskje ikke ville trodd at jeg ville kjøpe meg en slik telefon. Men det var nok mange som ikke trodde at jeg ville reise på ferie alene heller.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2011/03/07/ny-mobiltelefon-htc-desire-hd/

1 kommentar

    • kak8 mars, 2011 kl 17:01
      Forfatter

    Jeg har selvfølgelig sjekket påløpte kostnader for datatrafikken i går, og den hadde økt fra 17,80 til 27,80. Det vil si at i løpet av en helt vanlig arbeidsdag med synkronisering i «bakgrunnen», litt Twitter og slikt, dog ingen internettsurfing ble 10 kroner (det Telenor maks belaster for datatrafikk per dag i Norge). Så da er det nok ingen tvil om at det lønner seg å bestille Mobilsurf som gir 500 mb datatrafikk per måned til 99 kroner. Det har jeg da selvfølgelig nettopp gjort! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.