Kortreist tur med bobilen til Vikerhavn og Vikertangen i kulda

Første helga i februar ville jeg ta en tur ut til Hvaler med bobilen igjen. Det er ikke noen tvil om at jeg liker meg på Vikerhavn på Asmaløy! Sist jeg var på “kanne-tur” hadde jeg med en 25 liters vannkanne i tillegg til 10 liters kanne med tappekran. En 25 liter vannkanne er mildt sagt litt stor og kålete å holde på med. Så jeg har kjøpt meg to på 10 liter isteden. Jeg var innom bobilen dagen før for å programmere varmen til å starte med 20 grader fredag morgen klokka 04.00. Så da var det godt og varmt i bobilen når jeg hentet den på formiddagen. Bodelsbatteriene hadde også kommet opp i +1,1 grader. De sitter under passasjerstolen fremme, så det er ikke der det blir varmest. Under kjøring med varme ned mot beina derimot er veldig effektiv måte å få varme i batteriene.

Etter jobb var planen å fylle opp vannkannene på Værste, men der hadde vannet fryst, så da var det bare å kjøre tilbake på jobb for å få fylt opp vannkannene. Jeg fylte opp de to 10 literne med tappekran og en vanlig 10 liter i tillegg. Jeg regna med at det var mer enn nok vann for en helg. Deretter gikk turen direkte ut til Vikerhavn på Asmaløy. All handling hadde jeg gjort tidligere på dagen. Jeg parkerte slik som jeg har gjort de siste gangene, med fronten mot båthavna og opp på nivå tre på nivåklossene foran for å få bobilen i vater. Klokka hadde rukket å bli 17.30 og det var -7 grader ute. Jeg spiste en enkel middag og så roet jeg ned med to filmer, først The Way Back (2010) og så Enemy At The Gates (2001). Laveste temperatur ute i løpet av kvelden var -8,6 grader. I løpet av natta og lørdag morgen hadde temperaturen ute vært nede i -9,1 grader.

Det kom en Dethleffs halvintegrert bobil på formiddagen lørdag og rigget seg på plass der som jeg stod de første gangene jeg var i Vikerhavn, vendt mot syd. Klokka 12 var det -6,2 grader ute. Det tok ikke så lang tid før jeg var kledd for vinter og ruslet meg en tur for å ta litt bilder. Jeg gikk ut til Vikertangen og radarstasjonen som ligger der. Godt kledd og ikke minst godt skodd, men det var allikevel viktig å være forsiktig med hvor man gikk, det er fort gjort å gå på en smell på glatta når man skal gå på fjellet opp til Vikertangen, for ikke å snakke om når man skal gå tilbake som er nedover. Jeg synes ofte det er værre enn å gå oppover. Sola skinte og det var strålende vær, men det var jaggu kaldt nok. Det var -6,2 grader når jeg startet turen.

Etter å ha kommet tilbake fra Vikertangen gikk jeg litt rundt i båthavna og tok litt bilder. Deriblant av den originale og ikke minst kreative bruk av en gummistøvel til takrennenedløpet på sjøbua ved siden av der jeg stod med bobilen. Og jeg klarer aldri å la være å ta bilder av den gamle gassdrevne trucken som står parkert her. En truck av typen HYSTER, men som noen har hatt morro av å lime på en I på logoen på den ene siden, slik at det står HYSTERI. Trucken er levert av A/S Auto Supply Co i Oslo står det på en metallplate som er festet på begge sider av trucken. Jeg trodde aldri i verden at den fortsatt var i bruk i starten, men når jeg oppdaget at den hadde blitt parkert annerledes fra en tur til en annen, så var jeg pent nødt til å revurdere den oppfattelsen. HYSTER er et amerikansk selskap etablert i Portland, Oregon i 1929 og lever i beste velgående i dag.

Jeg tok også turen bort til busstoppet og båthavna der og ikke minst ut på moloen. Mange fotomotiver av is og snø her i båthavna! For ikke å snakke om metallfuglen borte ved sjøbua rett bortenfor busstoppet! Den har jeg nok tatt rimelig mange bilder av i løpet av turene mine til Vikerhavn! Når jeg kom meg inn i varmen i bobilen igjen hadde jeg vært ute og ruslet i 2,5 time og det hadde faktisk blitt litt mildere ute med “bare” -4,7 grader klokka 14.45. Nå var planen å tilbringe resten av ettermiddagen og kvelden inne i varmen og jeg rigget meg til for å se litt film. Litt enkel middag skulle det bli etterhvert også. Jeg så filmene The Book of Eli (2010), The Hurt Locker (2008), The White Tiger (2021) og The Last Castle (2001). Det første døgnet brukte jeg 56 Ah strøm og laveste temperatur i løpet av kvelden før jeg gikk og la meg var -8,2 grader.

Laveste temperatur i løpet av natt til søndag var -9,1 grader og på formiddagen var den -5,5 grader. Det var overskyet og litt mer grått på søndag. Jeg hadde gått tur på lørdag og fått tatt mer enn nok bilder. Så jeg tenkte å bare ha en rolig søndag i bobilen med litt film. Jeg så derfor filmene Donnie Brasco (1997), The Dig (2021) og Outlaw King (2018). Jeg pakket sammen og dro fra Vikerhavn klokka 18.50 og da hadde jeg 39% igjen på batteriet. Jeg hadde dermed brukt 125 Ah i løpet av denne helgen. Temperaturen var -6,6 grader. Jeg kjørte innom tømmestasjonen på Værste, men i tillegg til at vannet hadde fryst på fredag, hadde nå også kloakken fryst, så da måtte jeg ta en tur innom jobben for å tømme toalettanken.

Denne helgen er faktisk den første hvor det faktisk har vært litt solcelleproduksjon også. Det monner ikke når man bruker såpass mye strøm når man må fyre døgnet rundt. Men det er hyggelig å se at det går den rette veien. Det meste solcellepanelet hadde produsert i løpet av helgen var 37 watt på søndag. Men dagsproduksjonen var bare på henholdsvis 20 Wh, 60 Wh og 70 Wh, totalt 150 Wh. Når ett av de to lithiumbatteriene jeg har er på 1.280 Wh, så sier det litt om hvor lite strøm dette faktisk er. Men det kan bare bli bedre fremover nå! Når jeg parkerte bobilen hjemme hos foreldrene mine var batteriet på 74%, jeg hadde kjørt 95,5 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,93 liter diesel per mil. Jeg koblet bobilen til strøm for å lade opp batteriene så de var fulladet til neste tur.

                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/02/26/kortreist-tur-med-bobilen-til-vikerhavn-og-vikertangen-i-kulda/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.