Hjemreise fra Sassnitz havn på Rügen

Etter en fantastisk dag i strålende vær i Sassnitz havn hvor jeg også besøkte HMS Otus (S18): Ubåt-museum på Rügen var det dags for å reise hjemover. Jeg var på plass på kaia til Stena Line en times tid før ferga hadde avang. Jeg benyttet også anledningen til å fylle opp tanken med litt billigere diesel enn hva vi er vant med hjemme. Jeg hadde jo noen mil å kjøre før jeg var hjemme igjen. Men jeg må si at jeg har hatt to utrolig fine uker på Rügen! Og jeg måtte virkelig tenke meg for å huske om jeg hadde hatt noe dårlig vær mens jeg var på Rügen. Ikke noe voldsomt, men hadde litt regn helt i starten. Men når man sitter og virkelig må tenke igjennom og kanskje se på litt av bildene man har tatt for å se om man har hatt noe dårlig vær, har man i grunn hatt veldig bra vær.

Litt morsomt ble det da med bildet jeg tok av bakspeilet på min Kia Sportage mens jeg satt og ventet på å komme ombord i ferga på kaia i Sassnitz, altså mens jeg sitter og ser tilbake på de to ukene jeg har hatt på Rügen. Det er første gang jeg er på Rügen så lenge, de to første turene i oktober 2016 og september 2017 var på 7 netter hver, turen jeg hadde i april var på 8 netter og denne gangen hadde jeg ikke mindre enn 13 netter. Etter den første turen i oktober 2016 var jeg klar for å  ta en ny tur til Rügen, men etter den andre turen i september 2017 må jeg innrømme at jeg følte meg litt “ferdig” med Rügen og at jeg ikke kunne tenke meg tilbake sånn med det første. Men så ble det plutselig en tur i april i år da turen jeg hadde planlagt i god tid til Bergen bokstavelig talt regnet bort.

Men da hadde jeg nok en litt annen holdning til hva jeg skulle få ut av og gjøre i løpet av ferien. Jeg hadde ikke de store kjempeforventningene til å finne masse av militærhistorisk interesse. Men besøkte heller en masse “low key” steder som jeg fant fortløpende, siden dette var en tur som hadde blitt booket dagen før jeg reiste, var det ikke stort jeg hadde kunnet planlegge på forhånd. Jeg besøkte steder som jeg syntes så fine og interessante ut, steder jeg trodde ville gi meg noen fine fotomotiver. I tillegg tok jeg rett og slett livet med ro og hadde mange småturer, i stedenfor store omfattende “prosjekter”. Og det må jeg si virkelig falt i smak. Derfor endte jeg faktisk opp med å reise på ny tur til Rügen i sommerferien i slutten av juni også! Altså denne turen. I forkant av 2018 hadde jeg overhodet ingen planer om å reise til Rügen i løpet av 2018. Men jaggu ble det to turer. På ingen måte planlagt, og absolutt ikke planlagt i god tid i forveien. Turen i april ble booket dagen før som sagt, turen i sommerferien derimot ble booket den 10. mai. Det er faktisk bare 11 dager etter at jeg kom hjem fra den første turen til Rügen i år.

På den første og den andre turen bodde jeg på Pension Jägerhaus utenfor Putbus, mens jeg i april bodde i Residenz Seeblick i Sellin. Både beliggenheten og leiligheten jeg hadde i Sellin er uten tvil bedre enn Pension Jägerhaus, men det var nok også et “varp” at jeg fikk det stedet til den prisen jeg fikk det til. Pension Jägerhaus er et rimelig sted som ligger litt usentralt sånn sett, men det er i grunn ikke noe problem for meg. Og til å bare være et 2-stjerners hotell, må jeg si at det er et utrolig bra sted! På den første turen hadde jeg litt flaks med at jeg ble “oppgradert” til et dobbeltrom av en eller annen grunn, mens på den andre og den fjerde turen fikk jeg det enkeltrommet jeg hadde betalt for. Og det er uten tvil dårligere plass på enkeltrommet enn dobbeltrommet. Men det er jo det jeg har betalt for, men det var utrolig digg å bli “oppgradert” på den første turen til et dobbeltrom. Personlig synes jeg at senga på enkeltrommet er litt hardere enn jeg foretrekker, men det er ikke noe stort problem. Det er jo veldig avhengig av hva man foretrekker selv.

En av de store fordelene med å bo i nærheten av Putbus og ikke Sellin, er at man bor mer “sentralt” på øya og at det ikke er så langt til noe som helst egentlig. Og med sentralt i dette tilfellet mener jeg at man bor mer midt på øya enn hva man gjør når man bor i Sellin. Frokost er forøvrig inkludert i prisen når man bor på Pension Jägerhaus. Residenz Seeblick er et leilighetshotell, så da må man sørge for frokosten selv. Men skulle jeg få mulighet til å bo på Residenz Seeblick igjen til den prisen, ville jeg uten tvil ha valgt det. Men nå er jo også Residenz Seeblick et sted som har 3,5 stjerner, mens Pension Jägerhaus bare har 2 stjerner. Men jeg må si at det er veldig gode 2 stjerner altså.

Men det jeg også prøver å si, er at jeg uten tvil skal tilbake til Rügen, og ikke bare en gang til, men flere ganger regner jeg med! Jeg har funnet en liten øy i hjørnet av Tyskland, i gamle DDR/Øst-Tyskland som jeg liker meg veldig godt! Det gjør selvfølgelig ingenting at det oppleves som mye billigere enn å feriere hjemme i Norge heller. Det er billig å reise dit, det er billig å bo og det er billig å leve. Så da får man mye for pengene. I tillegg liker jeg at øya ikke er så stor, men samtidig at det er mange “hjørner” å dra til og at uansett hvor man drar, så er man ikke langt unna sjøen. Det er vakker natur og det er masse å ta bilder av. Det er mange turmuligheter og det er i tillegg ikke et folkehav uansett hvor man snur seg. Her kan jeg finne steder jeg kan være helt alene og bare nyte naturen selv i slutten av juni og begynnelsen av juli. Det er knall, spør du meg!

Men er det en ting jeg ikke kunne tenke meg å gjøre igjen, så er det å ta ferga hjem fra Rügen så seint som kl 23.00. Fergeturen fra Sassnitz til Trelleborg i Sverige gikk bra, men jeg klarte ikke å få sovet noe i løpet av fergeturen. Vi var fremme i Trelleborg klokka 03.26 om natta og da var det bare å begynne å turen hjemover. Men det var såpass slitsomt at jeg endte opp med å måtte stoppe to steder og sove litt underveis. Og det er jaggu ikke lett å få sovet noe særlig i bilen når det er lyst som bare det. Men man kom seg helskinnet hjem og hadde først en stopp på Kiwi Grålum for å kjøpe inn noen ting kl 10.09 og var hjemme kl 10.24. Turen hjem tok en del lengre tid enn den pleier å gjøre med andre ord. Jeg har som regel ligget på 5 timer og 15-20 minutter, mens denne gangen tok det 7 timer. Men det er nok ikke så rart. Det er nok å foretrekke å ta ferga tidlig på ettermiddagen slik at man kan komme hjem tidlig på natta, istedenfor på formiddagen etter. Utenfor høysesongen er det det som gjelder, mens i høysesongen så kan man velge. Denne gangen valgte jeg å reise til litt andre tider for å spare et betydelig beløp.

I løpet av mandagen i Sassnitz ble det forresten 11.490 skritt. Det er faktisk det meste jeg har gått i løpet av en og samme dag på denne turen til Rügen. I tillegg ble det litt småkjøring, 59 kilometer før jeg parkerte i parkeringshuset i Sassnitz og 24 kilometer etterpå. Begge med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,51 liter per mil. Turen fra Trelleborg og hjem var på 516 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,55 liter per mil. Ikke mange skritt denne dagen, men jeg satt jo primært og kjørte. Men det ble 1.420 skritt. For å summere opp denne turen ble det 2.913,5 kilometer, jeg hadde en gjennomsnittlig hastighet på 59 km/t og jeg satt totalt og kjørte bil i 49 timer og 14 minutter. Totalt ble det 76.886 skritt i løpet av denne turen til Rügen.

Her er et tilbakeblikk på det jeg jeg har besøkt og gjort i løpet av min fjerde ture til Rügen:

Strålende vær i Sassnitz havn på Rügen (25.12.18)
HMS Otus (S18): Ubåt-museum på Rügen (25.12.18)
Klein Zicker rundt på Rügen (24.12.18)
Rasender Roland på Rügen (23.12.18)
Palmer Ort igjen – sydspissen av Rügen (23.12.18)
Ny tur til Ummanz på Rügen (23.12.18)
Ny tur til Schloss Dwasieden, det hvite slott på Rügen (23.12.18)
Svaner i all sin prakt i Dranske på Rügen (23.12.18)
Strålende vær i Dranske og Bug på Rügen (23.12.18)
Fuglemating i Lanken, Tyskland (22.12.18)
Klosterruine Eldena i Greifswald, Tyskland (22.12.18)
Palmer Ort – sydspissen av Rügen (22.12.18)
V-3 bunker museum i Wicko, Polen (22.12.18)
Schlossruine Pansevitz på Rügen (02.12.18)
Eisenbahn & Technik Museum på Rügen (02.12.18)
Solnedgang over Wustrow i Tyskland (02.12.18)
Bunkere ved Wustrow i Tyskland (02.12.18)
Technik-Museum Pütnitz i Tyskland (25.11.18)
Gobbiner Haken på Rügen (24.11.18)
Brostein på Rügen (24.11.18)
Gross Stresow på Rügen (24.11.18)
Muglitz på Rügen (24.11.18)
Maltzien fyr på Rügen (11.11.18)
Som balsam for sjelen ved Garz på Rügen (11.11.18)
Korn så langt øyet ser på Rügen (11.11.18)
Putbus på Rügen (10.11.18)
Ralswiek på Rügen (10.11.18)
Min fjerde tur til Rügen i Tyskland (08.11.18)

            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/12/25/hjemreise-fra-sassnitz-havn-pa-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.