Rasender Roland på Rügen

Søndag morgen var det bare et par til frokost i tillegg til meg. Hele “stormende jubel” gjengen hadde nok dratt tidlig avgårde, da jeg hørte noen trille avgårde med koffertene sine utenfor her kl 7.30. Etter en liten stund ble jeg sittende alene til frokost igjen. Denne dagen var planen å ta en tur til Klein Zicker. Jeg var der sist i april, og det var et fint område å gå en tur og ta litt bilder. Man kommer også såpass opp i høyden at man får ganske god oversikt over den sydlige delen av Rügen. Men før jeg kom så langt stod det to Rasender Roland-tog inne på perrongen i Sellin, men de glir ut av perrongen når jeg kommer, så jeg kjører videre til Baabe. Jeg får meg en parkeringsplass og får tatt noen få bilder før toget kjører videre. Jeg følger etter toget til Göhren og får tatt noen flere bilder. Her tar også lokomotiv-folka en pause ser det ut til.

Jeg sjekker rutetabellen som jeg laster ned fra nettet og finner ut at det er 25 minutter til neste avgang i Sellin. Jeg kjører derfor tilbake til Sellin og venter på toget der. Og det er bedre å ta bilder der, her er det to spor og her møtes begge togene faktisk. I hver sin retning. Får tatt en masse bilder av toget som kommer fra Göhren og skal videre til Putbus. Etterhvert kommer også toget fra Putbus som skal til Göhren. Legg merke til at lokomotivet fra Putbus til Göhren bakker/rygger, men når det kommer til Göhren får de lokomotivet riktig vei igjen. EN av lokførerne kommer ut for å pusse litt på lokomotivet, lyktene og foran og litt på siden. Når begge togene har forlatt Sellin Ost-stasjonen kjører jeg videre til Klein Zicker. Jeg må si at det var utrolig artig å endelig få tatt litt bilder av Rasender Roland. Hittil hadde jeg bare tatt et dårlig bilde i dårlig lys med mobilen. Men det gjenstår som dere skjønner å ta turen med Rasender Roland. Så det står på dagsorden for neste tur til Rügen.

Her er forresten litt informasjon om Rasender Roland på Rügen fra wikipedia:

The Rügen narrow-gauge railway (German: Rügensche Bäderbahn, formerly Rügensche Kleinbahn or RüKB) – nicknamed Rasender Roland («Raging Roland») – is a steam-powered narrow-gauge railway that runs from Putbus by way of Binz, Sellin, and Baabe to Göhren on the island of Rügen off the Baltic Coast in Mecklenburg-Vorpommern, Germany. Since 2008, it has been run by the Eisenbahn-Bau- und Betriebsgesellschaft Pressnitztalbahn mbH. There is an interchange with the island’s Deutsche Bahn mainline network via the Veolia-run OLA railways. The Rasender Roland is one of the island’s tourist attractions. It serves several holiday destinations, mainly the bathing resorts in Rügen’s southeast.

The railway runs regularly along a stretch of 24 km (14.5 mi.) of track with historic steam locomotives and coaches, some of which are almost a hundred years old. Unlike the Deutsche Bahn national system which uses 1,435 mm (4 ft 8 1/2 in) standard gauge, Rasender Roland uses the narrow gauge of 750 mm (2 ft 5 1/2 in). The maximum speed is 30 kilometres per hour (19 mph).

History

The first stretch of the line that was opened, running from Putbus to Binz and still in service today, began operations on 22 July 1895. The operator, Rügensche Kleinbahn-Aktiengesellschaft (RüKB), had extended its network to 104.82  km by 21 December 1896. One part went from Altefähr railway station, opposite Stralsund, by way of Putbus to Göhren. The other part led from Altenkirchen, near Cape Arkona, by way of the Wittow Ferry to Bergen; however, the ferry there that joined two stretches of line on separate lobes of Rügen normally only carried goods wagons, and passengers had to transfer on foot. The bulk of the lines were abandoned on 3 December 1967, on 10 September 1968 and on 20 January 1970.

Shortly after the outbreak of the Second World War, in 1940, the Pommersche Landesbahnen (Pomeranian State Railways) also took over the Rügensche Kleinbahn-Aktiengesellschaft. From 1949, Rasender Roland belonged to the East German state railway, and on 1 January 1996 it came under the care of the newly founded Rügensche Kleinbahn GmbH & Co. In early 2008 the railway became a subsidiary of Pressnitztalbahn Gmbh, and its trading name was changed to Rügensche BäderBahn.

Motive power

To begin with, four-coupled steam locomotives of Lenz Class n and Lenz Class m were deployed; later they were joined by six-coupled locos of Lenz Class o and eight-coupled engines of Lenz Class nn and Class Mh. A Prussian T 36 also came to Rügen.

After the Deutsche Reichsbahn took over the line, locomotives from other railways appeared, most for just a short period. These included DR classes 99.451, 99.453, 99.464, 99.465 and 99.480, but especially the Class 99.51–60, the Saxon IV K. From the 1980s there were also newly designed locomotives (Neubauloks) of Class 99.77–79. The latter is still used today, alongside Class M and 99.480 locomotives. Today there are also various privately owned steam engines underway on the line. Since 1965 there have also been diesel locomotives, primarily for shunting duties. Initially two former military (Heeresfeldbahn) Köfs, of which one is still around. Since 1998 the former DB locomotive no. V 51 901 has also operated on Rügen.

On the Rügen narrow-gauge network, Görlitz counterweight brakes were used to start with. In 1965 they began to be replaced by compressed air brakes. In contrast to many other narrow-gauge routes, the pipe couplings were arranged symmetrically on the vehicles. Because the original engines did not have any heating pipe couplings, the passenger coaches had to be equipped with stoves. Even the coaches that replaced them in the 1960s from Saxon railways were retrofitted with stoves. From the outset until today, buffer and chain couplers (de:Balancierhebelkupplung) have been used. Transporter wagons (Rollwagen) have never been employed.

From 21 March 2008 train services on 21 March 2008 were carried out with diesel locomotive 199 008-4 from the Pressnitztalbahn, no. 99 773 from the SDG and steam loco 99 787 from the Saxon Oberlausitz Railway Company. Luggage vans and coaches were hired from the SDG and SOEG. After operations with the hired vehicles at the start of the winter timetable 2008/09 had finished, the vehicles were returned to Saxony shortly thereafter.

A «new» locomotive, formerly No. 7 with the Mansfeld Mining Railway has been in service since October 2008 under the number 99 4011.

Det er ikke så rart at dette er en turistattraksjon på Rügen. Smalsporet jernbane med damplokomotiv fra 1950-tallet er jo rimelig spesielt. Men herregud som det “damper” og røyklegger området når det legger avgårde for full musikk. Nå er det riktignok ikke så veldig fort Rasender Roland legger avgårde. Toppfarten er 30 km/t. Skal man ta turen med Rasender Roland, kan man selvfølgelig selv velge hvor lang strekning man ønsker å reise. Det koster fra 2,20 euro for den korteste strekningen og 11 euro fra start til endeholdeplass. Fra Putbus til Göhren. Det vil si at en tur/retur vil koste 22 euro, for man har vel som regel parkert bilen der man starter, og da ønsker man som regel å komme tilbake dit igjen. Et dagskort derimot koster 23 euro, da kan man reise så mye man vil frem og tilbake og når man vil. Så hvis man vil ta den helt ut, så ser jeg for meg at et dagskort er å foretrekke. Da kan man hoppe av og se seg litt rundt før man hopper på neste tog videre og etterhvert tilbake til utgangspunktet. Hvis man synes det er litt artig med et smalsporet tog som drives av et damplokomotiv fra 1950-tallet da!

Mer om Rasender Roland her:

Rügen narrow-gauge railway
Rügensche BäderBahn

                                                          

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/12/23/rasender-roland-pa-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.