Hjemreise fra Rügen

Så hadde hjemreisedagen fra Rügen kommet. Jeg hadde pakket klart litt allerede kvelden i forveien, slik at det skulle bli litt mindre å gjøre ved utsjekking fra hotellet. Sørget også for å få med meg en god frokost før jeg skulle sjekke ut. Sist ble det et styr på grunn av turistskatten som jeg hadde fått beskjed om å dra til politiet å betale, og så ble jeg forsøkt avkrevd for dette når jeg skulle sjekke ut i tillegg. Denne gangen ble det ikke sagt noe ved innsjekking og jeg forholdt meg derfor helt rolig til denne turistskatten. Regnet med at den ville jeg måtte betale ved utsjekking. Og det gjorde jeg, men jeg fikk meg allikevel en overraskelse. Sist betalte jeg 10,50 euro (1,50 euro per overnatting), men nå ville han ha 14 euro. Jeg viste til papirene jeg hadde fra hotels.com, men fikk beskjed om at turistskatten hadde økt fra 1,50 til 2,00 euro per overnatting i Putbus fra 2016 til 2017.

Når jeg sjekket opp dette i ettertid, stemte faktisk det. Men det stod fortsatt 1,50 euro på hotels.com sine sider. Det utgjør ikke så mange kronene, og var nok litt ekstra var etter episoden jeg hadde i fjor. Men jeg fikk betalt det de ville ha. Jeg ble også avkrevd et gebyr for å benytte et kredittkort. Gebyret for å benytte kredittkort var på 6 euro. Der og da må jeg innrømme at jeg var usikker på hva slags kort jeg hadde brukt forrige gang, men jeg var 100% sikker på at jeg ikke hadde betalt noe gebyr ihvertfall. Men når jeg sjekker nå, så ser jeg at jeg brukte nøyaktig det samme kredittkortet, men da ble jeg ikke avkrevd noe gebyr. Merkelige greier. Det er forsåvidt små dråper i det store havet, men allikevel overraskelser jeg ikke har noe særlig sansen for.

Jeg fikk også alt av kofferter, fotoryggsekken osv ut i bilen og alt var pakket og klart når jeg leverte fra meg nøklene til rommet. Året før hadde ferga fra Sassnitz gått kl 17.00, men denne gangen var det kl 15.30. Det er i grunn veldig positivt spør du meg, for turen fra hotellet til Sassnitz er bare på en halvtimes tid. Og ender man opp med å komme hjem litt tidligere på natta. Jeg hadde ikke planlagt noe spesielt for denne dagen og det var fortsatt grått, som det hadde vært de siste dagene på Rügen. Men jeg kjørte meg en liten tur og bunkret også opp med litt tysk øl som jeg hadde tenkt å ha med meg hjem. Når jeg var ferdig med det jeg skulle gjøre, sjekket jeg inn hos Stena Line på kaia i Sassnitz og da var det bare å vente på å komme ombord i ferga. Men jeg tok en liten tur innom border shop’en på kaia for å se om jeg kunne finne noe interessant. Den siste bilturen på Rügen var forøvrig på 43 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,50 liter diesel per mil.

Overfarten hjemover til Trelleborg gikk etter planen. Jeg tok noen bilder i det vi la ut fra Sassnitz, deriblant av fyret som står ytterst i havna. Jeg prøvde også å ta noen bilder litt senere i sammenheng med solnedgangen. Jeg la ikke merke til det når jeg tok dem, men så det når jeg åpnet dem i Adobe Lightroom. Absolutt ingen av de bildene jeg tok av “solnedgangen” var skarpe. Grunnen til at jeg skriver “solnedgangen” med anførselstegn er at man så aldri noe til sola. Men det var forholdsvis fargerikt og fint. Men det hjalp jo lite når ingen av bildene var skarpe. De var ikke en gang i nærheten av å vær skarpe. Så her hadde enten kameraet fokusert helt feil eller bommet fullstendig. Merkelig at den ikke skulle klare å få det til på et eneste bilde. Men sånn gikk det nå da. Jeg sletta alle de bildene, for jeg så ingen grunn til å bruke bildene når ingen av dem var skarpe. Det er første gang jeg opplever med mitt Sony RX100 III kompaktkamera. Håper det er både første og siste. En ting er å bomme på fokus en gang i blant, en annen ting er å bomme på en hel serie av bilder.

Vel fremme i Trelleborg var jeg på vei ut av ferga kl 19.50, 5 minutter etter estimert ankomsttid. Deretter gikk det non-stop hjem til Krokstien her i Greåkerdalen. Det eneste stoppet jeg hadde var i tollen på grensa mellom Sverige og Norge. For det første regna jeg ikke med at det ville være kontroll etter midnatt, natt til søndag. Men når jeg kom nærmere grensa så jeg at de blinket alle inn til høyre i den midterste fila, men regna fortsatt ikke med at det var kontroll. De hadde sikkert bare glemt å slå av disse lysa. Men joda, det var kontroll og, og de stoppet og pratet med alle sammen faktisk. Jeg “rullet ned” vinduet og begynte å prate med tolleren. Han lurte på hvor jeg hadde vært, hvor lenge jeg hadde vært der, hva jeg hadde gjort osv. Og jeg fortalte at jeg hadde vært på ferietur en uke på Rügen. Og at jeg hadde vært rundt og tatt bilder, blant annet vært en tur på fastlandet en tur til Peenemünde der de utviklet V-1 og V-2 rakettene under andre verdenskrig. Fortalte også hvor mange bilder jeg hadde tatt og at det ble en del å redigere. Og innen jeg egentlig fikk pratet meg ferdig, så fikk jeg beskjeden “God tur videre”.

Tolleren var tydeligvis ikke noe særlig interessert i å enten høre ferdig på det jeg hadde å fortelle eller mente at jeg ikke virket mistenkelig. I grunn veldig greit, for jeg hadde nok litt over tollkvota. Så den klarte jeg tydeligvis å prate meg ut av. Jeg var nemlig litt nervøs for at de skulle gå igjennom det jeg hadde i bilen og kanskje bli fratatt noe av det jeg hadde kjøpt, for aller første gang i livet. Nå hadde det ikke vært verdens undergang, for det er ikke så mye vi snakker om. Men det hadde uansett vært kjedelig. Når jeg var på tur i 23 dager syd på Jylland, Calais Frankrike og København i sommer, hadde jeg nemlig ikke hatt med meg noe som helst hjem. Så da hadde det vært litt kjipt hvis jeg ikke hadde fått med meg dette hjem heller. Men det gikk nå bra. Det ordner seg for snille gutter.

Turen hjem gikk på 5 timer og 18 minutter, det er faktisk nøyaktig de samme som jeg brukte på hjemreisen fra Sassnitz på Rügen i 2016. Turen var på 510 kilometer og jeg hadde et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,59 liter diesel per mil. Det er forøvrig 10 kilometer kortere enn på turen nedover, men det er fordi det ikke var noen omkjøringer på E6 denne gangen. Reisedagen hadde jeg gått 3.569 skritt. Totalt ble det 45.004 skritt i løpet av 8 dager. Det er et gjennomsnitt på 5.625 skritt per dag. Ingen spesielt aktiv uke med andre ord. Men nå var jo også målsetningen med denne turen å ta det litt med ro. Og det kan man jo si at jeg klarte å oppnå! Til sammenligning hadde jeg et snitt på 7.673 skritt hver eneste dag på de 23 dagene i sommerferien.  Ingen av dagene på Rügen var over 10.000 skritt heller, som sies å være et minimum for at det skal ha noen treningsverdi, for dem som driver med det. Den dagen jeg gikk mest var den dagen jeg dro til Peenemünde hvor de utviklet V-1 og V-2 rakettene under andre verdenskrig med 8.244 skritt!

Mer om turen til Rügen her:

Schaprode på Rügen (10.03.18)
Båthavna i Neuhof på Rügen (10.03.18)
Fargesprakende solnedgang over Peenetal i Tyskland (09.03.18)
Tysklands eldste bevarte pir i Ahlbeck (08.03.18)
Kia-forhandler i Stralsund (08.03.18)
Solnedgang over Reddevitzer Höft på Rügen (08.03.18)
Mørke skyver over Thiessow på Rügen (07.03.18)
Utviklingen av V-1 og V-2 raketter i Peenemünde i Tyskland (04.03.18)
Dranske på Rügen (04.03.18)
Vindstille ved Wreenchen på Rügen (04.03.18)
Göhren på Rügen (04.03.18)
Ny tur til Prora på Rügen (03.03.18)
Ny tur til Rügen i Tyskland (03.03.18)

                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/03/10/hjemreise-fra-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.