Ny tur til Prora på Rügen

Når jeg var tilbake på Rügen i Tyskland var en av de stedene jeg ville besøke på nytt igjen nettopp Prora. Jeg besøkte Prora på Rügen for første gang i oktober 2016, et enorm ferieanlegg bygget mellom 1936 og andre verdenskrig brøt ut i 1939 av Adolf Hitler. Derfor gikk også turen til Prora dagen etter at jeg kom tilbake til Rügen. Nå brukte jeg to dager når jeg besøkte Prora på Rügen første gangen og hadde dermed en grundig gjennomgang etter det. Dette besøket er derfor bare et lite besøk av Prora for å se hva som har skjedd siden sist. Jeg var ganske spent på hvor raskt utviklingen hadde gått i løpet av de 11 månedene som hadde gått siden mitt forrige besøk. Jeg “spådde” nemlig at hvis man skulle se Prora slik det har sett ut etter krigen og frem til for noen få år siden, hadde veldig dårlig tid.

Og det kan man trygt si at man har. For renoveringen og forvandlingen av den gamle “kolossen på Prora” går i rekordfart. Nå er det ikke mye som står igjen. Her er store deler av byggmassen forvandlet til ungdomsherberge, hotell og leiligheter. Bygget inneholder også to muséer, Dokumentationszentrum Prora og KulturKunststatt Prora. Det er vel den delen av Prora som mest sannsynlig kommer til å stå mer eller mindre urørt i årene fremover. Skal man besøke Prora, må man selvfølgelig ta en tur innom disse to muséene. Men av disse to er det uten tvil KulturKunststatt Prora som er den mest interessante. Dokumentationszentrum Prora har man nok mest glede av hvis man kan tysk. Her er nemlig ingenting oversatt til engelsk. Når man kommer til KulturKunststatt Prora kan man faktisk få informasjonsfolderen på svensk og alt er oversatt til engelsk.

Når jeg var på Prora den første gangen, var det et stort område som var i ferd med å grave ut. Når jeg var tilbake 11 måneder senere fikk jeg svaret på hva det skulle bli her. Og det var en ny stor parkeringsplass med port inn og ut. Nytt og fancy, men granskauen så mye dyrere det har blitt! På den gamle parkeringen kunne man parkere et helt døgn for 5 euro, men nå betalte jeg 3,50 euro for 1 time og 15 minutter. Et døgn kostet 25 euro. En liten prisjustering for å si det forsiktig. Hvis man skal besøke Prora finnes det nok billigere parkeringsmuligheter enn dette, men da må man gå litt selvfølgelig. Så det blir jo litt opp til hver enkelt hvor mye man er villig til å betale for å parkere. Jeg for min del ante ikke at det hadde blitt så innmari mye dyrere, så jeg kjørte uvitende inn på den nye fine parkeringsplassen. Og man kan vel ikke si at det var noe rift om parkeringsplassene her. Men det er kanskje ikke så rart når det har blitt så mye dyrere enn hva man har vært vant til tidligere.

Når man først har kommet seg inn på området, må jeg si at renoveringen og forvandlingen av den gamle Prora-bygningen skjer i ekspressfart. Det er ikke så mye som står igjen som ikke enten er renovert, er under renovering eller er sperret av klar for å renoveres nå. Og jeg må jo si at det begynner å bli veldig fint. Selv om jeg synes det er interessant å se forfall og se de gamle bygningene stå slik som de har gjort i årevis, så er det selvfølgelig positivt at man bruker denne gamle bygningsmassen til noe fornuftig. Men det er samtidig viktig at deler av bygningen tas vare på som et minne om den tiden bygningen representerer. Og det sørger jo f.eks de to muséene for å gjøre. Besøket til Prora er nok ikke bare for de som er interessert i de gamle bygningene og historien lengre, men også de som kommer for å besøke muséene, kaféene og for en tur på stranden når de først er her. Dermed har de nok sett sitt snitt i å lage en bedre parkeringsplass og ikke minst skru prisene i været. Turistene er vel vant til å betale for parkering fra før.

Sist jeg besøkte Prora og Rügen var de karakteristiske strandstolene ryddet inn for sesongen. Men nå besøkte jeg Rügen i midten av september og da stod de fortsatt fremme. Og de stod i hopetall på stranda på Prora. Det var også mer liv på stranda enn sist, det ble også spilt volleyball på stranda denne gangen faktisk! Men noen som vågde seg ut i vannet, så jeg dog ikke. Men utrolig fint vær må jeg si at det var! Men dette ble en ganske kort tur for å titte litt på Prora denne gangen. Jeg hadde vel opprinnelig tenkt til å tilbringe mer tid på Prora enn dette, men med de nye prisene for parkering ble det bare en liten tur. Det er mulig jeg lager et stor poeng ut av dette nå, men jeg er ikke noe særlig glad i å betale for parkering hjemme heller. Og der er det jo ofte mye dyrere enn hva det er på Rügen. Men jeg må si at jeg ble litt overrasket over hvor mange steder man må betale for parkering. Det er ikke så mange steder man slipper unna. Men hvis man ser bort fra den nye parkeringsplassen til Prora, så er det ikke så mye man må betale for å parkere riktignok.

Hvis du vil lese MYE mer om Prora, historien og om de to muséene vil jeg anbefale å ta en titt på det jeg skrev om Prora sist:

Prora på Rügen (13.11.16)

                                                                                             

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/03/03/ny-tur-til-prora-pa-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.