Hjemreise fra Sellin på Rügen

Så hadde hjemreisedagen kommet igjen. I motsetning til de to første turene mine var alt allerede gjort opp ved innsjekking, så nå var det bare å pakke sammen, få alt ut i bilen og levere nøkkelen før jeg kunne kjøre i retning Sassnitz. Ferga skulle ikke legge fra kai før kl 15.30, og utsjekking var kl 10.00, så jeg hadde jo litt tid å slå ihjel. Men det var flere veier som var stengt fra øst til vest på Rügen, så det ble en mye større prosjekt enn jeg hadde regnet med å ta turen til en av de stedene jeg ikke hadde rukket å dra innom noen dager tidligere. Så da ble det til at jeg ble i Neu Mukran og slappet av før jeg kjørte til kaia i Sassnitz og ventet på at ferga skulle legge fra kai. Men før det hadde jeg sørget for å ta noen bilder av Stena Line FS Sassnitz bakke på vei inn til kai i Sassnitz.

Når vi fikk lov til å kjøre ombord i ferga gikk det såpass smått at det ble litt stopp her og der, så da fikk jeg mulighet til å ta et par bilder igjennom frontruta på bilen underveis. Jeg var raskt opp på dekk for å ta litt bilder fra da vi la fra kai i Sassnitz. Det er har vært ganske standard prosedyre. Men denne gangen burde jeg muligens ha gått rett og sikret meg et sted å sitte. For det var ikke bare bare etterpå. Ferga var tydeligvis rimelig full denne gangen, for det var et mareritt å få seg et sted å sitte. Jeg med flere endte opp med å sitte på “pinnestoler” utenfor buffetrestauranten på ferga. Det var ihvertfall slik den stolen føltes ut som. Vanligvis når jeg får meg en lenestol har jeg ikke noe problem å duppe av litt og få litt hvile på overfarten mellom Sassnitz og Trelleborg. Men det var ikke sjangs i havet å få til det på denne stolen.

Den var såpass ubehagelig å sitte på så jeg måtte gå meg en liten tur innimellom. Da fikk jeg også benyttet anledningen til å se om det kanskje var en bedre stol ledig et annet sted. Men selv i kafeterian var det smekk fullt. Folk hadde til og med tatt plaststoler inn fra dekk for å ha noe å sitte på. Jeg hadde lagt merke til det når jeg booka ferga at jeg fikk lov til å booke lenestol på vei ned til Sassnitz, men de var utsolgte på vei tilbake. Så det var jo et lite hint forsåvidt om at det var mye folk ombord denne gangen. Men man kan jo lure på hvorfor det var så mye trafikk på en mandag? Nå var det riktignok 1. mai dagen etter, så det kan ha vært en del som har tatt ut den inneklemte fridagen, slik som jeg hadde gjort.

Etter å ha lagt til kai i Trelleborg kom vi ut av ferga kl 19.49. Det var et forferdelig regnvær, et regnvær jeg hadde hele veien hjem. Så det er den værste turen jeg har hatt fra Trelleborg og hjem noen gang. Utrolig kjipt kjørevær egentlig! Men det gikk forholdvis radig allikevel. Jeg har tidligere nevnt at jeg pleier å dele mobildata fra mobilen med GPS’en i bilen. Det er for å få online trafikkdata og ikke minst fotoboksvarsling når jeg ønsker å ha det. Det vil si at GPS’en er oppdatert når det kommer til omkjøringer, trafikkork, mye trafikk osv. Da vil den informere om at det har oppstått et eller annet som får konsekvenser for turen min og spør om å legge om ruta. Man får også vite hvor mye tid man eventuelt vil spare på å legge om ruta. Dette er gull verdt, spør du meg! I tillegg til å fange opp omkjøringer som kanskje varer i flere dager, klarer den også å få med seg omkjøringer som bare varer noen timer i løpet av natta f.eks. Det forutsetter jo selvfølgelig at det har blitt meldt inn da. Ellers har jo de som oppdaterer online trafikkdata noen sjangs til å få det med seg.

På vei hjem denne gangen fikk jeg etterhvert beskjed om at det hadde oppstått noe som ville påvirke turen igjennom Gøteborg. Trafikkork av en eller annen grunn og GPS’en ville selvfølgelig foreslå en alternativ rute. Jeg svarte OK til det, men når jeg nærmet meg tenkte jeg at, det kan da umulig stemme? Det er snart midnatt på en hverdag og det er vel fint liten sjanse for at det er noe særlig trafikk som vil få nevneverdige konsekvenser? Jeg har nemlig opplevd tidligere at varslede hendelser bare har hatt marginale konsekvenser for tidsbruken. Så jeg lot faktisk være å svinge av på den alternative ruta som GPS’en foreslo. Men det tok ikke lang tid før jeg angret som en hund på det. For det VAR trafikkork på E6 igjennom Gøteborg sendt mandag kveld på vei hjemover. Det «uforutsette» som hadde skjedd var at de hadde snevret inn motorveien til bare en fil, og det fikk jaggu store nok konsekvenser på denne tiden av døgnet!

Jeg måtte derfor snirkle meg frem til neste avkjøring sammen med resten av bilistene, så kjørte jeg av og gjorde som GPS’en ba meg om resten av turen. Jeg havnet på en omkjøring/alternativ rute nedom Gøteborg sentrum for å unngå resten av problemet. Og så ble jeg sendt tilbake inn på motorveien igjen etter at problemet opphørte. Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri hadde prøvd meg på noe sånt uten en GPS. Jeg er overhodet ikke kjent i Gøteborg sentrum og har derfor overhodet ingen forutsetning for å gjøre en slik «unnamanøver» på sparket. Men det er bare ett av flere gode eksempler på hvor genialt det er å ha online trafikkdata tilgjengelig til GPS’en. Ikke er det mange megabytene det koster å bruke denne tjenesten heller. I forhold til hvor mange megabyte jeg bruker av mobildata til f.eks nettleseren Chrome, er forbruket til deling av mobildata med GPS’en mikroskopisk.

Men jeg valgte å roe ned litt på farta den siste strekningen, da kjøreforholdene ble enda litt vanskeligere på grunn av regnet! Jeg hadde en tissepause på veien og det var ved Tanum. Ellers gikk det non-stop. Ingen kontroll på Svinesund heller denne gangen. Jeg ble riktignok loset inn igjennom tollen, men det stod ingen der. Jeg slapp derfor å prate meg ut av noe som helst denne gangen, slik som jeg måtte når jeg dro hjem fra Rügen i september! Det vil si at jeg egentlig kunne ha tatt med meg enda mer. Men greit å være på den sikre siden, for en vakker dag blir man stoppet (igjen) og må vise frem alt man har med seg av drikke. Hvis man ikke viser det frem på oppfordring, så finner de det uansett. Så det lureste er nok å være ærlig fra første stund hvis de spør. Eller, det aller lureste er vel å ikke ha med seg mer enn det man har lov til.

Jeg var hjemme kl 01.11 på natta etter å kjørt i 5 timer og 22 minutter. Jeg hadde tilbakelagt 511 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,60. Litt høyere enn normalt, men ikke veldig mye. Turen jeg hadde i september brukte jeg 0,59 begge veier, mens nedover denne gangen hadde jeg brukt 0,58. Det utgjør dog ikke veldig mye forskjell på “bare” 50 mil. Når jeg er på tur pleier snittet ligge en del lavere når jeg kjører på landevei. Men når jeg kjører ned til Trelleborg er det motorvei og 110 km/t hele veien, da er nok 0,58 til 0,60 ganske innafor i forhold til det det er mulig å oppnå. Det vil nok føles ganske unaturlig å legge seg i 90 km/t hele veien, for å si det sånn. Jeg hadde nesten regnet med at det ville ligge enda høyere på grunn av regnværet. Det ble 5.094 skritt i løpet av reisedagen. På hele turen hadde jeg tilbakelagt 2.106,1 kilometer med bilen og sittet i bilen og kjørt i 34 timer og 34 minutter med en gjennomsnittsfart på 60 km/t.

Mer om turen til Rügen her:

Solnedgang over Wreechen på Rügen (18.06.18)
Tykk tåke i Sellin på Rügen (18.06.18)
Solnedgang over Ahrenshoop i Tyskland (18.06.18)
Pir, skyer og sol i Prerow i Tyskland (18.06.18)
Piren i Zingst i Tyskland (18.06.18)
Solnedgang over Altefähr på Rügen (18.06.18)
Hissige svaner og herskapshus i Parow i Tyskland (18.06.18)
Utkikkstårn i Barhöft i Tyskland (18.06.18)
Schloss Ralswiek på Rügen (18.06.18)
Hjelpsom tysker i Rappin på Rügen (18.06.18)
Romantisk strand i Banzelvitz på Rügen (18.06.18)
Lite sjøsportsted ved Grubnow på Rügen (18.06.18)
Båthavna i Vieregge på Rügen (18.06.18)
Schloss Dwasieden, det hvite slott på Rügen (18.06.18)
Utkikkstårnet Ernst-Moritz-Arndt Turm på Rügen (18.06.18)
Solnedgang over Binz på Rügen (18.06.18)
Seedorf på Rügen (17.06.18)
Stranda i Thiessow på Rügen (17.06.18)
Klein Zicker på Rügen (17.06.18)
Moritzdorf og Gager på Rügen (17.06.18)
Ummanz på Rügen (17.06.18)
Min tredje tur til Rügen i Tyskland (17.06.18)

                                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/06/18/hjemreise-fra-sellin-pa-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.