Schaprode på Rügen

Etter turen til båthavna i Neuhof gikk turen videre til Schaprode som ligger vest på Rügen. Dette er uten tvil stedet man må til hvis man skal til Hiddensee. Man kan også komme seg til Hiddensee fra Stralsund, men det er ikke naturlig hvis man først er ute på Rügen. Og en tur ut til Hiddensee kunne jeg godt tenke meg på en dag det er litt bedre vær. Det blir med andre ord ikke før neste gang jeg drar til Rügen. Og det kommer jeg garantert til, å dra tilbake til Rügen. Det er ikke så langt unna, bare å kjøre ned til Trelleborg og så litt over 4 timer med Stena Line ned til Sassnitz. Og uansett hvor man booker hotell på Rügen, er det ikke langt til noe som helst. Jeg har bodd rett utenfor Putbus begge de to gangene jeg har vært på Rügen, og det meste er bare en halvtime unna. Skal man derimot helt nord på Rügen, må du belage deg på å bruke en time. Men herregud, det er jo ingen avstander å snakke om.

Schaprode er en havneby som har skytteltrafikk ut til Hiddensee året rundt. Jeg har forstått det slik at trafikken varierer med en større båt som heter Vitte og mindre taxibåter. Vitte er forresten den største byten ute på Hiddensee. Det uttales forøvrig Fitte. Vitte ligger midt på øya, mens man i syd finner byen Plogshagen og i nord finner man Kloster. By er kanskje å dra strikken litt langt, men det er ihvertfall de større tettstedene man finner på Hiddensee. Jeg ser for meg å ta båten ut til Vitte, leie sykkel og tilbringe dagen rundt på øya. For alt hva jeg vet så trenger man flere dager for å komme seg rundt hele øya også. Øya er riktignok ikke så stor, men den er 16,8 kilometer lang og 250 meter på det smaleste og 3,7 kilometer på det bredeste. Det ser ut som det er hvite strender langs hele vestkysten av øya, ihvertfall helt opp til Kloster. Helt nord på øya finner vi også et fyr, Dornbusch lighthouse, Leuchtturm Dornbusch på tysk.

I tillegg til skytteltrafikken mellom Hiddensee og Schaprode, er nok også parkering big business i denne byen. Hiddensee er en bilfri øy, så alle må parkere bilene sine i Schaprode og ta båten/ferga ut til øya. Derfor hoper det seg opp med en masse biler i denne byen selvfølgelig. Jeg har ingen formening om hvor mye det koster med enten parkering eller å ta båten over til Hiddensee. Men det finner jeg ut neste gang når jeg skal ta turen! Turen ut til Hiddensee tar et sted mellom 30 og 45 minutter, avhengig av hvilken havn man ønsker seg til. I tillegg til at Schaprode er en gedigen bilparkering blitt for de som skal ut til Hiddensee, er det også en fiskehavn med både mindre fiskeskøyter og selvfølgelig en småbåthavn. Her var det også litt aktivitet av småbåter som skulle ut på fisketur eller nettopp hadde vært på fisketur. Noen av de bedre kledd for oppgaven enn andre. Han ene som var på vei ut var godt kledd i oljehyre/regntøy og var nok litt mer enn en vanlig hobbyfisker.

Til slutt tok jeg en tur innom bensinstasjonen TOTAL i Bergen auf Rügen for å spyle av bilen litt. Bilen hadde som nevnt blitt full av insekter etter turen tilbake fra Ahlbeck på Usedom og den fargesprakende solnedgangen over Peenetal etter mørkets frembrudd dagen før. Turen denne dagen var på 115 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,49 liter diesel per mil. Det ble også 5.316 skritt.

                                   

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/03/10/schaprode-pa-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.