Stralsund: Inngangsporten til Rügen

Et av de stedene jeg virkelig gledet meg til å besøke når jeg skulle til Rügen, var byen Stralsund som står på UNESCOs verdensarvliste. Stralsund regnes som inngangsporten til øya Rügen og er byen man kommer til når man kjører over brua fra Rügen. Gamlebyen i Stralsund har stått på verdensarvlista til UNESCO siden 2002. Stralsund ble grunnlagt i 1234 og er en mye større by enn byene på Rügen. Stralsund hadde i 2011 en befolkning på 56.729 innbyggere. Som nevnt tidligere, mer eller mindre uansett hvor man skal hen på Rügen, så kommer man veldig langt på en halvtime. Stralsund lå ca 36 minutter fra hotellet i Putbus.

Litt om Stralsund fra wikipedia:

Stralsund ble grunnlagt i 1234 av slavere fra Rügen. Øyen hadde da vært en del av Danmark siden 1168. Byen brant i 1249 og ble gjenoppbygget omgitt av en stor bymur.

Byen ble sentral i handel med de omliggende områdene. Den ble også trukket med i stridigheter mellom rivaliserende fyrster.

I 1293 ble byen medlem av Hansaforbundet, og utover på 1300-tallet seilte rundt 300 handelsskip under byens flagg på Østersjøen. I 1325 ble området en del av hertugdømmet Pommern, men byen beholdt en stor grad av uavhengighet.

Under tredveårskrigen ble Stralsund beleiret i 1628 av Albrecht von Wallenstein og etter krigen ble hele Vorpommern som følge av freden i Westfalen i 1648 en del av Sverige som Svensk Pommern, og svenskene beskyttet området mot engelske styrker.

Byen ble i 1678 beleiret av Markgrevskapet Brandenburg men svenskene gjenvant Stralsund i freden i Saint-Germain i 1679. Byen var i denne perioden en svensk garnisonsby. Under den store nordiske krig ble byen beleiret et år fra 1715, da forsvaret av byen ble ledet av Karl XII.

Etter Napoleonskrigene ble området overført til Danmark under Kielfreden i 1815. Senere samme år ble området overført til Preussen og innlemmet i Provinsen Pommern i et bytte med Hertugdømmet Lauenburg i det sørøstlige Schleswig-Holstein. I handelen inngikk også et større pengebeløp.

Stralsund var fra 1949 del av DDR, inntil denne staten ble oppløst ved den tyske gjenforeningen i 1990.

Rügen og byen Stralsund på fastlandet i Tyskland er forbundet med brua Rügen bridge, Rügenbrücke på tysk. Jeg hadde planlagt å parkere på Neuer Markt og konsentrere meg om gamlebyen i Stralsund. Litt overrasket over at jeg bare kunne betale 5 euro av gangen på parkeringsautomaten. Så hvis man har planer om å være i Stralsund en stund, må man tilbake til parkeringsplassen og legge på mer penger. Rett ved parkeringsplassen har vi St.Marienkirche som er en enorm kirke som ble bygget en gang før år 1298. Mellom 1625 og 1647 var det den høyeste bygningen i verden med sine 151 meter. Kirken har opplevd at klokketårnet har kollapset i 1382, bygd opp igjen til 1478, tårnet har også blåst overende under en voldsom storm i 1495, bygd opp igjen og ble rammet av et lynnedslag og brant ned, og bygd opp igjen med en barokkuppel som ble ferdig i 1708, slik som kirken ser ut i dag. Kirketårnet er i dag på 104 meter.

Det er utrolig mange fotomotiver i gamlebyen i Stralsund, det er rett og slett en fryd å gå rundt og se på de gamle bygningene. Det topper seg når man kommer til det gamle markedet hvor man finner rådhuset og St.Nikolaikirche. Her er det utrolig mye spennende å ta bilder av! Etterhvert ender jeg opp i havna, som var det jeg hadde siktet meg inn på. Derfra har man også utsikt til Rügenbrua som går mellom øya Rügen og Stralsund. I havna ligger det også seilskuta Gorch Fock som man kan ta en nærmere titt på hvis man ønsker det, men man må betale inngangspenger selvfølgelig. Jeg nøyde meg med å ta bilder utenfra. Nede ved havna finner man også en rimelig spesiell bygning som skiller seg litt ut fra resten av arkitekturen i byen, nemlig akvariumet Ozeaneum.

Jeg var også på utkikk etter «loshuset» i havna som jeg hadde sett noen bilder av. Det er ganske mange kirker i Stralsund, og jeg har tatt bilder av flere av dem, men den eneste jeg tok turen inn i var Heilgeistkirche, som på engelsk blir «Church of the Holy Spirit». Her krevdes det ikke inngangspenger, så det var bare å ta en tur inn for å ta en titt. En annen kirke jeg tok bilder av i Stralsund var St.Jakobikirche. Og etter å ha sett litt bilder av dem på internett, var det nok andre kirker som var mer interessante å se innvendig enn Heilgeistkirche som jeg var innom. Men det betyr bare at jeg har mer å se på når jeg returnerer til Stralsund på et senere tidspunkt.

På min vei igjennom gamlebyen av Stralsund blir det tatt litt bilder av bygninger her og der før jeg er tilbake til det gamle markedet med blant annet rådhuset og St.Nikolaikirche igjen. Denne gangen tar jeg også turen igjennom rådhuset, det er utrolig fint! På vei igjennom rådhuset ser man også en av inngangene til St.Nikolaikirche som er et syn i seg selv! Utrolig flott inngang, døren og alt rundt. Dette er dog ikke inngangen for publikum, den ligger på den andre siden ut mot det gamle markedet. En ganske anonym inngang i grunn, det står St.Nikolai over døren. Ikke så spektakulær som det som sikkert er hovedinngangen i front av kirken. Men den andre inngangen benyttes kanskje av hensyn til verneverdien på hovedinngangen, for alt hva jeg vet.

Dette var en forholdsvis liten tur rundt i Stralsund, det er nok mye mer å se neste gang jeg tar turen til Stralsund. I tillegg kan jeg tenke meg å ta turen inn i flere av kirkene, St.Marienkirche, St.Nikolaikirche og St.Jakobikirche. Det er sikkert flere av dem hvis man går grundigere til verks enn det jeg gjorde denne formiddagen. Stralsund er selvfølgelig mer enn bare gamlebyen også. Men jeg har ikke satt meg inn i hvor interessant den er å se, målt opp mot gamlebyen. Dette er min første tur til Rügen, så da har man lyst til å se litt her og der. Selv om jeg brukte ganske mye tid på Prora og Kap Arkona da, henholdsvis 2 og 1 dag. Etter turen til Stralsund gikk turen tilbake over brua til Rügen. Fortsettelse følger.

                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/11/20/stralsund-inngangsporten-til-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.