Digital speilrefleks selger som aldri før

Salget av digitalkameraer og digitale speilreflekser spesielt har rett og slett eksplodert de siste årene. Noe av årsaken til dette er nok at prisene har kommet ned på akseptabelt nivå. Det er ikke lenge siden digitale speilreflekser kostet 30-40.000 kroner, men nå som man får dem for 4-5.000 kroner er det utrolig mange fler potensielle kunder. Mange av disse har egentlig ikke behov for en digital speilrefleks, men det er en annen sak. Mange ser nok «prestisje» i å ha ett digitalt speilrefleks fremfor ett kompaktkamera. Selv om mange ville klart seg med og kanskje til og med hatt mer nytte av ett kompaktkamera. Da tanker jeg spesielt på de såkalte «prosumers» som også ligner litt på digitale speilreflekser.

Det slippes også ganske mange digitale speilreflekser på markedet for tiden, men megapixelracet har heldigvis stagnert noe. Det er nok ingen som trenger 20-30 megapixler til hobbybruk. Da skal man isåfall ha rimelig spesielle behov. For privat- og hobbymarkedet virker det som om kameraprodusentene har stoppet på 10-12 megapixler, noe som burde holde i lange baner. Inntil alle satser på FF (Full Frame) holder nok dette.

Det er ingen nyhet lengre, men det er ikke lenge siden det virket som om Nikon ikke hadde noen umiddelbare planer om å lansere ett digital speilrefleks med FF-bildebrikke. Men 23. august i fjor lanserte Nikon sitt nye Nikon D3 med deres «FX-format», som i klartekst betyr fullformat. Det vil si at bildebrikken har samme størrelse som ett 24x36mm filmnegativ. Nikon D3 har en CMOS-bildebrikke i FX-format på 12,1 megapixler. Samtidig lanserte Nikon deres nye Nikon D300 med live view. Live view vil si at man kan bruke LCD-skjermen som søker, slik vi har kunnet gjøre med digitale kompaktkameraer i lang tid. Nikon D300 har en CMOS-bildebrikke i DX-format på 12,3 megapixler.

Dermed kan både Nikon og Canon levere digitale speilreflekser med FF-brikker. Canon var dog først ute. Det er ingen av de andre kameraprodusentene som har hengt seg på FF-bølgen enda. Det skal vel også mye til at noen av de mindre produsentene prøver å yppe seg mot de to store. Men en produsent som virkelig har begynt å slippe digitale speilreflekser i høyt tempo er Sony. Sony er ett nytt merke innen digitale speilreflekser, men kameraene er ikke nye. Ihvertfall ikke teknologien og fatningen. Sony kjøpte opp Konica Minolta og videreførte deres teknologi. Sony har nok det som Konica Minolta som kameraprodusent manglet, masse penger. Men personlig klinger Konica Minolta mye bedre enn Sony, men det er en annen sak. Sony har i dag lansert deres nye modell, Sony a200. De foregående modellene Sony har lansert er Sony a700 og Sony a100.

Med denne strømmen av digitale speilreflekser ut på markedet, er det ikke rart at det selges utrolig mange kameraer om dagen. Ifølge Fotorådet nærmer kamerasalget seg 500.000 solgte kameraer i Norge. I overkant av 400.000 kompaktkameraer og 75.000 digitale speilreflekser. Salgsøkningen fra 2006 til 2007 var på hele 60% for digitale speilrefleks! Prognosene for 2008 viser at hvert 5. kamera vil være en digital speilrefleks med 100.000 solgte.


Nikon D3


Nikon D300

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/08/digital-speilrefleks-selger-som-aldri-for/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.