Vinner Blu-ray formatkrigen?

Det er nesten ett år siden jeg skrev om HD DVD og Blu-ray sist, og nå kan det se ut til at vi har kommet litt nærmere en vinner. Det vil si, begge formatene eksisterer fortsatt, men før helgen gikk Warner ut og slapp en stor bombe av en nyhet. Warner har nå bestemt seg for å eksklusivt gå for Blu-ray og dropper dermed HD DVD. Warner vil derfor kun gi ut sine filmer på Blu-ray fra mai i år. De som støtter HD DVD hevder dog at formatkrigen ikke er over enda.

Per i dag er det Warner, Sony Pictures, 20th Century Fox og Disney som støtter Blu-ray-formatet. Dermed er det bare Paramount og Universal Pictures av de store amerikanske filmselskapene som vil fortsette å lansere filmer i HD DVD-formatet. I tillegg til Warner vil også New Line droppe HD DVD fra mai i år. Både Warner og New Line støtter begge formatene frem til den datoen.

Jeg for min del har ikke satt meg noe mer inn i HD-formatene siden jeg skrev innlegget den 22. januar i fjor, og har i grunn ikke noen store planer om å gjøre det heller. HD-formatet er ikke interessant for mitt vedkommende før det står igjen ett format. I mellomtiden får de krige så mye de vil for min del. Jeg klarer meg i mellomtiden fint med DVD. Jeg har ikke sett en sammenligningstest av en vanlig DVD og HD DVD / Blu-ray på min egen 32 tommers LCD-tv, men etter hva jeg har lest er det først fra 40 tommer og oppover at man virkelig får nytte av dette.

Jeg kjøper ikke den påstanden rått, for jeg det er spesielt en av mine DVD-filmer jeg tror ville dratt nytte av HD DVD eller Blu-ray. Harry Potter and the Order of the Phoenix hadde blitt komprimert mer enn hva jeg synes er akseptabelt. Med HD DVD eller Blu-ray ville ikke en så kraftig komprimering vært nødvendig. Men jeg må innrømme at jeg ikke har lagt merke til noe tilsvarende på noen av de andre filmene mine. Derfor er jeg glad for at f.eks The Lord of the Rings har blitt gitt ut på to disc’er fremfor å komprimere dem unødvendig hardt.

HD DVD-spillerne begynner dog å komme ned på ett akseptabelt prisnivå. Elkjøp selger i disse dager en Toshiba-spiller for 1.995 kroner, noe som er en helt grei pris for en slik spiller. Man får dog dvd-spillere for 300 kroner. Men det er nok ihvertfall to årsaker til denne «prisdumpingen». Toshiba-spilleren er den første som kom på det europeiske markedet for snart ett år siden, i tillegg sliter åpenbart HD DVD med markedsandeler. Ikke nødvendigvis i antall solgte filmer det siste året, men med en utrolig skeiv søtte blant de store filmselskapene.

Men jeg kommer nok ikke til å kjøpe en HD DVD eller Blu-ray spiller med det første. Mitt primærønske er at ett format vinner, slik at vi slipper noen form for «krig» om filmene skal slippes på det ene eller det andre formatet. Hvis man aldri kommer frem til en vinner, så får man heller satse på kombinerte spillere som kan spille av både HD DVD og Blu-ray. Men da må nok prisene på disse spillerne betydelig ned i pris. I mellomtiden fortsetter jeg å kjøpe mine filmer på dvd, som forøvrig har en veldig hyggelig pris for tiden!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/07/vinner-blu-ray-formatkrigen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.