Göta Kanal 1 & 2

Den første Göta Kanal-filmen kom i 1981 og ble en stor kinosuksess i Sverige. 1,5 millioner så denne filmen på kino. «En rik araber ønsker å legge inn en ordre på 1.000 svenske motorbåter. Men siden han ikke klarer å bestemme seg for hvilken leverandør han skal bruke, setter han igang en konkurranse mellom to båter gjennom Gøta Kanal. Konkurransen står mellom det multinasjonale selskapet Uniship og Anderssons Båtvarv. En vanvittig jakt gjennom Gøta Kanal har startet, og i Gøteborg står Prins Kahlifa bin Hircham al Saba med en fet sjekk…» (sitat platekompaniet.no)

Min dvd-utgave bærer litt preg av å være en film fra 1981 som ikke har gjennomgått en digital oppussing, men det hindret ikke meg i å storkose meg med denne svenske publikumssuksessen! Filmen var rett og slett ustyrtelig morsom fra start til slutt og flere kjente svenske skuespillere. Legg også merke til skuespilleren som spiller rollekarakteren «Oberg» i Beck-filmene! Rolf Wesenlund er også med i denne filmen, dog i en forholdsvis liten rolle. Rollen dukker dog til stadighet opp igjennom hele filmen. Rolf Wesenlund står også for den største overraskelsen mot slutten av filmen!

Nå har det også kommet en oppfølger til Göta Kanal-filmen fra 1981. Filmen heter Göta Kanal 2 – kanalkampen og hadde premiere på norske kinoer i mars 2007. I hjemlandet hadde den dog premiere allerede 25. desember 2006. Den senere tid har det dukket opp flere og flere dvd-filmer med «påtvungede» filmtrailere før filmen. Dette var helt vanlig på de gamle VHS-filmene, men det er ganske uvanlig på dvd-filmer. På en side er det litt irriterende å bli «påtvunget» disse trailerne, men på en annen side får man til tider gode tips til filmer man bør ta en nærmere kikk på! Det var nettopp på denne måten jeg fikk vite om Göta Kanal 2-filmen. Når jeg først skulle kjøpe denne filmen, måtte jeg selvfølgelig kjøpe dem begge i en samleboks, vistnok i ett begrenset opplag. Hvor begrenset aner jeg ikke.

«For 25 år siden kappkjørte to båter gjennom Gøta kanal og det ble en umiddelbar kinosuksess. Nå er det klart for et nytt eventyr, og denne gangen følges båt-racet av et tv-selskap som skal gjøre det hele til et direktesendt og ellevilt reality-show! Jobben til Vonna Jigert (Lena Endre), den rett frem hensynsløse direktøren for det store produksjonsselskapet Tricks Television, henger i en tynn tråd om hennes nye program-idé ikke blir den seer-suksessen hun desperat har lett etter. Det familiedrevne Anderssons båtvarv som skal være med i konkurransen vakler på ruinens rand og trues av konkurs. Millioner står på spill. Det er på tide å starte motorene og la kanalkampen begynne.» (sitat platekompaniet.no)

I denne filmen er det nok enda flere kjente skuespillere enn i den første, for selv de bittesmå rollene spilles av veldig kjente skuespillere. Målsetningen til de bak filmen var å ha så mange kjente fjes som overhodet mulig, ihvertfall så mange som budsjettet tillot. I tillegg til Janne Carlsson som spilte Janne Andersson også i den første filmen er også med denne gangen, det samme med Magnus Härenstam som Peter Black. Peter Black er den utrolig pågående personen fra skattemyndighetene. Andre kjente fjes er Peter Haber fra Beck-filmene, Kjell Bergqvist fra Graven og Mats Bergman fra Wallander.

En annen rolle som dukker opp til stadighet igjennom hele filmen, ikke bare den første men begge to, er Svante Grundberg som bare prøver å slappe av på kanotur. Til hans store uhell er det ett race som pågår på Göta Kanal, men han gir aldri opp! Med nytt pågangsmot dukker han som sagt opp igjen i film nr 2. I begge filmene later det til at alle (virke)midler er tillatt og det skorter ikke på fantasien!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/01/07/gota-kanal-1-2/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.