Kortreist juletur med bobilen til Fløterveien – Visterflo

Jeg hadde koblet bobilen til strøm når jeg parkerte sist med kjøleskapet i gang med Cola og det hele. Da slapp jeg å ta en ekstra tur innom på tirsdag for å gjøre dette. Planen var å starte turen etter jobb på lille julaften og bli i bobilen frem til mandag. Selv om jeg i motsetning til i 2020 når jeg feiret jula i bobilen ved Fløterveien – Visterflo og Ystehede alene, hadde jeg denne gangen takket ja til å komme til min bror, samboer og alle ungene! Men det var jo ingenting i veien for at jeg kunne gjøre dette fra bobilen, det er null stress! Jeg hadde ingen deltskiftpause på lille julaften, så jeg hadde med meg veldig mye av pikkpakket mitt torsdag morgen. Etter jobb ble det en tur til Europris Sorgenfri for å kjøpe litt mer julepynt. Nå er jeg ikke den som vanligvis pynter til jul hjemme, da jeg ikke er der i jula og har heller ikke besøk hjemme akkurat de få dagene. Men jeg hadde et behov for å kjøpe litt julepynt når jeg skulle feire jula alene i bobilen for et år siden.

Men jeg syntes det var såpass kos at jeg hadde lyst til å kjøpe litt mer julepynt å ha i bobilen! Og det var selvfølgelig tilbud på julepynt på lille julaften! Det er jo ikke noe vits å kjøpe det til full pris. Jeg kjøpte i tillegg til to “nisser” som ser ut som mus, kjøpte jeg også to lysslynge, en med små kuler og en med store kuler. Begge disse to er batteridrevne, så det er null problem å bruke i bobilen! I tillegg har jeg en liten adventsstake og en lysslynge fra før som jeg brukte for et år siden. I tillegg hadde de tilbud på Freia sjokolade, og da er det veldig fort gjort å dra med seg noen plater. Deretter gikk turen hjem til foreldrene mine for å få alt over i bobilen, ikke minst få i gang varmen! Det var – 1,5 grader inne i bobilen når jeg kom og jeg satt varmen til 18 grader. Jeg kunne jo ikke la være å ta en tur innom foreldrene mine og slå av en prat og det ble en veldig hyggelig prat på nærmere 3 timer. Må si det var en fryd å komme til bobilen med 18,5 grader kontra – 1,5 grad 3 timer tidligere.

Så gjenstod det å fylle opp vanntanken, varmtvannsberederen, slå på varmtvannsberederen og så en tur hjem for å hente de siste tingene, deriblant fra kjøleskapet. I tillegg gjorde jeg det lettvint med å steke meg en pizza og spise når jeg var hjemme. Det ble en tur innom Kiwi Grålum som siste stopp for å bunkre for helgen før jeg kjørte til Fløterveien ved Visterflo. Jeg skulle til min bror, samboer og ungene på julaften, så det var ikke aktuelt å dra så langt. Men det er jo utrolig fint ved Fløterveien, så det er ikke noen nød- eller reserveløsning for min del. Klokka begynte også å bli ganske mye, klokka var 22.01 når jeg dro i håndbrekket på den lille gressplassen som jeg har brukt mye i det siste. Det ble en rolig kveld, skravlet en stund i mobilen før jeg la meg ganske sent. Det var ikke krise, jeg hadde ikke noe spesielt jeg skulle gjøre før jeg skulle innfinne meg pent kledd hos min bror til middag på julaften.

Men julaften ble litt annerledes enn normalt. Siden jeg var sent i seng, våknet jeg selvfølgelig også sent. Men jeg var veldig mye mer snørrete enn vanlig. Det er ikke uvanlig at jeg våkner litt snørrete nå og da når jeg bruker cpap pustemaskin. Det er bare sånn det er. Men nå var jeg veldig mye mer snørrete enn vanlig. Og hadde det ikke vært for Korona og COVID-19 hadde jeg garantert ikke tenkt noe spesielt over dette. Men man blir jo litt mer på alerten og begynner for å tenke på hva man skal gjøre. Hadde det ikke vært for at jeg hadde vært hos foreldrene mine kvelden før og skulle i selskap julaften hadde jeg sikkert bare tatt det med ro, avventet og sett om dette gikk over av seg selv. Som snørr om morgenen på grunn av cpap tross alt gjør. Nå måtte jeg sjekk hvor jeg kunne finne en hurtigtest for å få tatt en koronatest. Jeg fant ut at Sarpsborg kommune hadde utdeling av selvtester i Kulås frem til klokka 14.30 på julaften.

Jeg pakket derfor sammen og dro fra Fløterveien klokka 13.05 med 85% på batteriet. Jeg kjørte direkte til Kulås og fikk henta en hurtigtest. Jeg tok en tur innom Kiwi Grålum med munnbind for å kjøpe FirstPrice batterier, men det var de dessverre tomme for. Men jeg fikk kjøpt noen andre småting mens jeg først var innom butikken. Deretter gikk turen hjem, det var planen hele tiden. Jeg tenkte å ta meg en lang og varm dusj hjemme og få på meg klærne jeg skulle bruke på julaften. Jeg ville vente med å ta testen så tett på juleselskapet som mulig og måtte selvfølgelig vente de vanlige 15 minuttene fra testen ble gjort til svaret forelå. Dette var min aller første koronatest noensinne, så jeg måtte lese instruksjonene nøye. Jeg hadde også sett en video på nett om hvordan dette skulle gjøres. Det er ingen komplisert prosess, men det er jo greit at det gjøres riktig slik at man får korrekt resultat.

Testen var heldigvis negativ, jeg hadde ikke COVID-19. Men jeg ville snakke med foreldrene mine som jeg hadde vært hos dagen før om at jeg hadde tatt en test og min bror som jeg skulle til litt senere. For å sjekke om det var OK at jeg kom med de symptomene jeg hadde hatt tidligere på dagen. Jeg våknet og var veldig snørrete, men det hadde faktisk gitt seg innen jeg var og hentet hurtigtesten ved Kulås i Sarpsborg klokka 13.30. I tillegg var testen negativ klokka 15.45. Det første samboeren til min bror sa i bakgrunnen når hu fikk kortversjonen av dette var: Bruker han ikke cpap da? Det er som sagt en kjensgjerning at man kan være litt snørrete innimellom. Men man blir litt mer på alerten som nevnt med all denne fokusen på Korona.

Jeg fikk derfor på meg klærne, knøt slips for første gang på to år, og jeg fikk det faktisk til på første forsøk! Helt makaløst! jeg skulle ha en genser utenpå, så lengden var ikke veldig kritisk, men lengden på slipset var sånn passe. Jeg kjørte og parkerte på håndballbanen nord for Haugeåsen ungdomsskole og tok med meg en banan for å spise på veien. Jeg hadde ikke fått spist lunsj, dagen ble litt annerledes enn jeg hadde sett for meg med koronatest og det hele. Min første koronatest noensinne. Hos min bror var det fullt hus foruten den yngste til min bror. På menyen stod ribbe og det vanlige tilbehøret man forventer når man får servert ribbe. Det smakte utrolig godt med hjemmelaget julemat for første gang på to år! Jeg spiste riktignok ribbetallerken hos Egon for noen uker siden, men hjemmelaget er hjemmelaget, ikke sant?

Vi satt og skravlet og hadde det veldig hyggelig lenge etter at gavene var pakket opp. Ungene trakk ganske fort hvert til sitt for å komme unna de voksne, men sånn er det vel som regel. Uansett om ungene blir mer og mer voksne med årene de også. Etter veldig god mat og veldig hyggelig selskap var det greit å takke for seg og rusle mot bobilen ved midnatt. Unnskyld språket, men dæven så kaldt det var! Det var – 8 når jeg hadde gått fra bobilen og nå var det jaggu enda kaldere! Det var såpass sent at jeg kjørte tilbake til Fløterveien, og utetemperaturmåleren viste ikke mindre enn – 11 grader! Så det er ikke så rart at jeg syntes at det var kaldt ute når jeg kom rett ut fra varmen! Så får jeg eventuelt se om jeg vurderer å kjøre til et annet sted første juledag. Jeg rigget meg på plass på samme sted som jeg hadde kjørt fra og var oppe litt til før jeg fant senga bakerst i bobilen.

Det var ikke dumt å få seg en god natts søvn etter en lang dag. Det hadde vært ikke mindre enn – 13,2 grader ute i løpet av natta! Jeg tenker at det nesten er unødvendig å skrive at jeg har krana til gråvannstanken åpen på denne turen. Hvis ikke hadde den fryst ganske fort i slike temperaturer! Dette er faktisk det kaldeste jeg har vært på tur med bobilen med vann på tanken noen gang! Jeg har vært på tur med bobilen sist vinter i ned til – 20 grader, men det var uten vann på tanken. Alt fungerer som det skal inne i bobilen! Men jeg senker ikke temperaturen så mye som jeg har pleid om nettene. Bare for å være sikker på at ikke kulda slår såpass inn at det byr på noen problemer. Jeg sørger også for å ha skapet under vasken på badet på gløtt for å forsikre meg at det er varmt nok der også.

Det var veldig pent vær første juledag. Jeg tok en kjapp tur ut for å ta noen bilder med mobilen for å sende til min brors eldste for å vise hvor jeg var med bobilen. Men jeg tok ingen bilder med kameraet. Det var meldt litt mer skyer søndag, så jeg tenkte å ta noen bilder da. Det er såpass fint her at jeg har allerede bestemt meg for å bli frem til mandag. Hvis ikke kunne jeg ikke ventet med å ta bildene. Utover dagen var det på tide å lage seg litt middag. Lage er vel å overdrive, for jeg hadde kjøpt meg en pakke med svinestek fra Fjordland med medisterkaker og julepølse i tillegg. Når jeg feiret jula alene i bobilen for et år siden var også dette løsningen, men da la jeg alle posene fra Fjordland oppi en kjele og varmet det på den vanlige måten. Denne gangen tenkte jeg å prøve med å jukse litt. Jeg la alt i stekepanna, fiks ferdig. Det fungerte forsåvidt ikke så værst, men det er bedre å bruke en kjele med vann som vanlig. Potene ble ikke kokt, naturlig nok og sausen forsvant på en måte i stekepanna. Men det smakte uansett! Det ble også riskrem med piano bringebærsaus etterhvert. Jeg spiste opp hele pakka faktisk. Det hadde jeg ikke regna med!

Jeg valgte forresten å pynte i bobilen før jeg skulle spise middag! Tre lysslynger, en på dashbordet (den med de store kulene), en i taket fremme og en i vinduet på høyre side. De to nissene fra i fjor havnet stående i sjåførstolen og de to nye nissene oppe på hver av stolene fremme i bobilen. I tillegg hadde jeg selvfølgelig adventsstaken på dashbordet. I tillegg tok jeg frem de fire oransje LED kubbelysa jeg hadde fra før og de tre nye røde LED kubbelysa jeg kjøpte på lille julaften! Ble ganske opplyst i bobilen med alt dette tent! Det var ikke behov for noe mer lys faktisk! Temperaturen ute lå på – 6 til – 7 på dagtid og krøp veldig fort nedover på gradestokken så fort sola gikk ned. – 10 grader før jeg visste ordet av det. Jeg så to filmer i løpet av kvelden, startet med A Time To Kill (1996) og fortsatte med The Harder They Fall (2021). Når jeg var ferdig med de to filmene var det – 11,8 grader ute.

Siden det ofte tar litt tid fra jeg har vært på tur til jeg får skrevet dem ut, gjør jeg meg noen notater underveis. Jeg hadde ikke notert noe særlig hittil, så jeg satt og lyttet til KORN med hodetelefonene mens jeg noterte litt. Og da tenker jeg ikke med penn og papir men i Google Keep som jeg bruker til sånt. Da har jeg tilgang til notatene mine både på mobilen, på min iPad og ikke minst hjemme på min PC. Alle steder man har tilgang til internett i grunn. Jeg noterer ikke så mye at jeg kan bare kopiere dette og publisere det, men jeg noterer noen småting underveis. Ting jeg gjør, litt klokkeslett, alt som har med batteriet, temperaturer og sånt, for det er helt umulig å huske flere måneder etterpå, mer enn et år enkelte ganger. Men det er viktig med litt notater slik at jeg ikke glemmer noen av de detaljene jeg liker å ha med. Enten jeg møter noen underveis og slår av en prat eller andre ting som er fint å kunne skrive hjem om. Resten tar jeg fra hukommelsen og bildene jeg har tatt.

Jeg kom meg i seng litt tidligere denne natta, klokka var ikke mer enn 00.55 faktisk og batteriet var på 66%. Jeg skriver ikke så ofte så mye om batteriprosentene når jeg er på tur, med unntak av når det går med mye strøm. Det er ikke noen tvil om at det går med mye strøm og ikke minst gass på en slik tur som dette. Når jeg våknet og stod opp etter en god og lang natts søvn søndag var batteriet på 55%. Den laveste temperaturen ute i løpet av natta var på – 12,1 grader. Jeg hadde gleden av å sove lenge da jeg ikke hadde noe spesielt jeg skulle gjøre denne dagen. Det ble en rolig dag i bobilen og jeg var ute og tok litt bilder før solnedgang klokka 15.20, men sola gikk ned over åsen bak Rostadneset allerede klokka 14.45. Det var rundt – 6 grader ute på dagtid. Middag ble brødskiver med medisterkaker og restene av julepølsa fra dagen før. Jeg så filmene Mission: Impossible (1996), Mission: Impossible II (2000) og Mission: Impossible III (2006) på kvelden. Jeg lyttet til favorittplata mi med Seigmen som heter “Total” frem til jeg skulle finne senga. Da var batteriet på 34%.

Mandag, og en helt normal hverdag i romjula hadde jeg faktisk fått fri da jeg skulle jobbe nyttårsaften dette året. Derfor hadde jeg mulighet til å bli i bobilen til og med mandag denne gangen. Når jeg våknet mandag etter å sovet 9-10 timer var batteriet på 24%. Den laveste temperaturen ute i løpet av natta var på – 12,9 grader. Jeg fortsatte med Mission: Impossible-filmene fra søndag og så Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011) og Mission: Impossible – Rogue Nation (2015). Temperaturen var – 5 grader på dagtid. Men det ble kaldere på ettermiddagen og kvelden når sola hadde gått ned, men ikke så voldsomt som tidligere. Det var på tide å pakke sammen og dra fra Fløterveien ved Visterflo. Batteriet var nå på 12% når jeg dro fra Fløterveien klokka 18.06 og temperaturen ute var – 7 grader. Dette er første gang jeg er i nærheten av å dra batteriene så langt ned som dette på veldig lenge. Sist jeg gjorde det var nyttårsturen med bobilen til Langvannet i Aurskog-Høland. Dette var min tredje tur med min Pössl Roadcruiser og da dro jeg ned batteriet til 10% på 4 døgn. Da stod jeg riktignok stille i 4 døgn, det hadde jeg ikke gjort denne gangen. Men i motsetning til sist var det mye kaldere denne gangen, så det er ikke så rart at det har gått med ganske mye strøm.

Når jeg dro ned batteriet til 10% hadde jeg brukt 185 Ah, nå hadde jeg brukt 181 Ah siden klokka 00.30 natt til lørdag og frem til mandag klokka 18.06. De to Skanbatt HEAT-batteriene jeg har var da på hhv 13% (96A, 70 sykluser) og 7% (98A, 42 sykluser). Siden jeg er såpass nærme hjemme hadde jeg først tenkt til å tømme toalettanken hjemme, men valgte å kjøre til Perry & Williams i Råde. Det er litt omvei, men det er mye mer lettvint å tømme toalettanken der. Men det fikk jeg ikke gjort, da de hadde stengt hele tømmestasjonen. Så da måtte jeg kjøre slukøret hjem og tømme der allikevel. Det var ikke aktuelt å kjøre til Fredrikstad for å tømme toalettanken. Det var litt mer omvei enn jeg var interessert i. Jeg tok også en tur innom LPG Fredrikstad i Dikeveien for å fylle gass. Jeg fikk fylt 36,28 liter som betyr at jeg bare hadde 3,86 kilo igjen. Jeg hadde med andre ord brukt 18,14 kilo gass på 4 døgn som er et snitt på 4,54 kilo gass per døgn! Solcelleproduksjonen har vært ikke-eksisterende på de siste turene, så jeg har ikke en gang notert tallene.

Batteriet var derimot på 57% når jeg parkerte hjemme hos foreldrene mine. Så jeg hadde fått på litt strøm ihvertfall. Jeg har tidligere skrevet at jeg kaller turene for kortreiste når jeg kjører totalt under 10 mil på en tur. Teknisk sett er derfor dette ikke en kortreist tur, men jeg har allikevel valgt å kalle det en kortreist tur, da forskjellen mildt sagt bare er av akademisk betydning. Denne turen var på 100,3 kilometer og jeg hadde et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,99 liter diesel. Det er det høyeste forbruket jeg har hatt noen gang! Bare småkjøring, opp bakken fra Fløterveien to ganger og ikke minst masse lading fra dynamo! Nevnte jeg at det var litt kaldt også? Så da er det ikke så rart at forbruket øker litt.

                                                                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/04/20/kortreist-juletur-med-bobilen-til-floterveien-visterflo/

2 kommentarer

  • Ingrid20 april, 2022 kl 20:24

  Ser fint ut ved Visterflo på vinterstid også gitt, og så koselig med julepyntet bil.

  • kak20 april, 2022 kl 22:07
   Forfatter

  Fløterveien og Visterflo fungerer hele året! Det er en utrolig flott plass, og genialt på gresset i sesongen man kan sitte ute også! 🙂 Det er utrolig kos med julepynta bobil synes jeg! Jeg hadde en juleduk som jeg ikke brukte denne gangen. Det værste er at jeg etter jul var innom Europris og kjøpt enda mer julepynt, så neste år blir det enda mer som skal frem! Har samla alt i en slik Smartstore plastboks nå som det bare er å ta med seg ut i bobilen når jula kommer! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.