Nyttårstur med bobilen til Langvannet i Aurskog-Høland

Etter noen få dager var jeg klar for ny tur med bobilen, i nyttårshelga. Jeg vurderte to turer, Langvannet i Aurskog-Høland eller over på den andre siden av fjorden, f.eks Steinbrygga og Merkebekk brygge. Men jeg satset på at jeg skulle få plass ved Langvannet. Jeg har vært forbi der tidligere, men da har det vært smekk fullt der, men det var litt mer i sesongen enn nyttårshelga er. Men man vet jo aldri, kan jo tenkes at det er andre som hadde tenkt den samme tanken. Jeg fikk pakket og gjort klar bobilen i løpet av arbeidsdagen og var klar for avreise så fort jeg var ferdig med skiftet mitt dagen før nyttårsaften. Det var mildt sagt mer vinter på vei til Langvannet enn jeg hadde regnet med, så det gikk ikke så raskt med meg. Men bedre å komme frem hel enn å risikere noe som helst.

Når jeg kom frem til Langvannet var det en brøytekant inn til plassen jeg hadde tenkt til å stå, det var en del snø, men det var bilspor inn dit, så det hadde vært none der inne tidligere. Jeg var litt skeptisk hvis jeg skulle risikere å sette meg fast eller noe, men tenkte shitt au, noen sjanser må man ta. I værste fall må jeg ringte til Falken og bruke 300 kroner på å komme meg ut igjen. Men det var overhodet ikke noe problem å komme meg på plass der som krakken stod. Jeg stod i vater fra side til side, men hadde en del fall fremover, så da måtte jeg ut med nivåklossene og kjøre opp på nivå to, da var bobilen i vater! Da var det bare å komme seg i orden og ta livet med ro de neste dagene! Jeg var 100% sikker på at jeg ville klare 3 døgn med batteriene jeg har i bobilen, men jeg var usikker på om jeg ville klare 4 døgn. Men det var jo bare å starte med 3 døgn og se hvordan forbruket har vært per døgn og ta en avgjørelse om man klarer ett døgn til.

Jeg hadde ikke tenkt til å spare på strømmen, skulle jeg innse at jeg ikke klarer 4 døgn, var det bare å kjøre videre til et annet sted slik at man fikk ladet opp litt strøm. Man kan forsåvidt stå på tomgang og lade opp batteriene også. Men det er noe jeg i utgangspunktet ikke ønsker å gjøre. Først og fremst skulle jeg ta livet med ro og kose meg med god mat, godt drikke og se en masse film tenkte jeg. Det var lange kvelder, siden sola gikk ned tidlig, jeg var midt ute i “ødemarken”, selv om jeg var rett ved riksvei 21. Jeg var helt alene, det var stille og rolig og det kom bare en bil forbi i ny og ne. Utover det var det mørt som i svarte natta og veldig stille og rolig. Ypperlige forhold for en stille og rolig langhelg i bobilen med masse film rett og slett!

Det kom også litt snø i løpet av disse dagene, mesteparten av snøen smelter selvfølgelig på bobilen når jeg står med varmen i gang, foruten fremme på panseret. Der er det ikke så veldig mye varme som kommer igjennom til karosseriet, så der blir snøen liggende. Jeg hadde ikke med meg en slik liten feiekost som jeg kunne bruke til å feie den bort heller. Kunne forsåvidt brukt vaskekosten som jeg bruker til å vaske bobilen med, men det må jeg innrømme at jeg ikke tenkte på. Ellers koste jeg meg med mat jeg lagde i bobilen. Ganske enkel kost, men det er utrolig hvor godt det kan bli med gulerøtter, løk, fersk champignon, fløtegratinerte poteter og kjøttkaker. I tillegg med ganske mye nykvernet pepper over. Det ble rett og slett snadder! Jeg lagde også denne retten med karbonadekaker delt i to istedenfor kjøttkaker! Det fungerer vel så bra, selv om jeg foretrekker kjøttkakene!

   

Jeg var også ute og ruslet litt for å ta litt bilder i løpet av disse dagene. Den ene dagen overskyet og grå, den andre med sola som skinte fra blå himmel. Litt utfordring med hvit snø som ligger i skyggen og sol fra blå himmel som lyser opp bakgrunnen. Rimelig forskjellig fargetemperatur på lyssettingen for å si det pent. Må forøvrig si at jeg var overrasket over at jeg ikke fikk selskap av noen andre bobiler i løpet av denne langhelgen, de oppsøker kanskje ikke “bushen” på denne tiden av året i snøen? Men det var en og annen personbil innom, både på dagtid og en kveld var det også to biler innom en kveld. De ruslet litt rundt og så på utsikten eller hva nå de drev med. Jeg for min del tok livet med ro med den ene filmen etter den andre. Og det ble ganske mange filmer i løpet av helgen. Børning (2014), Børning 2 (2016), Børning 3 (2020) og Green Book (2018 på torsdag. RED (2010), RED 2 (2013), San Andreas (2015) og State of Play (2009) på fredag. The Secret: Dare to Dream (2020), The Good Liar (2019), Max Manus (2008), Den 12. Mann (2017) og The Midnight Sky (2020) på lørdag.

Det viste seg forøvrig at det ikke var noe problem med 4 døgn på samme sted, etter 48 timer var batteriet på 52% og etter 72 timer var batteriet på 25%. Batteriet var på 15% når jeg våknet søndag. En annen ting som imponerte meg hvor mye jeg får ut av det vannet jeg har på vanntanken. Med varmtvannsberederen er det 118 liter, men i praksis er det 108 liter jeg får brukt. Etter å ha dusjet på søndag hadde jeg mer enn 25% vann, men mindre enn 50%. Gråvannstanken var mer enn 50% full, men mindre enn 75% full.  Når jeg dro fra Langvannet klokka 13.40 hadde jeg 10% igjen på batteriet. Jeg hadde i løpet av denne langhelgen brukt 184,5 Ah som gir et snitt på 50,32 Ah per døgn. Når jeg dro fra Langvannet var planen å kjøre innom LPG Ørje for å fylle opp gassflaskene. Men av en eller annen grunn fikk jeg ikke pumpa til å starte, så da ble det en tur til tømmestasjonen i Halden og så innom LPG Halden for å fylle gass isteden. Etterpå ble det en vask av bobilen og jeg fikk fylt opp dieseltanken også.

Batteriet var fulladet ved Solbergtårnet på vei hjemover. Solcelleproduksjonen var selvfølgelig tilnærmet lik null denne helgen. Det var kun på søndag jeg registrerte en produksjon på 10 Wh, det var totalen på denne turen. Men det er som å forvente på denne tiden av året. På denne tiden av året er solcellepanelet egentlig bare dødvekt på taket. Men gull verdt i vår/sommer/høst-månedene hvor sola både er oppe mye lengre og ikke minst kommer lengre opp på himmelen. Solvinkel er alfa omega når det kommer til solcelleproduksjon. Når jeg hadde parkert bobilen hjemme hos foreldrene mine hadde jeg tilbakelagt 276,5 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,84 liter per mil. Det må jeg si er ganske bra på denne tiden av året med opplading av begge batteriene mine fra nesten tomt til fullt.

                                                                                  

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/02/22/nyttarstur-med-bobilen-til-langvannet-i-aurskog-holand/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.