Feiret jul i bobilen ved Fløterveien – Visterflo og Ystehede

Jula 2020 stod for døren, Norge under lockdown og en masse tiltak og restriksjoner. Hva gjør man? Jeg må innrømme at den satt utrolig langt inne, men til syvende og sist valgte jeg å melde forfall til familieselskapet jeg hadde blitt invitert til og bestemte meg for å feire jula alene i bobilen. Etter at jeg ble alene i 2008 har jeg ikke feiret jul alene noen gang. Jeg hadde i grunn aldri feiret jul alene noen gang. Derfor satt det utrolig langt inne å ta denne avgjørelsen. Men jeg syntes det var det rette å gjøre under de rådende omstendighetene. Om det gjorde meg trist å ta det valget – absolutt. Om det gjorde jeg trist bare å skrive om det nå – absolutt. Men det er fordi man tar og føler på alle de følelsene som bobler til overflaten enten man vil eller ei rundt årsaken til at jeg ble alene i 2008. Nå var det ikke meningen å skrive om alt dette når jeg startet, men det bare dukker opp enten man vil eller ei. For til syvende og sist hadde jeg en fin julefeiring i bobilen i 2020.

Jeg bestemte meg mildt sagt i siste litten på lille julaften for å feire jula alene dette året. Jeg måtte derfor ut for å kjøpe litt julepynt for å få litt julestemning i bobilen og ikke minst kjøpe inn noe som kunne ligne på julemat. Og med bare gassbluss med panne, wokpanne og kjele må man jukse litt for å få til en julemiddag i bobilen. Jeg valgte ihvertfall å jukse en del. Jeg tenkte å bruke Fjordland som basis og så spe på ekstra for å få en julemiddag ut av det. Juletallerken, enhver julerelatert middag fra Fjordland var utsolgt for lengst, så da valgte jeg å kjøpe en med svinestek og kjøpe julepølse, medisterkaker og vossakorv i tillegg. Litt julepynt kjøpte jeg på Europris, en liten adventsstake, en lyslenke, to dekkebrikker og to nisser. Det geniale med å kjøpe julepynt på lille julaften, eller romjula for den saks skyld, er jo at alt er på salg!

Etter at jeg hadde fått handlet inn så og si alt av det jeg trengte, ble det en tur innom foreldrene mine for å ønske god jul og ikke minst prate litt. Jeg hadde ikke fått tak i riskrem og saus til en fornuftig pris, så jeg hadde kjøpt noe is isteden. Men foreldrene mine hadde riskrem på lur, så da fikk jeg det jeg trengte! Da var riskremen til julemiddagen reddet! I tillegg fikk jeg en utrolig fin juleduk av mamma som er etter min mormor! Hadde en hyggelig prat hjemme hos foreldrene mine før jeg kjørte hjem for å hente kjøl/frys, legge fra meg jobbsekk/klær og skifte siden jeg hadde kommet rett fra jobb. Bobilen hadde jeg faktisk henta før jeg dro på på jobb og fikk i gang varmen. Uavhengig om jeg skulle feire jula alen eller ei, skulle jeg på tur med bobilen. Det var det aldri noen som helst tvil om! Så ble det en siste tur innom Kiwi for å handle de siste tingene jeg trengte. Siden lille julaften var på en onsdag,  ville dette bli en tur med bobilen med fire overnattinger. Den hittil lengste med den nye bobilen. Jeg var spent på hvordan jeg ville klare meg med vann og gråvann, siden tankene var mindre enn de jeg hadde i den gamle bobilen.

Fløterveien – Visterflo

Turen gikk så til Fløterveien ved Visterflo, som jeg har vært noen ganger tidligere. Første tur til Fløterveien med bobilen var første juledag i 2019. En perle av et sted å dra med bobilen etter mitt skjønn. Man står rett ved vannet, det er stille og rolig, ingen gjennomkjøring og spesielt på denne tiden av året er det veldig lite aktivitet her. Jeg har også fått ganske mange fine bilder av solnedgangen her nede ved Visterflo! Etter ganske mye “frem og tilbake” og greier å ordne lille julaften ble det en ganske sen kveld, natt om du vil før jeg omsider kom meg i seng. Alltid å foretrekke å få roet ned og tatt det piano en stund før man går til sengs også. Nå var det jo heller ikke noe tidspress på julaften for min del.

Etter å ha kommet meg opp og ut av senga på julaften og fått tatt meg en dusj gikk turen rett til Biltema for å kjøpe noen småting. Jeg trengte en skjøteledning fra sigarettenneruttaket over senga til cpap pustemaskinen. I tillegg kjøpte jeg med en slik plexiglass-plate og borrelås som jeg tenkte å bruke foran vinduet bak i bobilen, der jeg hadde puta når jeg skulle sove. For å gjøre det mørkt om kvelden er det en plissegardin man trekker opp, denne er det veldig fort gjort å få puta inntil når man sover, for det første lager det en del lyd som gjør at jeg våkner, i tillegg er det en stor risiko for at den blir veldig stygg etterhvert og man kan risikere å ødelegge den. Og jeg hadde lest i en gruppe for eiere av nettopp Pössl bybobiler på Facebook hvor flere andre hadde brukt en slik løsning. Noen hadde nok vært mer kreative enn det jeg hadde tenkt til, de hadde fått kuttet den til og fått den på innsiden av “vindusramma”, jeg tenkte å bare feste den på bakdøra, på to sider av vinduet med borrelås som en lettvint løsning.

I tillegg kjøpte jeg med en oppbevaringsboks som jeg tenkte å ha lommebok, nøkler, klokke, kompaktkamera og småting liggende i når jeg var på tur. Jeg var faktisk siste kunde ut fra Biltema før de låste dørene bak meg. Så en tur innom Kiwi for å kjøpe meg en deodorant. Jeg hadde tatt med meg deodorant, men den var jo tom allerede etter den første dusjen. Så var det bare å trille tilbake til Fløterveien ved Visterflo igjen. Jeg gikk ut en tur med kameraet for å ta litt bilder. Det var fantastisk vær med strålende sol og jeg fikk tatt litt bilder av bobilen der jeg stod rett ved Visterflo. Jeg fikk ladet opp batteriene jeg skulle bruke i julepynten jeg hadde kjøpt, fikk pyntet til jul og fikk det i grunn ganske koselig i min lille julepyntede “hytte på hjul”!

Jeg startet så med julemiddagen. Som nevnt tidligere hadde jeg valgt å jukse maks denne gangen, brukte Fjordland svinestek som basis og så hadde jeg medisterkaker, julepølse og vossakorv i tillegg! Julepølsa, medisterkakene og vossakorven gikk i stekepanna mens Fjordland-middagen gikk i vannbad i en kjele. Må si at dette smakte fortreffelig! Kanskje ikke som hjemmelaget hjemme hos mamma eller hos min bror som jeg hadde blitt invitert dette året, men så absolutt godkjent som en nødløsning! Jeg hadde ikke akkurat spart på maten heller, man skal jo bli god og mett på julaften, sant? Ble såpass god og mett at jeg måtte vente med riskremen som vanlig! Men det gjør jo ingenting. Bare å lene seg tilbake og kose seg med maten, juleøl og utsikten utover Visterflo!

Det var første gang jeg hadde tatt i bruk den ekstra kjøkkenbenkeplata som man kan vippe opp ved bodelsdøra for å få ekstra benkeplass til venstre for gassblussene. Etter middagen klarte jeg mesterstykket å lene meg på denne uten å tenke meg om. Det gikk jo som det måtte gjøre, knekten som holder denne oppe som er laget av plastikk gikk i stykker. Men jeg har lest i Pössl-gruppa på Facebook at jeg på ingen måte er alene om å være uheldig å ødelegge denne plastknekten. Så da er det bare å få bestilt opp en ny. Inntil videre får jeg klare meg uten den ekstra benkeplata. Resten av kvelden koste jeg meg med filmene The Christmas Chronicles (2018) og The Christmas Chronicles: Part Two (2020), juleøl og ikke minst riskrem med bringebærsaus på! God mat, godt drikke og god stemning!

Ystehede

Jeg var ikke like sent i seng på julaften, fikk meg en god natts søvn, dusj og frokost før jeg dro fra Fløterveien klokka 12.50 med 76% igjen på batteriet. Batteriet, som egentlig er to stykk på 200 Ah, var fulladet innen jeg var fremme ved Ystehede. Det hadde rast inn inntil 91,4 A lading til batteriene mens jeg kjørte! Da er det ikke så rart at batteriet er fulladet innen man er fremme! Etter å ha parkert ved Ystehede ruslet jeg meg en liten tur for å ta litt bilder. Det var overraskende mange som var her på første juledag! Det var også noen som hadde tent opp bål ute på “odden” like før badeplassen og på motsatt side ute på Skriverøya! Det var dog ingen andre bobiler. Men det tok ikke veldig lang tid før alle hadde dratt hjem. Det blir jo også ganske tidlig mørkt på denne tiden av året. Det var ganske kaldt fredag kveld med 5-6 kuldegrader.

Så var planen å slappe av resten av ettermiddagen og kvelden med film og ikke minst julemiddag! Jeg startet med å se Love Actually (2003) og jeg startet på middagen før filmen var ferdig, slik at middagen var klar så fort filmen var ferdig! Middagen ble en reprise på julemiddagen jeg hadde hatt på julaften, men det fungerte like bra på første juledag! Jeg fortsatte med filmene Lucy (2014) og American Gangster (2007). En stille og rolig første juledag med god mat, godt drikke og god stemning. Hørtes ut som julaften, ikke sant?

Lørdag våknet jeg til at det hadde kommet litt snø. Jeg tok meg derfor raskt en tur ut ved 9.30-tiden for å ta litt bilder før regnet skulle komme. Det var på ingen måte noen store mengder med snø, men et lite dryss av hvit snø. Jeg hadde egentlig tenkt til å ta meg en tur under dyna igjen når jeg kom inn i bobilen. Men jeg hadde justert opp temperaturen fra 15 til 20 grader før jeg gikk ut, så det var godt og varmt i bobilen når jeg kom inn igjen. Jeg valgte derfor å bli oppe, jeg hadde uansett sovet i 8 timer allerede. Når jeg stod opp og gikk ut for å ta bilder av nysnøen så meldte yr at det skulle begynne å regne innen en halvtime, men det kom ikke noe regn før ved 12.30-tiden. Jeg hadde med andre ord ikke like hastverk med å komme meg ut for å ta bilder av snøen, men det kunne jo ikke jeg vite. Greit å komme seg opp og ut og få litt frisk luft uansett.

Det  ble en skikkelig filmdag andre juledag i bobilen. Jeg så filmene Apollo 13 (1995), Sneakers (1992), Den siste revejakta (2008) og Run All Night (2015). Det ble ikke så sent i seng, klokka var bare litt over midnatt. Jeg var litt usikker på hvor mye gass jeg hadde igjen. Jeg har nivåmåling på gassflaskene mine, men siden det er første runde etter å ha fylt opp begge gassflaskene, visste jeg ikke hvor nøyaktig målingene var. Jeg hadde lagt meg lørdag med to grønne prikker igjen, men når jeg våknet søndag hadde de endret seg til en rød prikk. Så da antok jeg at det ikke var så veldig mye gass igjen. Det tok derfor ikke så lang tid før jeg var avgårde fra Ystehede, nærmere bestemt klokka 09.45 med 51% igjen på batteriet. Jeg kjørte innom LPG Halden for å fylle opp. Jeg fikk på 39 liter med gass, det vil si at jeg hadde 5 liter gass igjen, altså 2,5 kilo. Kjørte nedom tømmestasjonen på Svinesund for å kaste en pose med søppel. Jeg ble loset innom tollen, forklarte det og ble bare vinket videre.

Jeg kjørte så til Tangen brygge, tenkte å tilbringe resten av søndagen i bobilen der. Før jeg dusjet søndag hadde prikken på 50% begynt å blinke, etter dusjen viste den 25% og gråvannstanken hadde økt fra 25% til 50%. Må si at det er imponerende hva jeg får ut av 108+10 liter vann i ferskvannstanken og berederen. Gråvannstanken er på 92 liter. I min gamle bobil hadde jeg 140+10 / 100 liter. Jeg må si meg utrolig fornøyd med at jeg klarer fire døgn med denne bobilen også, selv om vanntanken er ganske mye mindre. Det er nok takket være både dusjen og kranene i bobilen som sparer en del på vannet. I tillegg har man selvfølgelig lagt til seg ganske gode vaner med å spare på de begrensede ressursene man har med seg i en bobil. Det er man avhengig av, ihvertfall når man fricamper. Står man på bobilparkering eller campingplass hele tiden, og dermed tilgang til vann hele tiden, er det ikke så nøye. Toalettanken var dog full lørdag formiddag, så da bytta jeg til den ekstra toalettanken jeg kjøpte rett før denne turen. På vei fra Ystehede til Tangen brygge ble ikke batteriet fulladet, men jeg fikk ladet det opp fra 51% til 88% og hadde inntil 94,94 A lading under kjøring.

Jeg tilbragte noen timer ved Tangen brygge og puslet med mitt inntil det var dags å avslutte denne turen. Jeg pakket sammen tingene mine, kjørte innom tømmestasjonen i Halden for å tømme det som tømmes skulle og så var det bare å komme seg hjem til foreldrene mine for å parkere bobilen med fulladet batteri. Da hadde jeg tilsammen tilbakelagt 226,5 kilometer i løpet av 5 timer og 17 minutter med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,91 liter per mil.

                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/02/21/feiret-jul-i-bobilen-ved-floterveien-visterflo-og-ystehede/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.