Skolekjøring på Hvaler

Etter et par uker uten skolekjøring er skoleelevene og naturlig nok også skolebussene tilbake i dag. Av en eller annen grunn er Hvaler ikke i takt med resten av fylket, men det er i grunn ikke veldig uvanlig. Skolene har begynt på Hvaler i dag, mens i resten av fylket starter de først i morgen. Siden jeg har et rent skoleskift denne uka, hadde jeg gleden av å ha fri i går, men i dag var jeg tilbake på jobb igjen etter nyttårshelga! Oppe kl 4.10 i morges og begynte arbeidsdagen kl 5.30 på Nesset på Vesterøy! Det er vel unødvendig å si at det var en kald opplevelse? Førstemann som møter opp kommer ikke til busser som har blitt startet opp og blitt gode og varme. Men førstemann starter opp alle bussene, slik at når mestemann kommer, så skal ihvertfall den sjåføren få en varm(ere) start på dagen. Jeg for min del satt med både ytterjakka, lue og hansker på hele den første turen!

Når jeg startet på den andre turen hadde jeg tatt av meg lua og hanskene, men jakka var fortsatt på, selv om jeg hadde åpnet den. Ellers er føret på veiene på Hvaler fortsatt bra. Hvis det fortsetter å være kaldt, så kommer det heller ikke til å bli noe særlig med problemer på veiene. Det er først når det blir mildere og i værste fall veksler mellom pluss- og minusgrader at problemene kommer i bøtter og spann! Siden Hvaler som sagt er litt i utakt i forhold til skolestart etter juleferien, var det selvfølgelig INGEN av skolekortene som fungerte i dag. Det tar unødvendig lang tid å få avklart det for hvert eneste kort, så da valgte jeg ganske raskt å sitte og holde over billettmaskinen. Det virker som den mest effektive metoden å få elevene til å skjønne at det er noe galt og at det bare er å gå og sette seg. Det er alltid noen som tviler litt allikevel, så for ikke å bruke mer tid enn nødvendig på å forklare hva som er problemet, holdt det som regel med «kortet virker ikke» eller bare «virker ikke». De fleste trodde kanskje at det var noe galt med billettmaskinen, men den fungerte som den skulle. Kortene derimot. Men samma hva de tror er galt, bare man får løst problemet på en smidig måte. Dette resulterte faktisk i at skolekjøringa i morges gikk fortere enn normalt, siden alle bare gikk inn og satt seg, istedenfor å «pipe» med kortene sine. Noe positivt!

I tillegg til at jeg sliter litt med ryggen om dagen, det knøt seg til nederst i ryggen sent lørdag kveld, så har jeg også hatt mer eller mindre vondt i hodet i hele dag. Ryggen merket jeg ikke så mye til så lenge jeg satt og kjørte, det var værre når jeg skulle reise meg opp og gå, da var det mildt sagt forbanna vondt. Men det «løsner opp» så fort man har fått beveget litt på seg igjen. Men det mest behagelige akkurat nå er enten å sitte rolig eller å ligge rolig. Men med mindre man har fri eller er sykemeldt er jo det vanskelig å få til hele tiden. Jeg velger å bite tenna sammen og dra på jobb i morgen også. Håper bare det går over forholdsvis fort. Akkurat disse smertene i ryggen er ikke noe nytt for meg, de kommer igjen en gang i blant, men heldigvis ikke så ofte. De pleier som regel å være historie i løpet av noen dager. Krysser fingrene for at det er tilfelle denne gangen også!

Men det faktum at jeg også har mer eller mindre hatt vondt i hodet i hele dag, forsvinner ikke om man sitter eller ligger rolig. Jeg har prøvd å ta ibux et par ganger, jeg var nemlig tom for de smertestillende tablettene jeg foretrekker når jeg har vondt i hodet. Men ibux hjalp mildt sagt ikke en dritt. Når jeg var ferdig med andre del av vakta mi i dag dro jeg derfor innom apoteket på Vesterøy for å få tak i en boks med Fenazon Koffein. Ikke noe resepktbelagte greier, men de fungerer helt knall når jeg har vondt i hodet. Det skjer ikke så veldig ofte, men når jeg en sjelden gang har det, så velger jeg å ta noe for det. Jeg orker rett og slett ikke å ødelegge dagen med å ha vondt i hodet. Du får ikke akkurat noen positiv utstråling eller serviceinnstilling av å ha dundrende vondt i hodet. Jeg vet ikke om alle merker så mye til det, men jeg føler ihvertfall litt på det selv. Det tok ikke mer enn en halvtimes tid før jeg var «frisk som en fisk». Hvis man ser bort fra at de ikke hjelper mot smertene i ryggen da!

Den største utfordringen på veiene på Hvaler om dagen er i grunn når man møter andre biler på de trange veiene til Papperhavn, Bukta og Ed på Kirkeøy. Det blir brått mye rygging og styr av det. Det er grenser for hvor langt ut jeg tør å legge meg med en 12 tonn tung buss, så da blir det ofte til at bilene må rygge, det virker som om de er rimelig pinglete til tider. Men det er tross alt bedre å være på den sikre siden, enn å drite seg ut og måtte få hjelp av en redningsbil. På den siste skoleturen i dag fra Hvaler ungdomsskole fra Rød på Asmaløy som går til Skjærhalden, Ed og Botne fikk jeg hjertet litt i halsen når jeg var på retur fra Ed. Rundt en sving kom det en personbil og jeg måtte hive inn bremsene. Jeg hadde overhodet ikke stor fart, men det tok jaggu litt tid eller nærmere bestemt noen meter å få stoppa den 12 tonn tunge bussen. Hadde jeg vært den som satt i personbilen så hadde jeg fått litt panikk når det kommer en buss på 6 stive hjul, men vedkommende tenkte tydeligvis aldri på at det kunne være smart å få inn reversen og komme seg unna. Men, det gikk heldigvis bra, men jeg så ikke fronten på bilen når jeg endelig hadde fått stoppet. Men jeg reiste meg opp i førerstolen å se hvor nærme det var, og nærme skal jeg love dere at det var!

Selv om det går helt fint å kjøre rundt på disse veien og holde seg på veien, så er det jaggu vanskeligere å få stoppa bussen. Det er ikke rare forvarselet man får når man møter biler rundt en sving heller. Må innrømme at jeg fikk hjertet litt opp i halsen og så for meg både at det smalt og utfylling av skademelding og det hele idèt jeg stod på bremsene, men det gikk heldigvis bra! Akkurat ned til Ed på Kirkeøy møter man ikke så veldig mange biler, så man blir nesten like overrasket hver gang! Når jeg returnerte fra Ed hadde jeg fortsatt 2 passasjerer igjen i bussen, så jeg måtte en tur til Botne også. Det vil si at man har kjørt hele runden rundt Kirkeøy. Vel fremme på Nesset ca kl 16.15 programmerte jeg brenneren til å starte opp kl 4 i morgen tidlig, slik at det er litt varmere når jeg kommer kl 5.30 enn det var i dag! Man får jo benytte de mulighetene man har til å gjøre arbeidsdagen så varm som mulig!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/01/05/skolekjoring-pa-hvaler/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.