Vindmøllenes kongefamilie på Öland: Kvarnkungen, Drottningen og Kronprinsen

På påskeaften tok jeg turen til rene kongefamilien av vindmøller på Öland. Ved Färjestaden finner man Kvarnkungen, Drottningen og Kronprinsen. Kvarnkungen er en stor stubbkvarn, Drottningen er en vindmølle av Holländertype og Kronprinsen er en mindre stubbkvarn slik som bøndene hadde på hver sin bondegår til sitt daglige behov for å male mel. De to store, Kvarnkungen og Drottningen var såkalte tullkvarn som ble drevet av en møller til kommersielt bruk. De to store vindmøllene kan man også ta turen inn i, hvis man ønsker det. Og det gjorde jo selvfølgelig jeg! Det er rett og slett bare å åpne døra og gå inn. Det var ikke noe rush av trafikk på påskeaften, så jeg var alene i begge vindmøllene!

Kvarnkungen er den største stubbkvarnen på Öland. Den var tullkvarn fra omkring 1880 og ble flyttet fra fastlandet til Öland i 1946. Drottningen stod også opprinnelige på fastlandet men ble flyttet ut til Öland. De tre vindmøllene eies i dag av Torslunda hembygdsförening. Som nevnt er Kvarnkungen den største stubbkvarnen på hele Öland, den veier ikke mindre enn 70 tonn! Vingene alene veier 4,5 tonn! Kvarnkungen ble kjøpt av Torslunda hembygdsförening i 1936 for 2.500 kroner! Det måtte gjøres noen små reperasjoner. I 1951 måtte det gjøres en større renovering av Kvarnkungen, dette kom på 3.800 kroner! Drottningen derimot ble kjøpt i 1957 for 1.200 kroner. Men denne vindmølla har kostet litt å holde vedlike. I 1988 gjennomgikk den en omfattende renovering til 200.000 kroner og i 2006 ble vingene renovert igjen til en kostnad på 60.000 kroner. Det er med andre ord ikke småpenger det koster å holde disse vindmøllene vedlike som en viktig del av Ölands historie!

                                                           

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/06/16/vindmollenes-kongefamilie-pa-oland-kvarnkungen-drottningen-og-kronprinsen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.