Fyret Långe Erik på Öland

Helt nord på Ölands norra udde finner man fyret Långe Erik som offisielt egentlig heter Ölands norra udde. Långe Erik ble bygd i 1845 og er et 32 meter høyt fyr som er bygd i kalkstein. Fyret var ikke åpent når jeg var der langfredag i påska, men når det er åpent er det 138 trappetrinn opp til balkongen rett under selve fyrlykta på toppen. På 1940-tallet ble fyret elektrifisert som det heter og i 1976 ble fyret helautomatisert. Men den store gamle fyrlykta er faktisk ikke i bruk lengre. Det har blitt montert en liten fyrlykt på balkongen på fyret som er det som faktisk lyser på Långe Erik i dag. Det var jeg faktisk ikke klar over når jeg besøkte Ölands norra udde. Men det er utrolig hva man finner når man leser litt på nettet. Den originale fyrlykta ble erstattet av den lille fyrlykta på balkongen på 1990-tallet.

Ellers må jeg si at det var ganske forblåst og surt på Ölands norra udde på langfredag. Det var noen få andre som også besøkte det nordligste punktet på Öland denne dagen. Men det var ikke noen spesiell rift om parkeringsplassene, for å si det sånn. I høysesongen kan det nok være værre å få seg en parkeringsplass tenker jeg. Derfor har de vært litt kreative med parkeringsplassene helt nord på øya. Men før man kommer til selve fyret må man over en liten bro. Jeg ser for meg at det er rimelig idyllisk her når det er grønt, frodig og været er bra! Jeg for min del synes den litt dystre stemningen og skyene lager en magisk stemning på bildene mine! Rett ved fyret var det forøvrig et par som stod og fisket.

Inne på området ble jeg litt nysgjerrig på den ene døra på teglbygningen som hadde tilsammen fire dører på den siden av bygget. Tre av dem hadde tredører, men jeg vet selvfølgelig ikke hva som befinner seg bak disse tredørene. Men den fjerde døra (den lengst til høyre) hadde en panserdør satt inn i murveggen bak der det sikkert har stått en tredør tidligere. Hva ble denne bygningen brukt til mon tro? Noe sier meg at det svenske forsvaret hadde et eller annet her ute på Ölands norra udde på et eller annet tidspunkt ihvertfall. Men noen aktivitet der ute nå i disse dager tviler jeg på. Jeg la ihvertfall ikke merke til noe annet av interesse på Ölands norra udde som kunne minne om forsvarets eller den svenske forsvarsmaktens tilstedeværelse.

Dette konkluderte langfredag på Öland med 199 kilometer med et gjennomsnittlig dieselforbruk på 0,49 og 6.934 skritt.

                                      

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2018/06/16/fyret-lange-erik-pa-oland/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.