Lange køer i Sarpsborg etter trafikkulykke

En pesonbil og et vogntog frontkolliderte på Sarpebrua i morges ved 7-tiden. Sarpebrua ble raskt stengt for trafikk når blålysetatene kom på plass, og alle som skulle på jobb i morges måtte finne seg alternative veier. Og vi kjenner det godt fra Fredrikstad når det skjer et eller annet på Fredrikstadbrua, Kråkerøybrua, Værstebrua eller et eller annet i sentrum av Fredrikstad, da står køene i alle retninger inn og ut av byen. Det skjedde også i Sarpsborg i morges. Jeg kjørte skolebuss fra bussterminalen i Sarpsborg kl 7.20 via Valaskjold, Grålum, Hannestad Øst, Damveien og riksvei 109 til Greåker videregående skole. Alt bra hittil, men når jeg skulle tomkjøre fra Greåker videregående skole til Søndre Årum via Grålum, begynte problemene.

Når jeg nærmet meg Sandesundbrua så jeg at det var kø på vei ut på E6, og jeg valgte derfor å legge meg i venstre fil. Men det var først noen sekunder senere at jeg oppdager at det stod kø over hele brua. Jeg må innrømme at jeg ikke hadde sett for meg at konsekvensene ville bli så store når jeg hørte om trafikkulykka på Sarpebrua på radioen tidligere samme morgen. Men jeg klarte å snike meg sakte forbi hele køen i høyre fil i venstre fil over hele Sandesundbrua, før jeg kom meg inn i køen ved avkjøringsrampa på Årum. Mens jeg kjørte over Sandesundbrua, så telte jeg totalt 6-7 busser som stod i kø et eller annet sted. Selv om jeg var i bedre rute etter skoleturen til  Greåker videregående skole i dag enn på onsdag, kom jeg naturlig nok mye senere opp til Søndre Årum i dag.

Det var nok mange av elevene på Søndre Årum som lurte fælt på når skolebussen hadde tenkt å komme i dag, men med passasjerende ombord i bussen var det bare å stille seg i kø på fylkesvei 532 (Vardeveien) som startet allerede i krysset ved Søndre Årum. Selv om en del av de som stod i denne køen skulle i retning Fredrikstad og ikke i retning Sarpsborg (som køen stod nesten stille), tok det lang tid å komme seg bort til krysset. Men det var ikke annet å gjøre enn å ta tiden til hjelp. Jeg hadde meldt ifra til driftssentralen om at jeg var forsinket og at jeg kom til å bli enda mer forsinket pga køen på Vardeveien. Driftssentralen skulle melde ifra til skolen. I tillegg til skolebussen jeg kjørte fra Søndre Årum, vil jeg også tro at skolebussen fra Stenerød gård også ble berørt av disse køene. Jeg fikk også med en masse passasjerer langs riksvei 111 som skulle til Borge ungdomsskole og videre til Nabbetorp. Mens det bygges en ny Borge ungdomsskole går nemlig en del av elevene på Nabbetorp skole så lenge.

Men dette er slike ting som det ikke er stort å gjøre med. Man blir forsinket og kommer frem når man kommer frem. Enkelt og greit. Enkelte elever lurte på hvorfor jeg var forsinket, og de fikk bare beskjed om at det hadde vært en trafikkulykke på Sarpebrua og at køen stod på Årum. Tror uansett ikke elevene er så veldig lei seg for å komme litt sent til første time? Eller? Uansett er det sjeldent at det blir så store forsinkelser som dette, litt variasjon fra dag til dag avhengig av trafikken og antall passasjerer er vi jo vant til. Men av en eller annen merkelig grunn er det alltid værst på mandager. Det er ihvertfall min erfaring. Det er flere passasjerer og skoleelever på mandager enn resten av uka. Hva kommer det av? Statistikken motbeviser kanskje dette, men det er ihvertfall min egen erfaring.

2 x smarting

I forrige uke hadde jeg et par episoder som er verdt å nevne. Når det står en eller flere busser i spor 8 (utenfor McDonalds i Fredrikstad) og vi kommer kjørende med buss på venstre side, er det ikke mye plass igjen enten imellom bussene eller til venstre for bussen jeg kjører. Og når vi kommer frem mot fotgjengerfeltet må vi legge over til høyre for å komme oss rundt sperringen pga gravingen i Bryggeriveien og Gunnar Nilsens gate. Da blir det ihvertfall veldig lite med plass igjen mellom disse to bussene. Her en dag i forrige uke var det en smarting på sykkel som mente at det var lurt å sykle imellom disse to bussene. Jeg oppdaget dette idèt jeg var på vei til å legge over til høyre, og man kan vel trygt si at syklisten syntes det ble litt trangt etterhvert. Jeg valgte å stoppe og la syklisten komme frem, uten å skade bussene eller syklisten.

Men hadde man ikke lagt merke til dette, så kunne dette bli veldig stygt. Jeg regner med at det etterhvert gikk opp for syklisten at det kanskje ikke var det smarteste valget han hadde gjort. Jeg håper ihvertfall det for hans del, for jeg har ikke lyst til å ha syklister mellom bussene en gang til. Man forventer jo overhodet ikke at noen er så «smarte» at de prøver å sykle forbi oss ved å sykle imellom bussene. Det er trangt fra før av, og det blir veldig trangt mot slutten når man må legge over til høyre. Men det er dessverre slik at vi må ta høyde for det værste og forvente det dummeste valg i trafikken. Det hender selvfølgelig også at yrkessjåfører gjør noen dumme vurderinger og valg i trafikken, men jeg velger ihvertfall å tro at med erfaring kommer de sjeldnere og sjeldnere. Men med tanke på hvor mye vi faktisk er på veien enten med buss, lastebil eller personbil for den saks skyld, så dukker det opp et og annet en gang i blant. Å kjøre et helt liv uten å ha gjort et dårlig valg, en dårlig vurdering eller å ha vært borti noe, er nok utopi.

En annen dag når jeg kjørte rute 356 til Lisleby kom jeg til det trangeste partiet i Lislebyveien rett før Lahellemoen og en smarting hadde parkert bilen sin i det trangeste partiet vi har i Lislebyveien. Og ikke nok med det, hadde han valgt å parkere noen få meter tidligere på høyre side (før fjellet), så hadde jeg klart å passere. Men han hadde parkert på venstre side av veien og det var helt umulig for bussen å passere. Noen biler valgte å kjøre forbi mens jeg stod og ventet, det var plass nok til dette. Jeg tutet litt med jevne mellomrom i håp om at det skulle dukke opp en sjåfør etterhvert. Jeg begynte etterhvert å vurdere å gå ut og se om jeg kunne finne denne sjåføren, men heldigvis dukka han opp etterhvert. Han snek seg inn i bilen uten å se i min retning i det hele tatt. Det så forøvrig ut som han hadde en slik «varmepose» som man pleier å frakte pizza i. Jeg kunne dog ikke se noe reklame på bilen, så jeg er ikke helt sikker på hva dette var for noe. Men kanskje ikke helt utenkelig at det var en pizzaleveranse? Håper han tenker seg om en ekstra gang neste gang han skal parkere i Lislebyveien ihvertfall!

                                

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/09/10/lange-koer-i-sarpsborg-etter-trafikkulykke/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.