En tur til Kålvikholmen i Sarpsborg

Litt over midten av april hadde jeg lyst til å ta en ny tur med kameraet, jeg fant et nytt sted i Sarpsborg jeg ikke hadde vært før. Nemlig Kålvikholmen i Skjeberg, det ligger litt syd for Dusa på Grimsøy som jeg besøkte sist. Parkeringsplassen der ute er stor, men veien ut dit er smal. Så jeg er litt usikker på hvordan fremkommeligheten er der i høysesongen. Men jeg pleier å holde meg unna slike steder i høysesongen, så for meg personlig er det sjelden noe problem. Jeg liker meg aller best når jeg kan rusle rundt mer eller mindre alene, når det er stille og rolig. Jeg foretrekker å bare høre stillheten, eller de lydene som naturen måtte by på. Være seg vinden i trærne, vannet som slår inn over strendene eller steinene i fjæra. For ikke å snakke om fuglelivet. Nå er jeg ikke så veldig stor fan av måker i store mengder, men de har uten tvil sin sjarm de også, og de hører vel med ute langs kysten.

Når jeg besøkte Kålvikholmen den 20. april var det ikke akkurat noe problem å finne seg en parkeringsplass. Siden jeg aldri hadde vært her før, brukte jeg satellittbildene på Google maps til å få litt hjelp til hvordan jeg skulle gå fra parkeringsplassen. Ikke at det er så lett å rote seg bort, det er bare å prøve å gå sydover fra parkeringsplassen. Endte først på en sandstrand før jeg gikk litt mer vestover for å få bilder utover mot selve Kålvikholmen. Endte også opp på sandstranda litt lengre vest. Jeg har ingen problemer med å forstå hvorfor denne plassen skulle være populær i sesongen! Her var det utrolig idyllisk! Jeg kunne ikke akkurat klage på været denne onsdagen heller! Måtte selvfølgelig gå østover igjen og komme meg bort til brua som går ut til selve Kålvikholmen også!

Der var det utrolig fint og det var ikke veldig vanskelig å finne fine motiver å ta bilder av! Jeg kom til område litt før klokka 17.30 på kvelden, nå hadde klokka rukket å bli 18.09 og sola var sakte men sikkert på vei i retning horisonten. Ute på Kålvikholmen var det litt mer folk, her var det også en større gruppe som hadde grillet og kost seg den ettermiddagen. Det var også en ute på den ytterste holmen som stod og fisket. Det går en litt mindre bru ut til den holmen også. Jeg hadde hittil tatt bilder bare med Nikon 17-55 mm F2.8 objektivet og etter å tatt noen bilder av den mindre brua ut til den ytterste holmen skiftet jeg til Nikon 10-24 mm for å få mer vidvinkel. De to objektivene tilsvarer på det videste henholdsvis 25,5 mm og 15 mm på fullformat. Så det er mildt sagt stor forskjell. Men det er ikke noen tvil om at man må være flink til å bruke den nærmeste forgrunnen som en viktig del av motivene, da alt som er nærme blir mye større og mer fremtredende enn de tingene som er lengre vekk i motivet.

På den ytterste holmen fant jeg også to damer som fisket. Fant også to vanndammer der ute som jeg tok noen bilder av. Det blir utrolig fint med vannspeil når vannet ligger mer eller mindre blikk stille. Tilbake til brua så oppdager jeg plutselig at noen driver og kler av seg og skal hoppe i vannet antar jeg. Jeg velger derfor å gå og ta bilde av brua fra en annen vinkel så jeg ikke får med disse to damene i bildene mine. Jeg vil jo helst ikke at folk skal tro og/eller bli beskyldt for å ta bilder av dem lettkledde. Nå er det jo ikke noe problem å vise dem bildene og dermed vise at jeg ikke har tatt noen slike bilder. Men greit å unngå slike situasjoner i første omgang, spør du meg. En veldig god grunn til å holde seg langt unna badestrender eller badesteder med kameraet i sesongen.

Jeg syntes også at det var fint på Dusa på Grimsøy, men jeg må uten tvil si at jeg likte meg enda bedre her ved Kålvikholmen! Dette er utent vil et sted jeg kommer til å dra tilbake til! Det er ikke et sted jeg kan parkere med bobilen og ha utsikt til vannet, men det kan sikkert la seg gjøre å overnatte og så er det bare en liten rusletur ned til vannet når man har våknet og fått i seg frokosten. Eller så kan man jo også ta med seg frokosten ned til vannkanten og nyte den der. Jeg vil samtidig bare presisere at selv om det ikke er noen skilter som tilsier at det ikke er tillatt å parkere og overnatte i en bobil eller en hvilken som helst annen bil for den saks skyld, så holder jeg meg langt unna slike steder i sesongen. Nå er det selvfølgelig både fordi jeg foretrekker tider på året når det er litt mindre trafikk der og fordi jeg ikke ønsker å være “i veien” for de som skal dit som “dagturister”. Selv om jeg i praksis også ville ha vært det på dagtid, så har bobiler, spesielt hvis det blir flere av dem, en tendens til å bli uglesett. Og før man vet ordet av det, så dukker det opp skilter om at det er forbudt.

                                                                                               

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/08/06/en-tur-til-kalvikholmen-i-sarpsborg/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.