Sushi fra Shiki Sushi Bar i Sarpsborg

Det er ikke lengre tilbake enn den 19. september at jeg prøvde sushi for aller første gang. Da var den på impuls kjøpt hos en av mine lokale Rema 1000-butikker. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har vært ekstremt skeptisk, men det var en impulsiv handling som åpnet øynene mine, eller ganen om du vil. I ettertid har jeg kjøpt sushi ganske mange ganger faktisk. Jeg har kommet litt ut av tellinga, men vi snakker om et sted mellom 6 og 8 ganger tenker jeg. En gangene var jeg også «heldig» og fikk kjøpt sushi til halv pris også. Da hadde jeg egentlig ikke planer om å kjøpe sushi, men når jeg la merke til at de solgte den til halve prisen (sent lørdag kveld) kunne jeg ikke dy meg. Men jeg har helt siden jeg skrev det første innlegget om sushi hatt lyst til å prøve fersk sushi. Det vil si sushi som blir laget der og da, på en restaurant eller lignende.

Jeg var egentlig hos Shiki Sushi Bar i Sarpsborg i går, men måtte dra slukøret tilbake igjen. Det viste seg nemlig at de hadde stengt på søndag og mandag. Da endte jeg opp med noe annet langt kjedeligere, for å si det sånn. Jeg som endelig hadde fått ut finger’n og skulle kjøpe meg fersk sushi og se hvordan det ville være. Shiki Sushi Bar har forøvrig en avdeling både i Fredrikstad og Sarpsborg, men den i Sarpsborg er uten tvil den nærmeste for min del. Ette rå ha vært en tur innom butikken i ettermiddag svingte jeg oppom Shiki Sushi Bar som ligger ved siden av Nettbuss Østfold/BorgBuss sine lokaler i Tuneveien. Jeg hadde på forhånd sett på take away-menyen de hadde liggende på sine nettsider, men ba om å få se en meny, da jeg ikke helt husket hva det het for noe det jeg ville ha.

Jeg gikk for nummer 6 på menyen «Shiki 24 biter» for 209 kroner. Nå skulle jeg virkelig kose meg. Det gjorde akkurat ikke noe at de hadde 50% på all take away heller, så dette ble mitt for den nette sum av 105 kroner! Det er jo faktisk mye billigere enn hva jeg har måttet gi på Rema. Nummer 6 på menyen består av: 14 sushi-biter: 6 laks, 3 kveite, 2 tunfisk, 2 scampi og 1 kamsjell og 10 biter med Tempura Scampi: Tempura fritert scampi, avocado, wasabi, chilimajones og sesamfrø. Dette så utrolig delikat og lekkert ut, må jeg si! Og når jeg tok av lokket må jeg innrømme at det luktet veldig mye mer fisk enn hva jeg har vært vant til med sushien jeg har kjøpt på Rema. Dette er mye ferskere sushi selvfølgelig, i tillegg er det benyttet mye mer forskjellig type fisk enn hva som var tilfelle fra Rema. Der var det såvidt jeg husker bare laks og scampi.

I tillegg til at det var mye mer forskjellig fisk, bar det også veldig preg av å være mye ferskere enn Rema sin. Det merket man spesielt godt på risen som var myk, klebrig og helt fantastisk! Rema sin har enkelte ganger vært litt hard og tørr. Men det har vel blant annet noe med å gjøre at selv om den omtales som fersk, er den jo ikke så fersk som hva denne sushien var. Sushien jeg har spist idag ble laget mens jeg stod og ventet. Jeg er usikker på hvor lang tid det tok, men nærmere 10 minutter kanskje? Jeg var i grunn opptatt med å prate med han som stod i «kassa» som jeg faktisk kjenner litt fra før. Så da ble det litt «oppdatering» på ting og tang som har skjedd de siste 4-5 årene. Og skulle man gått detaljert til verks hadde det tatt mye mer enn de 10 minuttene.

Spisepinnene som fulgte med benyttet jeg ikke denne gangen heller, det hadde sikkert vært artig å lære seg å spise med pinner, men hittil har jeg bare sittet og spist sushi alene, så da har jeg vært såpass «ufin» at jeg bare har brukt fingrene. Kniv og gaffel er ihvertfall helt uaktuelt. Men skal man sitte ute og spise eller sammen med andre, hadde det kanskje vært mer praktisk med pinner! Selv om det i utgangspunktet så ut til at jeg hadde fått med veldig lite wasabi fra Shiki Sushi Bar, var det i grunn mer enn nok. Denne var sterkere enn den jeg har vært borti tidligere, og det var derfor ikke så veldig mye som skulle til på hver enkelt bit. Men jeg har blitt tipset om å ta wasabien oppi soyasausen, det må jeg også prøve en gang.

Jeg skal være såpass ærlig at jeg ikke helt la merke til forskjellen på tunfisken og laksen, men det har kanskje noe med wasabien å gjøre. Jeg må prøve meg litt mer frem på forskjellen på disse to senere. Dette var riktignok mitt første besøk hos Shiki Sushi Bar, men det er garantert ikke den siste turen! Jeg forstod det slik at de skulle ha 50% på all take away i minst 1-2 uker fremover, så da skal jeg garantere dere at jeg kommer til å stikke innom flere ganger iløpet av denne perioden! Når denne kampanjen er over, blir det selvfølgelig 60 kroner dyrere enn Rema sine 20 biter, men det er det uten tvil verdt! En 20 biters sushimeny koster faktisk ikke mer enn 179 kroner, det er samme antall biter som på Rema. Det er kanskje som å banne i kjerka å bruke ordet Rema og sushi i samme setning, men det er mitt eneste sammenligningsgrunnlag. Så da må jeg jo bruke det!

Frister det å prøve sushi? Ta en tur innom Shiki Sushi Bar i Tuneveien 29 da vel!

OPPDATERING 18.10.12:

Jeg har i dag vært en ny tur innom Shiki Sushi Bar i Sarpsborg. Denne gangen hadde jeg bestemte meg på forhånd om at jeg skulle prøve noe annet på menyen. Noe som jeg regnet med var mer likt det jeg har spist tidligere fra Rema. Menyvalg nummer 5 heter «Middag 20 biter» og består av 12 sushi-biter: 5 laks, 2 kveite, 2 tunfisk, 2 scampi, 1 kamskjell og 8 laks maki. Maki er rett og slett alks, agurk, purre og sesamfrø pakket inn i fine biter med ris. Og jeg hadde helt rett i at dette var mye mer likt det jeg har vært vant til å spise av sushi hittil. Men i motsetning til Rema-sushien var dette fersk sushi laget på Shiki Sushi Bar i løpet av 5-6 minutter. For to dager siden brukte jeg faktisk ikke opp det ene (av to) begeret med soyasaus en gang, men denne gangen skal jeg love dere at det gikk med mer soyasaus.

Men det er kanskje ikke så merkelig når makisushien trekker til seg mye mer soyasaus enn det Tempura scampi-bitene gjorde forrige gang. Denne gangen prøvde jeg også ut det tipset jeg hadde fått tidligere med å blande ut wasabien i soyasausen. Det har jo vært litt komplisert å få til når soyasausen har vært i slike små «fisker» (som forsåvidt er perfekte til å få soyasaus hele sushibiten. Men hos Shiki Sushi Bar i Sarpborg får man soyasausen i beger som man dypper bitene i. Derfor var det ganske lett å få blandet wasabien i soyasausen. Det er vel egentlig en sannhet med modifikasjoner, for wasabien er litt «tørrere» enn jeg har vært vant til tidligere, og det var faktisk litt jobb å få blandet den sammen med soyasauen. Men jeg må si at det slettest ikke var en dum måte å gjøre det på. Da har man nok litt mer kontroll på hvor mye wasabi man får på hver enkelt sushibit.

Ulempen med å dyppe bitene i soyasauen er at jeg opplever å bare få soyasaus (og innblandet wasabi) på den ene enden av biten. Men det er tross alt ikk verdens undergang. Men jeg må si at dette var ett ypperlig brett med sushi! Det vanlige sushibitene var som forrige gang, men med makisushi i tillegg. Hittil må jeg si at dette er min favorittsammensetning av sushi. Men det er mye mye der ute som jeg ikke har prøvd enda, så jeg skal nok prøve meg frem mer fremover tenker jeg! Den var veldig god den jeg spiste sist også, så det var nok ikke siste gang jeg bestiller «Shiki 24 biter» fra Shiki Sushi Bar i Sarpborg. Dagens «Middag 20 biter» koster forøvrig vanligvis 179 kroner, men siden de har 50% på all takeaway om dagen, slapp jeg unna med 90 kroner. Billig middag, ikke sant?

 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2012/10/16/sushi-fra-shiki-sushi-bar-i-sarpsborg/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.