HP Pavilion Elite H8 – min nye stasjonære pc

Det har faktisk gått i overkant av 5 år siden sist jeg kjøpte min gamle pc, en Dell Dimension 9200. I mellomtiden har jeg riktignok kjøpt meg en Packard Bell Easynote bærbar pc, men den brukes ikke til daglig, men når jeg er på tur og/eller har behov for en bærbar pc. Jeg oppdaget forøvrig her om dagen at det ser ut til at jeg har en 5 års syklus på mine stasjonære pc’er. De 3 siste stasjonære pc’ene mine ble nemlig kjøpt i 2002, 2007 og nå i 2012. Årsaken til at man kjøper seg en ny pc er vel som regel enten fordi det man har har gått i stykker eller ikke henger med i svingene etter dagens standarder og krav. Min gamle pc har ikke gått i stykker, så det er heller nok mer mot at den begynner å bli treg i forhold til dagens programvare og behov.

At kjøpet skjedde akkurat nå (jeg bestilte pc’en fra komplett.no på tirsdag og hentet den på deres pick-up-point hos Jernia i Fredrikstad på onsdag) er det et par ekstra grunner til. Komplett hadde 1500 kroner i rabatt på den pc’en jeg har sett på den senere tid akkurat denne uka. I tillegg leste jeg en artikkel på dinside.no her om dagen hvor man ganske direkte ble anbefalt å kjøpe ny pc akkurat nå. Nå kjøpte jeg ikke ny pc fordi dinside ba meg om det, men fordi de hadde et godt argument for at jeg skulle gjøre det. 26. oktober slippes nemlig nye Windows 8 i butikkene og jeg regner med at pc-produsentene ganske raskt kommer til å kjøre ut nye pc’er med nettopp Windows 8.

Jeg må innrømme at jeg ikke er noe særlig gira på å hive meg på Windows 8 med det første. Jeg har ikke den fulle oversikten over alle endringene i Windows 8, men det var spesielt en av dem som jeg overhodet ikke likte. Microsoft har nemlig bestemt seg for å fjerne hele startknappen som vi har vært vant til igjennom så mange år. Windows 8 er også mer tilpasset touchskjermer for dem som har og/eller kjøper seg dette. Er jeg interessert i å hoppe på det nå? Aldri i verden. Derfor valgte jeg å kjøpe meg en ny pc nå med Windows 7. Min gamle Dell Dimension 9200 ble forøvrig kjøpt ikke lenge etter at Windows Vista kom, så jeg har kjørt Windows Vista frem til onsdag denne uka. Nå er det derimot Windows 7, med unntak av på min bærbare hvor jeg fortsatt har Windows Vista. Windows 7 går for å være et stabilt og pålitelig operativsystem og omtales ofte som «det nye Windows XP». Som mange tviholdte på i lang tid etter at Windows Vista kom. Windows Vista har det vært veldig mye klager på, uten at jeg personlig har hatt så mye problemer med det operativsystemet.

Etter å ha kjøpt flere Dell pc’er har jeg nå som dere skjønt valgt å satse på en pc fra HP. Årsaken er enkelt og greit fordi jeg synes Dell er for dyrt rett og slett. Det er nok mye enklere å komme over tilbud på pc’er fra andre produsenter også, siden de selges «overalt». I motsetning til Dell som i utgangspunktet bare selges direkte fra Dell. Selv om de faktisk har åpnet for at noen får lov til å selge Dell i vanlige butikker/nettbutikker også. Pc’en jeg gikk for var en HP Pavilion Elite H8-1320eo. Denne modellen ble lansert i slutten av juni 2012 og er derfor ingen gammel modell på markedet. Ifølge HP sine sider selges denne modellen kun i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island.

HP Pavilion Elite H8-1320eo er utstyrt med en Intel Core i7-3770 (3. generasjon), som er en firekjerners (quad) prosessor på 3.4 ghz. Ellers er det 8 GB DDR3 RAM, 2 TB harddisk et Nvidia Geforce GT640 dedikert skjermkort med 3 GB RAM. Siden jeg kjører på gigabit nettverk her hjemme, var det også viktig at pc’en også hadde ett gigabit nettverkskort. I tillegg er dette min første stasjonære pc med trådløst (b/g/n) nettverk. Ikke at det er så veldig viktig for meg, siden jeg kjører kablet nettverk her hjemme. Med unntak til mobiltelefon og nettbrett. Pc’en var forøvrig ferdig installert med Windows 7 Home Premium 64 bit operativsystem. Siden det ikke stod noe om operativsystemet var norsk eller engelsk, sendte jeg en mail til komplett for å får svar. Der fikk jeg beskjed om at pc’en ble levert med norsk operativsystem. Jaja, tenkte jeg, en gang får vel bli den første. Men jeg skal love deg at jeg ble fornøyd  når jeg kunne velge hvilket språk jeg ville ha når jeg startet opp pc’en for aller første gang!

Man kan trygt si at denne pc’en med en quad 3.4 ghz prosessor med 8 gb ram er noen hakk raskere enn min gamle som var en core2duo 2.4 ghz med 2 gb ram. Men når man tar en titt på Windows Experience Index på denne pc’en er det ikke noen tvil hvor flaskehalsen isåfall er. Nemlig harddisken. Men her og nå synes jeg dette går fort nok, vi kan heller ha det i bakhodet at for å ta dette ett steg videre, kunne man investert i en SSD harddisk! Det er kort fortalt en harddisk som benytter flashminne istedenfor mekanisk/magnetiske plater til å lagre data. Siden den ikke har noen bevegelige deler, er den mye raskere enn en tradisjonell harddisk. Men prisene på SSD-harddisker er forholdsvis høye, i forhold til hvor mange gigabyte man får. Men det viktigste er i grunn å ha operativsystemet og programmene dine på SSD-disken og heller lagre filer og slikt på tradisjonelle harddisker. Men per i dag er dette ikke aktuelt for min del.

En annen detalj som jeg også var på utkikk etter når jeg skulle kjøpe meg ny pc, var muligheten til å oppgradere med mer ram etterhvert. Denne pc’en ble levert med 8 gb ram fra fabrikk og det er mulighet til å oppgrade med ytterligere 8 gb, slik at man har 16 gb tilsammen. Når jeg her om dagen sjekket hvor mye det ville koste med 8 gb ram til, må jeg innrømme at jeg fikk meg litt av en overraskelse. Det er 4 minnebrikkeplasser på hovedkortet, og det står 2 stk 4 gb brikker der i dag, en bundle med 2 stk Kingston DDR3 HyperX 1600 mhz (PC3-12800) minnebrikker koster faktisk ikke mer enn 289,- kroner hos komplett. Hva er det egentlig å vente på? Her skal jeg oppgradere til 16 gb ram i løpet av kort tid, skal jeg si deg! Det kommer rett og slett til å bli en drøm å jobbe med NEF/RAW-bilder heretter!

Men siden jeg valgte å bare kjøpe ny pc og ikke kjøpe skjerm, tastatur og mus, slapp jeg ganske billig unna i forhold til forrige gang. Det fulgte riktignok med både trådløst tastatur og mus med pc’en. Det er jo kjekt å ha i reserve. Men jeg har allerede funnet frem til hvilket tastatur og hvilken mus jeg skal ha når det jeg har i dag må skiftes ut.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2012/10/14/hp-pavilion-elite-h8-min-nye-stasjonare-pc/

1 kommentar

    • kak16 oktober, 2012 kl 19:55
      Forfatter

    Jeg har i dag mottatt og installert 2 stk 4 GB Kingston HyperX DDR 1600 mhz (PC3-12800) minnebrikker i den nye pc’en! Jeg skal love dere at det går unna å åpne og lukke programmer her nå! Første gangen jeg gjør det må alt leses fra harddisken selvfølgelig, men hvis jeg lukker programmet og åpner det opp igjen senere, så ligger det cachet i minnet! 🙂

    I tillegg skal det selvfølgelig bli enda lettere og raskere å jobbe med bilder fremover!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.