Ny Dell Dimension 9200 i hus

Ny pc er i hus, nærmere bestemt den ble hentet hos Schenker i Fredrikstad forrige mandag (25. juni). De av dere som kjenner jeg litt fra før, blir ikke overrasket over at det ble en Dell denne gangen også. Min forrige Dell ble kjøpt i november 2002 og det begynte derfor å bli på tide å se på noe nytt. Med både skattepenger og litt feriepenger på kontoen var veien til Dell.no veldig kort. Men før penga var på konto var det mye vurdering frem og tilbake, hvilken modell jeg skulle gå for, om jeg skulle kjøpe ny skjerm eller fortsette å bruke min gamle og hvor «fet» pc jeg skulle kjøpe meg. Jeg er på ingen måte den impulsive typen når det kommer til større innkjøp, det er derfor en nitidig prosess å komme igjennom.

Jeg endte til slutt på en Dell Dimension 9200 som er «feteste» modellen til Dell før man går opp til XPS-modellene deres. Prosessoren jeg gikk for var Intel Viiv Core 2 Duo E660 2.4 ghz med 2 gb ram (2 x 1 gb) og 640 gb harddisk (2 x 320 gb). Skjermkortet er ett 256 mb Nvidia Geforce 8600 GTS. Jeg valgte å ikke velge noe dedikert lydkort denne gangen, men har integrert lyd på hovedkortet med Dolby Digital 7.1 kanaler. Siden jeg har både tastatur, trådløs Logitech MX1000 mus og JBL Creature II høyttalere jeg er veldig fornøyd med fra før, valgte jeg ikke å velge noe ekstra her. Når det kommer til skjermen gikk jeg derimot litt av skaftet. Standardskjermen på denne pc-konfigurasjonen er en Dell 22″ widescreen LCD-skjerm. Men siden jeg hadde en Dell UltraSharp-skjerm fra før, hadde jeg veldig lyst på det igjen. Og siden det var dyrere å gå ned til en 20″ enn å gå opp til en 24″ skjerm, sier det seg selv hva jeg valgte å gå for. Jeg endte på en Dell UltraSharp 2407fpw widescreen lcd-skjerm på hele 24″. Min gamle skjerm på 17″ er på ingen måte liten, men ved siden av min nye skjerm så den mikroskopisk liten ut.

PC’ene man kjøper på dell.no kommer standard med norsk operativsystem og programmer, men jeg hadde forhørt meg på forhånd med Dell om det var mulig å få levert dette på engelsk isteden. Jeg har siden jeg fikk min første datamaskin alltid hatt operativsystemet og programmene på engelsk, og har ingen planer om å endre på dette. Elisabeth hos Dell fikset heldigvis dette for meg. Jeg har derfor Microsoft Windows Vista Home Premium installert for første gang. Jeg hadde i utgangspunktet ikke planer om å gå over til Windows Vista før SP1 hadde kommet, siden de fleste barnesykdommene derfor hadde blitt luket ut. Men når jeg først skulle kjøpe meg en ny pc, hadde jeg ikke noe særlig lyst til å bestille den med Windows XP, som tross alt er ett rimelig gammelt operativsystem i disse dager. I tillegg er det morsomt å teste ut noe nytt.

Men jeg må innrømme at jeg fikk litt bakoversveis når jeg startet opp min nye pc for første gang og klikket meg litt rundt i Windows Vista. Førsteinntrykket mitt hellet nok mer mot «Å herregud, hva har jeg gjort?» enn «Å søren, dette var fett!» Men etter å ha re-installert pc’en for å bli kvitt alt som er ferdiginstallert på pc’en fra Dell og gjort meg litt mer kjent med Windows Vista, er dette rett og slett ikke ille i det hele tatt. Grunnprinsippene og menyene er der som vi alltid har kjent dem, det ser bare litt annerledes ut enn hva vi har vært vant til. Jeg må dog innrømme at jeg har brukt mye lengre tid på å komme i orden med min nye pc enn hva jeg har vært vant til tidligere med både Windows 2000 Professional og Windows XP Professional/Home Edition. Først og fremst var alt nytt og ganske annerledes enn jeg var vant til, i tillegg må det sies at all programvare ikke er 100% kompatibel med Windows Vista enda. Jeg var derfor nødt til å få tak i nyeste versjon av alle de programmene jeg bruker.

Min gamle Paint Shop Pro 9 var f.eks ikke kompatibel med Windows Vista’s Aero, og når man først har ett nytt operativsystem med sine «fancy» greier, så synes jeg det er kjipt at disse tingene automatisk kobles bort fordi man starter opp ett program som ikke er kompatibelt. Jeg har derfor valgt å kjøpe Paint Shop Pro XI fra netshop.no. Vanligvis ligger Paint Shop Pro på 900-1000 kroner i nettbutikkene her til lands, men jeg var heldig å få tak i Paint Shop Pro XI før helga til 695,- kroner hos netshop.no. Nå etter helga har jeg sett at de har satt opp prisen til 899,- kroner igjen. Pakka fra netshop.no er registrert omlastingssentralen i Sarpsborg i dag, jeg kommer derfor til å motta hentelappen i morgen. I mellomtiden kjører jeg på en 30 dagers prøveversjon av samme program.

Jeg har ikke sett noen sammenligninger på ytelse mellom min gamle prosessor, Intel Pentium 4 2.4 ghz og min nye, Intel Viiv Core 2 Duo E660 2.4 ghz, men den oppleves utrolig mye raskere! Det er også gledelig å se at oppstarten av Windows Vista også er raskere enn hva jeg var vant til med Windows XP. Som igjen var mye raskere enn Windows 2000. Dette er forøvrig min første pc helt blottet for en diskettstasjon. Men hvem er det som bruker disketter i disse dager? Alle drivere og programmer kommer på cd’er og minnebrikker er både mer pålitelige og ikke minst har større lagringsplass enn de gamle diskettene!

Store deler av forrige uke gikk med å komme i orden på min nye pc, jeg hadde bare noen få timer før og etter jobb, men jeg hadde heldigvis fri hele torsdagen. Jeg fikk derfor gjort unna det meste da. Søndag hadde jeg også fri, den dagen ble brukt til å reinstallere min gamle Dell for dens nye oppgave: En multimedia/stue pc som skal være tilkoblet min Samsung 32″ LCD TV. Jeg har allerede testet dette oppsettet med å se en Fifth Gear-episode, og det fungerte rett og slett strøkent! Forløpig bruker jeg bare VGA-kabelen mellom pc’en og tv’en, men jeg skal nok over til DVI/HDMI etterhvert. Jeg må bare få kjøpt meg en DVI til HDMI-kabel, eller en overgang til DVI-kabelen jeg har i dag. Min gamle pc kommer nok derfor til å bli brukt i mange år til!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/07/02/ny-dell-dimension-9200-i-hus/

1 kommentar

    • Arild Kristiansen3 juli, 2007 kl 21:39

    He he.Her ble det mye teknisk fag prat gett.Men det høres bra ut for en rein spikka amatør også.Lykke til med nyvinninga.Håper det svarer til forventningene.Noe som jeg er kanske sikker på.For noe innpuls/kanske bra kjøp ligger ikke i din stil.Du har nok studert de tekniske ferdighetene til dette utstyret bedre enn mine bilkjøp til 250000,- tenker jeg.Vi snakkes

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.