Fullt trøkk om dagen

Det var skolestart på mandag og det er slutt på de rolige og behagelige dagene som bussjåfør i distriktet. Mandag til torsdag har jeg i tillegg kjørt ett skift som det vanligvis er veldig mye trafikk på. Spesielt 12:40 og 14:35 til Skjærhalden. 13:35-returen fra Skjærhalden går innom 3 skoler på veien, så det er inn og ut med skoleelever hele tiden. 14:35 er en typisk «hjem fra skole» tur. Disse turene har vært smekk fulle opptil flere ganger i løpet av en og samme tur. På den ene returen her om dagen måtte jeg avvise en mengde sykler fordi det rett og slett ikke er forsvarlig å stappe disse bussene fulle av sykler.

Det var et «reisefølge» på tilsammen 8 sykler som gjerne ville være med fra Skjærhalden til Vesterøy her om dagen. Det aller viktigste var selvfølgelig å komme seg igjennom tunnelen, siden det ikke er lovlig å sykle eller gå igjennom Hvalertunnelen. Men det er rett og slett ikke forsvarlig å fylle opp bussene våre med så mange sykler. Hvis man har en av de eldre bussene med «brønn» bak i bussen, er det mulig å få stablet på plass ganske mange sykler og barnevogner, for den saks skyld. Men de nye bussene som har avsatt ganske begrenset med plass til sykler/barnevogner, er det ikke stort vi kan få med oss på en forsvarlig måte.

Av de 8 syklene tok jeg med 4 av dem. 3 av dem var stilt opp på den beregnede plassen til slikt, mens den fjerde sykkelen stod eieren med ved utgangen midt i bussen. Det vil si at jeg i praksis hadde med en sykkel for mye. Da vet jeg til neste gang at smertegrensen er 3 sykler og ikke 4. «Lederen» for dette reisefølget på 8 sykler var ikke særlig glad for å ikke få med seg alle sammen på en gang og rettog slett stod og «kranglet» med meg. Han var overhodet ikke enig i at det bare var plass til 4 sykler og maste frem og tilbake.

En ting er hva man klarer å få plass til med å stable sykler både her og der, en annen ting er hva som er forsvarlig i henhold til sikkerheten og frie rømningsveier. DET er det jeg tar hensyn ting. Ingenting annet. Det er selvfølgelig beklagelig at 4 syklister måtte stå og vente i 1 time og 20 minutter på neste buss, men det er det dessverre ingenting jeg kan gjøre noe med. Når neste buss kom, kom det i tillegg 2 busser, så da skulle det ikke være noe problem å få med resten av «reisefølget», uansett om det var sykler og/eller barnevogner i disse to bussene fra før.

Jeg tar heller ikke med meg mer enn 2 barnevogner i disse bussene. Med litt godvilje klarer man å få plass til 2 barnevogner uten at det blir altfor store hindringer i midtgangen. Men da er det ikke plass til noe mer, være seg barnevogn eller sykkel. Har man allerede 2 barnevogner eller 3 sykler i bussen er man pent nødt til å avvise neste sykkel eller barnevogn. Den ene lørdagen jeg kjørte Glommaringen hadde jeg så mange sykler allerede i bussen at jeg måtte avvise en barnevogn ved Østfoldhallen. Nå går det riktignok ganske mange flere busser på riksvei 109 forbi Østfoldhallen enn det gjør fra Skjærhalden, så det var ikke så veldig lenge passasjeren med barnevogna måtte stå og vente på neste buss.

For de av dere som blir avvist og må stå igjen og vente på neste buss, vil nok oppleve dette utrolig irriterende og vanskelig fra sjåførens side. Men vi må hele tiden tiden på sikkerheten og sikkerheten alene. Se for deg en buss stappet full av sykler og barnevogner i midtgangen og ved utgangene når det begynner å brenne i bussen og ALLE skal ut så fort som overhodet mulig! Jeg er redd evakueringen av en slik fullstappet buss ikke akkurat vil gå smertefritt for seg. Ha dette i bakhodet neste gang du skulle være uheldig å bli avvist fordi bussen er full eller fordi det er for mange barnevogner eller sykler i bussen allerede.

I dag har jeg forøvrig hatt skolekjøring for første gang denne uka, det vil si at jeg har vært oppe tidlig i dag, eller ikke tidligere enn kl 05:40 da, men det er ganske tidlig når jeg ikke har vært oppe før ved 09:00-tiden tidligere i uka. Omkjøringen i Sarpsborg som jeg nevnte på tirsdag var ikke værre enn at når man kommer riksvei 109 mot Sarpsborg så tar man til høyre mot «Pæddekommen» etter å ha kjørt under Sandesund-brua og så til venstre igjen. Da følger man denne veien helt opp til Storbyen og bussterminalen i Sarpsborg.

På skoleturen fra Årum handel på riksvei 111 til Habornveien, Torsnesveien, Kongsten over Fredrikstad- og Kråkerøy-brua til Kråkerøy Super, Lislebyveien til Trekanten ved Snippen og så raskeste vei til Steinerskolen på Rolvsøy gikk med buss #104 som vanlig. Det vil si at jeg har sittet og giret manuelt på første del av skiftet mitt i dag. Savnet et par av elevene jeg har vært vant til å plukke opp på denne turen. Regner med at de er ferdig på Steinerskolen og f.eks begynt på videregående skole. Slike endringer legger man fort merke til fra skoleår til skoleår. Når man kjører faste turer på en fast skiftplan, legger man fort merke til de faste passasjerene, hvor de kommer på og hvor de går av. Det gjelder selvfølgelig både skoleturer og ordinære ruter. Det er dog ikke like lett å legge merke til slik på Glommaringen. Det er rett og slett for mange passasjerer inn og ut på Glommaringen til å klare å holde oversikten. Noen legger man selvfølgelig merke til her også, men ikke på samme måte som på de litt mindre trafikkerte rutene.

Skiftet jeg har kjørt i dag har tidligere hatt en pause fra kl 9 til 13:40, men nå startet vi igjen allerede kl 11:55 med 2 «nye» turer i forhold til før. Så i dag har jeg faktisk kjørt rute 361 Moum lokal for første gang på over 2 år. Det var ikke akkurat noe problem å finne frem, så lenge man har kjørt ruta noen ganger tidligere, så er det ikke så lett å glemme den. Men siden sist jeg kjørte ruta så har man endret trasèen. Tidligere kjørte man riksvei 111 fra Bøckmann-krysset og opp til Moum, men nå kjører man Roald Amundsensvei begge veier, ikke bare fra Moum og tilbake som man gjorde før.

I sommer har jeg ikke kjørt en eneste tur som har gått til jernbanen (fra Hvaler) og jeg klarte derfor kunststykket å glemme å kjøre mot jernbanen på 16:45-returen fra Skjærhalden i dag. Men jeg kom ikke lengre enn å svinge inn ved brannstasjonen før en av passasjerene kom frem og lurte på om jeg ikke skulle til jernbanen i dag. Vanligvis pleier jeg å spørre etter å ha passert busstoppet ved Domkirken om det er noen som skal til jernbanen, men i dag glemte jeg meg helt bort. Men det var ikke værre enn at jeg bare svingte til høyre igjen mot St. Croix-rundkjøringa og mot jernbanen. Men pga all trafikken i sentrum pga FFK-kampen i dag tok dette litt lengre tid enn det normalt sett hadde gjort hvis jeg kjørte rett mot jernbanen. Men shitt happens, gjør man ikke større feil enn at de kan rettes opp så kjapt og enkelt, er det jo ingen krise. Men jeg skal huske på å spørre om noen skal til jernbanen neste gang jeg kjører dette skiftet!

Etter jobb i dag har jeg vært en tur innom et par butikker for å kjøpe inn grillbriketter og noe grillmat som skal til pers etter Formel 1-kvalifiseringen til Europa Grand Prix i morgen! Nå er det helg og det var jaggu ikke noe for tidlig! Denne helgen er det Europa Grand Prix og jeg skal ha med meg både kvalifiseringen på lørdag og løpet på søndag! Det skulle jo egentlig være duket for Michael Schumacher sin comeback i Formel 1. Men slik ble det altså ikke. I steden får vi en aldrende testfører isteden. Ikke noe å hoppe i taket for, sikkert. Men vi får se hvordan han gjør det i morgen og på søndag! Riktig god helg alle sammen!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2009/08/21/fullt-trokk-om-dagen/

2 kommentarer

  • Rolf21 august, 2009 kl 22:13

  Trivelig å lese bloggen din, Ken-Arild. Føler nesten som om jeg er på jobb og kjører igjen. Sitter her i Oslo og venter på beskjed om hva som skal gjøres med knea mine. Savner å kjøre buss. Titter langt etter bussene som kjører forbi på E6 utenfor vinduet. God F1 helg og hils alle kjente.

  • kak21 august, 2009 kl 22:38
   Forfatter

  Hyggelig å høre, Rolf!

  Håper det ordner seg for både deg og knea dine, Rolf! Savner deg her nede i Fredrikstad og på Vesterøy! 🙂

  Riktig god helg! 🙂

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.