Iskald start på dagen

På søndag tok jeg tilfeldigvis en titt på langtidsvarselet for Fredrikstad for uke 49. Den viste 1 grad på tirsdag og mye varmere alle de andre dagene. Det vil si at det ville være en stor mulighet for at det ville være kaldt tirsdag morgen. Det ble bekreftet allerede mandag kveld når gradestokken krøp ned mot 2-3 minusgrader. Når jeg stod opp i morges kl 5.40 var det 3,5 kuldegrader her på Veum og dagen startet derfor med å skrape is på personbilen.

På vei ut til Bratte Bakke hvor jeg starter hver dag denne uka, satt jeg og krysset fingrene for at det ikke var noe galt med kupèvarmeren som vi har i alle våre busser, inkludert minibussen. Denne uka kjører jeg minibussen på Hvaler, men vi starter dagen med skolekjøring i ett par timer. Når jeg kommer ut til Bratte Bakke ser jeg at hele bussen er full av is og fremstår som rene isboksen der den stod. Huff, da har tydligvis kupèvarmeren i bussen ikke fungert, og jeg ville derfor få litt av en jobb med å få opp varmen i denne bussen.

Først og fremst var det bare å få startet opp bussen og slå på alt som er av varme og vifter. Men det tar jo litt tid å få opp varmen i en buss, selv med ekstravarme (dieselbrenneren) innkoblet. Bare sånn for sikkerhets skyld begynner ikke vifta til defrosteren og varmen bak i bussen å blåse før motoren kjølevannet har opparbeidet en temperatur på 70 grader. Det var derfor bare å sitte og ta tiden til hjelp. Men man hjelper selvfølgelig litt til med gasspedalen. Det var forøvrig 2 grunner til at kupèvarmeren ikke hadde fungert i natt, noen hadde nappet ut motorvarmerkabelen til bussen og i tillegg var bryteren på selve kupèvarmeren slått av.

Når frontruta omsider begynte å tine var det bare å hjelpe til med spylervæske og vindusviskerne, så var frontruta ganske raskt fri for is. Men sideruta og frontdøra tiner ikke så lett, siden det ikke blåses noen varmluft på disse vinduene. Siden jeg ikke fant noen isskrape i bussen begynte jeg å lure på hva jeg skulle bruke som isskrape. En klassiker er selvfølgelig et eller annet bank/medlems/rabattkort, men jeg valgte til slutt å bruke den lille søppeldunken vi har fremme på sjåførplass. Den fungerte faktisk utmerket til oppgaven! Da fikk jeg skrapet sideruta på førerplass og ikke minst førerdøra. Da hadde jeg sikt til siden og sikt i begge speilene. Da var bussen klar for skolekjøring!

Jeg tror forøvrig ikke det er så veldig vanlig at det ligger isskrape i bussene, da de alle er utstyrt med kupèvarmer og bussene som står stasjonert i garasjen i Fredrikstad også ofte blir startet opp av en vognsjekker tidlig om morgenen for å få opp temperaturen før sjåføren skal ut med bussen. Men slik luksus har vi dessverre ikke på Vesterøy. Med unntak av at den sjåføren som begynner kl 5:30 ofte starter opp de to andre bussene på Nesset omlag kl 6:30 når han kommer fra Bukta.

Etter å ha kjørt bussen en time hadde jeg fått 16 grader i bussen, både fremme på førerplass og bak i bussen. Det var ikke før jeg skulle parkere bussen igjen i Bratte Bakke at jeg hadde oppnådd en temperatur som tilsa at jeg kunne dempe varmen. Men da var det som sagt dags å parkere bussen igjen. Jeg sørget selvfølgelig for at kupèvarmeren gikk og holdt bussen «varm» til neste sjåfør skulle ut med bussen kl 12. Når jeg kom til Bratte Bakke i morges la jeg merke til at frontruta til minibussen var isfri, og konkluderte derfor med at kupèvarmeren ihvertfall hadde fungert i den bussen. Men selv om kupèvarmeren hadde stått på hele natta, var minibussen rimelig kald ja. Men jeg slapp i det minste å skrape is! 🙂 I morgen er det forøvrig meldt 8-9 varmegrader og regn, men hvor varmt eller kaldt det er i morgen tidlig vet man jo ikke. Hvis temperaturen kryper over nullpunktet og man i tillegg får regn, så kan det bli spennende å se hvordan føret blir. Underkjølt regn er IKKE særlig kult!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/12/04/iskald-start-pa-dagen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.