På teorikurs om dagen

Jeg er nå om dagen på teorikurs hos Wright Trafikkskole. Startet i går og er der hver dag denne uka, med unntak av torsdag. Siste dag er mandag, da skal vi også gjennomgå en test-teoriprøve og gå igjennom og se hva vi gjorde galt, og hva vi gjorde feil på. Hittil har vi vært primært innom forskjellige bremsesystemer, kjøre/hviletid og ikke minst nyttelastberegninger. Forløpig har vi bare beregnet nyttelast på lastebil (klasse C), men i morgen skal vi også se på hvordan dette gjøres på buss (klasse D). Onsdag og fredag i neste uke er kun for de som skal ta vogntog (klasse CE) og de vil også gjennomgå nyttelastberegning på vogntog.

All teori er vel forholdsvis tørt, men det går i grunn ganske greit. Kjøre/hviletid-regelverket har dog såpass mange unntak at det er lett å bli litt forvirret. Beregningen av nyttelasten var på ingen måte så vanskelig som jeg hadde sett for meg på forhånd. Det fungerer i grunn ganske greit allerede. En av oppgavene vi fikk i oppgave å løse til i morgen skjønte jeg derimot ikke så veldig mye av, men alle de andre gikk bra. Den ene oppgaven hadde litt flere tall på akselavstand (3 istedenfor 2) enn hva vi har vært igjennom hittil, i tillegg til at det var oppgitt to tall på tillatt totalvekt på bakaksel. Men jeg får nok svar på hvordan denne oppgaven løses når vi går igjennom oppgavene i morgen tidlig!

Det blir spennende å se hvordan nyttelastberegningene blir på buss i morgen også. Beregningen hittil er såvidt jeg vet helt lik, men man skal i stedenfor LTP (Lastens Tyngde Punkt) regne ut hvor mye bagasje passasjerene har mulighet til å ha med seg når man har med seg ett visst antall passasjerer à 75 kg. På skolebussen er det en tillatt nyttelast på 4,9 tonn, og hvis man har med seg 50 passasjerer à 75 kilo, skulle det bli ca 23 kilo bagasje pr. passasjer. Dette under forutsetning at vi skal kjøre på veier som tillater tillatt totalvekt på 17 tonn på bussen. Jeg fikk meg forøvrig en positiv overraskelse idag, hvis skjemaet nede hos Wright er korrekt, har man 120 minutter til rådighet på teoriprøven til klasse D, man får 50 spørsmål og det er bare ett korrekt alternativ pr. oppgave. Det aller viktigste er at man på forhånd vet hvor mange svar som er korrekt i hver oppgave, for det blir brått ganske mye vanskeligere hvis man ikke får oppgitt om det er ett, to, tre osv rette svar pr. oppgave.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2006/09/05/pa-teorikurs-om-dagen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.