Vinterdekkene på plass etter å ha ødelagt hjulkrysset

Å legge om hjul på bilen er i grunn ikke noe jeg synes er spesielt artig. Men det må jo gjøres to ganger i året, enten man vil eller ei. Eneste som er lovlig å kjøre med hele året er vinterdekk, men man kan vel på ingen måte si at det er anbefalt å kjøre med vinterdekk om sommeren. Man får ekstremt lang bremselengde i forhold til på sommerdekk og man spiser i tillegg opp vinterdekkene i løpet av kort tid. Nå snakker vi selvfølgelig om vinterdekk. Så da fortsetter vi å legge om til sommerdekk om våren og til vinterdekk om høsten. Uansett hvor mye drittjobb man synes det er. Man kan selvfølgelig sette bort jobben til noen andre, og det gjør jeg også til tider. Men man stiller mye friere til å legge om når man har tid og ikke minst når det er behov for det når man gjør det selv.

I sammenheng med at jeg flytta ga jeg bort garasjejekken min, så jeg var en tur innom Biltema i dag for å kjøpe meg en ny garasjejekk. De koster jo mindre enn det koster å sette bort jobben også faktisk. Jeg har forøvrig aldri noensinne lagt om til vinterdekk så langt ut i november noen gang. Men nå har vi jo hatt fantastisk vær og temperatur, til sent oktober og begynnelsen av november å være! Det er jo fortsatt utsikter for varme dager fremover, men til lørdag er det meldt ned mot frysepunktet, og da synes jeg det er greit å få på vinterdekkene. For å være på den sikre siden. Det er utrolig kjipt å våkne opp en morgen og se at det har kommet snø i løpet av natta. For ikke å snakke om hvis det har regnet dagen før og frost i løpet av natta!

Etter at jeg hadde kommet hjem fra jobb i dag var jeg bare en liten tur oppe i leiligheten for å slappe av litt før jeg tok turen ned i garasjen. I utgangspunktet har jeg jo ikke noen typiske arbeidsklær (mine arbeidsklær er jo en uniform) og man har jo en tendens til å bli litt møkkete når man legger om hjul på bilen. Dekkene er som regel ikke rene, bilen er ikke ren osv. Og når jeg først har ei regnbukse/selebukse liggende som ble brukt på i utkledningsfesten København i september, kunne jeg jo like godt hive på meg den. Den er rimelig fargesterk og synes rimelig godt, men den er utrolig praktisk når man skal gjøre en «møkkajobb» da.

Jeg har vel aldri hatt en så genial plass å legge om hjul noen gang heller, nede i garasjen i blokka. Det er innendørs, det er asfalt på «bakken», det er lys der nede og ikke minst det er varmt. Sånn sett er det jo ingen grunn til å ikke gjøre det sjæl. Hvis man ser bort fra at det er en møkkajobb selvfølgelig. For å få jekket opp bilen og lagt om hjula rygget jeg bilen halvveis ut av «båsen» min og da var det bare å snu bilen når jeg var ferdig med de første to hjula. Det første hjulet gikk veldig smertefritt, men på det andre hjulet begynte virkelig problemene. Jeg sleit som rakker’n med å få løsnet en av boltene og vanligvis går det jo et «rykk» når man får løsnet bolten. Men her gikk det veldig «mykt». Merkelig tenkte jeg, og før jeg visste ordet av det skrudde jeg det originale «hjulkrysset» som fulgte med min Renault Kangoo i filler. Herregud, er det mulig, tenkte jeg. Sist skrudde jeg en av boltene mine i filler, denne gangen «hjulkrysset».

Heldigvis hadde jeg ikke fått løsnet noen av boltene på det andre hjulet, ellers hadde jeg jo hatt et STORT problem. Så da var det bare å pakke sammen og kjøre til Biltema for å kjøpe meg ett nytt hjulkryss. Et tradisjonelt hjulkryss denne gangen, det kan vel ikke gå i stykker med det første? Men denne turen gjorde selvfølgelig at hele hjulskiftet tok en del lengre tid enn jeg hadde regnet med. Det andre hjulet bak gikk også bra, men når jeg fikk snudd bilen og startet på hjulene foran, begynte virkelig problemene. Jeg sleit noe innmari med å få løsna 4 av boltene (det er totalt 16). Jeg bruker bare hjulkrysset og ikke noe ekstra rør eller annen måte å forlenge «stanga» på, så da er det bare ren muskelkraft som må til. Men på disse 4 boltene må jeg innrømme at det måtte sterkere skyts til. Med beinet på det ene siden av krysset og hånda på den andre, fikk jeg omsider løsna boltene! Men steike det tar på å bruke så mye krefter plutselig. Jeg har jo ingen fysisk krevende jobb, så dette er mildt sagt en kraftanstrengelse. Men det er godt å endelig ha fått på vinterdekka! Det er i dag 9 . november og før vi vet ordet av det kan det jo både være nattefrost og snø. I fjor lå jo snøen allerede på dette tidspunktet!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2011/11/09/vinterdekkene-pa-plass-etter-a-ha-odelagt-hjulkrysset/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.