CD-samlingen på plass i OrangeCD Catalog

Den 4. november i år installerte jeg en rekke forskjellige programmer for å organisere cd-samlingen min. Jeg valgte til slutt å gå for OrangeCD Catalog, som jeg skrev ett innlegg om her i bloggen noen dager seinere. På det tidspunktet hadde jeg lagt inn 107 album. Det har gått litt i rykk og napp siden den tid, og ifølge en kommentar jeg skrev til samme innlegg den 1. desember, hadde jeg lagt inn 240 album på det tidspunktet. Når jeg tok en haug igjen i går var det omlag 3 uker siden sist. Men i kveld har jeg tatt den siste bunken med cd’er.

Alle mine cd’er er nå lagt inn med covere i OrangeCD Catalog. Det har på ingen måte vært en liten jobb. Det tar sin tid bare å sitte og leke disc-jockey med alle cd-platene inn og ut av cd-rom’en. Enda lengre tid tar det å scanne alle coverne som det ikke finnes covere av i systemet fra før. Jeg har i tillegg valgt å scanne alle de coverne som enten ikke var identisk med det coveret jeg har på mitt eksemplar, eller som rett og slett holdt for lav kvalitet. Scanneren min har derfor fått kjørt seg i denne perioden. Hadde det ikke vært for at jeg kjøpte min Canon CanoScan LiDE 70 hos mpx.no i juli, hadde ikke denne jobben vær gjennomførbar.

Men det har på ingen måte vært tider hvor jeg har angret på at jeg startet på denne jobben. Jeg har ikke tellinga på hvor mange timer dette faktisk har tatt, men det er ikke få. Enda mer angret jeg etterhvert som OrangeCD Catalog-programmet ble treigere og treigere etterhvert som jeg fikk lagt inn en del cd’er. Friskt i bakhodet hadde jeg da også at jeg hadde betalt en lisens på programmet. Det var ikke rare summen, men jeg hadde uansett kjøpt og betalt programmet. Problemet så ut til å bare bli værre og værre etterhvert som det ble flere cd’er i databasen. Ganske tidlig hadde programmet anbefalt å bli konfigurert til å lagre (store) covere i en ekstern fil, fremfor i databasen sammen med all annen data.

Men jeg synes ikke databasen ble noe særlig stor etterhvert som tiden gikk, så jeg regnet ikke med at dette ville gjøre noe særlig fra eller til. Min cd-samling er tross alt ikke så stor. Men absolutt alt gikk bare treigere og treigere, og i dag gikk det så treigt at jeg bestemte meg for å oppsøke supportforumet til OrangeCD Catalog. Jeg hadde tidligere lest at noen hadde opplevd problemer med programmet i Vista, så jeg ville se om jeg kunne finne en løsning på dette. Jeg fant ingenting som så ut til å være direkte relatert til Vista, og la derfor igjen ett innlegg i håp om å få hjelp.

Det tok ikke lang tid før jeg fikk svar, og løsningen jeg ble anbefalt var nettopp å legge coverne i en ekstern fil/mappe. Jeg ble også anbefalt å definere at alle covere over «0 kb» skulle legges i en ekstern mappe. Jeg ble også anbefalt å ta bort haken for at thumbnails skulle lagres i databasen. Dette for å gjøre databasen så liten som overhodet mulig. Etter at disse endringene ble gjort ble man fortalt at databasen måtte komprimeres med en gang, husk å trykke «yes» på dette! Og vips så var OrangeCD Catalog slik man forventet at den skulle være! Her er en mer spesifikk beskrivelse på hvordan man gjør denne endringen:

– menu View – Preferences.
– switch to imaging tab
– check «Store covers in external files…» option and enter «0» in the edit box next to it.
– uncheck «Store thumbnails in the database»
– press OK.
– on the prompt that says «Database must be compacted once…», press Yes.

Min OrangeCD Catalog består nå av 396 album som tilsvarer 445 cd’er på 5.049 sanger. Alle disse sangene er på tilsammen 361 timer, 33 minutter og 34 sekunder. Gjennomsnittlig er mine album på 54 minutter og 46 sekunder og består av 12,75 sanger på 4 minutter og 17 sekunder. Man se mine album på mygenres.com! Er det andre som bruker OrangeCD Catalog har har sin cd-samling liggende på mygenres.com? Det er gøy å se hva slags musikk man har kjøpt opp igjennom årene. Jeg kjøpte mine første cd’er den 15. mars 1992. Årsaken til at jeg vet den nøyaktige datoen, var at jeg skrev datoen på cd’ene på den tiden. Det er det dog mange år siden jeg slutta med. De to cd’ene jeg kjøpte den 15. mars 1992 var forøvrig Jimi Hendrix – All The Hits og Jimi Hendrix – Volume 2. Mine føste LP’er kjøpte jeg nok en god stund før dette.

Det ser ikke ut til at jeg noterte datoen på de aller første LP’ene jeg kjøpte, men den eldste datoen jeg fant i farta var 24. desember 1987. Det var min 28. LP-plate, det vil si at jeg hadde kjøpt 27 LP’er før denne datoen. Totalt har jeg 130 LP’er i mitt arkiv, ett arkiv som bare samler støv i disse dager, dessverre. Jeg har ingen platespiller å spille dem på lengre heller, så de kommer nok til å fortsette å samle støv en god stund til. Men om jeg skulle kjøpe meg en platespiller i fremtiden, kan jeg jo alltids snurre noen av de gamle skivene.

Jeg må innrømme at det er utrolig deilig å endelig være ferdig med denne utrolig krevende og ikke minst kjedelige jobben. Det værste er at det er ikke første gangen jeg stuper ut i ett slikt prosjekt. Men det var nok ikke en like stor jobb å få lagt inn alle DVD-filmene mine i DVD Profiler i sin tid. På det området er det nok en lettere jobb å legge inn DVD-filmer i DVD Profiler enn det er å legge inn cd’er i OrangeCD Catalog. I DVD Profiler holder det med å legge inn EAN og vips så har man all informasjon og bilde av både fronten og baksiden av coveret på plass. Det går ann å bruke EAN-koden i OrangeCD Catalog også, men jeg har opplevd at det ikke er like stor treffsikkerhet her som i DVD Profiler. I tillegg mister man da informasjon om hvor mange minutter alle sangene på cd’en er på. DVD-samlingen min kan du forøvrig se på invelos.com!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/12/28/cd-samlingen-pa-plass-i-orangecd-catalog/

1 kommentar

    • Arild Kristiansen29 desember, 2007 kl 12:05

    Hei Webmaster.Bra jobba med arkiveringen.Blitt en fin og variert samling etterhvert.Skulle gjerne ha gjort noe lignende selv.Snakkes

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.