Hvalerbommen forsvinner neste år

Etter nesten 20 års drift blir det gratis å kjøre med bil til Hvaler fra 16. januar 2009. Hvalertunnelen var ferdig nedbetalt allerede i januar 2007, men Hvaler fikk innvilget en utvidelse på to år til trafikksikkerhetstiltak på Vesterøy. Disse trafikksikkerhetstiltakene ser vi resultatene av på Vesterøy i disse dager. Det sprenges og graves hele veien fra Åttekanten skole på Hauge og ned til Utgårdskilen for å anlegge gang- og sykkelsti. I tillegg utbedres veien ned til Bratte Bakke. Det er høyst på tide, det er litt av en utfordring å ferdes langs denne veien, spesielt i mørket.

Hvalerbommen har dog ikke stått på stamme sted hele tiden. Fra første dag stod den rett utenfor tunnellåpningen på Asmaløy. Jeg vet ikke hva det kostet fra første dag, men jeg har selv betalt 136 kroner for å komme igjennom Hvalertunnelen. Pga dårlig trafikk ble satsen justert opp og det kostet mot slutten av perioden på Asmaløy svimlende 149 kroner for å komme ut til Kirkeøy. Jeg kan godt se for meg at det var rene drepen for turismen på Kirkeøy. For ikke å snakke om at det måtte være rimelig håpløst å arrangere noe som helst, siden alle måtte belage seg på å betale 149 kroner bare for å komme ut til øya.

Det var mange protester for flytting til Stokken. Det vil si at absolutt alle som skal ut til Hvalerøyene, uavhengig av om man skulle igjennom Hvalertunnelen måtte være med og nedbetale tunnelen. Jeg har ingen problemer med å forstå det, men det er lettere for hele Hvaler å dra lasset enn kun de som kjører til Kirkeøy. Når Hvalerbommen ble plassert på Stokken ble satsen redusert til 50 kroner, noe som fortsatt er en forholdsvis høy sats på tanke på at de aller fleste andre bommer i Norge ligger på 20-30 kroner. Med unntak av Oslofjordtunnelen som koster 55 kroner.

Men når Hvalertunnelen var ferdig nedbetalt den 15. januar 2007 ble det vedtatt at bommen skulle opprettholdes i ytterligere to år. Denne gangen for å finansiere trafikksikkerhetstiltak på Vesterøy. Nå ble bompengesatsen redusert til 20 kroner per passering. Arbeiderpartiet ønsket å forlenge med ytterligere to år, men det ble heldigvis stemt ned. Den 15. januar 2009 er derfor siste gang man må betale bompenger for å komme til Hvaler. Da skal Hvalerbommen rett og slett jevnes med jorda og glemmes så fort som mulig! I løpet av de nesten 20 årene Hvalerbommen har eksistert har bilistene lagt igjen omlag 350 millioner, det inkluderer 20 millioner til trafikksikkerhetstiltak i perioden januar 2007 til januar 2009.

Det er derfor gledelige nyheter at den bommen jeg passerer flest ganger i løpet av en måned blir jevnet med jorden nesten år! Jeg har heldigvis autoPASS og slipper å stoppe og betale hver gang, og har i tillegg hatt en egen avtale med Hvalerbommen slik at jeg har spart 30% på passeringene. Det kom en ny regning fra dem i dag, og det blir vel mest sannsynlig den siste jeg betaler. Nå i sommer er jeg naturlig nok veldig ofte igjennom Hvalerbommen, siden jeg er stasjonert på Vesterøy i sommer, men fra høsten kommer jeg bare til å kjøre igjennom Hvalerbommen en gang i måneden. Alle andre autoPASS-passeringer blir fakturert etterskuddsvis.

Fargebildet øverst tok jeg på vei hjem fra jobb på fredag, mens de to svart/hvitt-bildene ble tatt i oktober 1994.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/07/12/hvalerbommen-forsvinner-neste-ar/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.