Microsoft Office vraket, Thunderbird og OpenOffice.org installert!

Jeg har vurdert det flere ganger og fikk litt ekstra lyst til å gjøre det etter å ha skrevet om at Microsoft skal plage piratene til de betaler. Hadde det vært en overkommerlig pris på Microsoft Office, hadde jeg vurdert å kjøpe en lisens. Men med de prisene Microsoft opererer med, er det rett og slett uaktuelt. Hvem er det som til privat bruk legger 4.235 kroner på bordet for Microsoft Office Standard 2007 eller 4.995 kroner for Microsoft Office Professional 2007? Jeg er ikke en av dem. Man har riktignok mulighet til å kjøpe Microsoft Office Home and Student 2007 for 995 kroner, men den pakken inneholder ikke Microsoft Outlook. Da er det det ikke interessant for meg. Microsoft Outlook er det programmet i Microsoft Office-pakka jeg har brukt aller mest.

Derfor har jeg seriøst tatt en nærmere titt på OpenOffice.org og Mozilla Thunderbird. Mozilla Firefox kjører jeg forøvrig fra før. OpenOffice.org og Mozilla Thunderbird er de to programmene som utmerket godt kan erstatte Microsoft Office-pakka. Hvis man ikke bruker Microsoft Outlook, trenger man nok ikke Mozilla Thunderbird. Jeg for min del trenger begge programmene. Jeg har såvidt testet begge programmene litt tidligere, uten at jeg har turt å ta skrittet over fra Microsoft Office. Inntil her om dagen. Det aller beste med disse to programmene er at de er helt gratis!

Det første jeg gjorde var å installere Mozilla Thunderbird. Det er Mozilla sitt epostprogram. Hvis man er vant til Microsoft Outlook, vil det nok bli veldig annerledes å gå over til Mozilla Thunderbird. Men det er bare snakk om en tilvenning og en vanesak. Slik som det er med alt annet når man går fra ett produkt til et annet. Det førte jeg savnet når jeg begynte å bruke Mozilla Thunderbird her om dagen, var Microsoft Outlook 2003’s bruk av 3 kolonner. En kolonne var alle epost-mappene dine, den neste var innholdet i den aktive mappen og den tredje ble brukt til å vise den aktive eposten. En utrolig effektiv måte å vise alt dette innholdet, synes jeg. Det var derimot veldig uvant når jeg gikk fra Microsoft Outlook 2000 til Microsoft Outlook 2003. Nå er jeg tilbake med samme oppsett som Microsoft Outlook 2000 hadde.

Det vil si at jeg har en kolonne til venstre med alle epost-mappene og en kolonne delt i to horisontalt til høyre. I øverste boks vises innholdet av den aktive epost-mappa, mens den nederste boksen brukes til å vise den aktive eposten. Men dette er bare en endring man kommer til å venne seg til. Det er mulig det finnes plugins og themes som kan endre på utseendet på Mozilla Thunderbird, men det har jeg ikke sett nærmere på enda. Jeg bladde kjapt igjennom noen plugins her om dagen, og la blant annet merke til en plugin for de som ønsker en kalenderfunksjon ala den som finnes i Microsoft Outlook.

I utgangspunktet ser det ikke ut til at junk/spam-filteret i Mozilla Thunderbird er like effektivt som den jeg var vant med i Microsoft Outlook. Microsoft Outlook sin hadde ett sentralt "register" med uønsket spam/junk som var utrolig effektiv. Junk/spam-filteret i Mozilla Thunderbird ser ut til å måtte læres opp mer enn jeg var vant til med Microsoft Outlook. Men det er noe jeg kan leve med. Hvis denne løsningen blir for lite effektiv, kan jeg alltids aktivere SpamAssassin på mailserveren min.

Siden jeg mottar ganske mye forskjellig ikke personlig mail, både bilnyheter og motorsport, har jeg automatiske regelveivisere som flytter disse automatisk til rett mappe i epostprogrammet. Det har jeg selvfølgelig også satt opp i Mozilla Thunderbird. Disse regelveiviserne synes jeg faktisk var enklere å sette opp enn i Microsoft Outlook. Det eneste man trenger å gjøre er å merke den eposten man ønsker å lage en regelveiviser til, trykke på "Message" og "Create filter from message" og trykke på "OK". Det er alt som skal til for å lage en regelveiviser. Hvis man derimot ønsker at all epost fra avsenderes domene skal automatisk flyttes, er det bare å fjerne det som måtte stå foran @domene.com og velge "contains" istedenfor "is" i den første boksen.

En funksjon som jeg ikke hadde i Microsoft Outlook er å legge inn RSS feeds i epostprogrammet. I Mozilla Thunderbird har jeg nå lagt inn RSS feeds på de personlige bloggene og motorsportsidene jeg besøker mest og bruker som kilder når jeg skriver egne motorsportartikler. Dermed dukker det opp automatisk en melding i Mozilla Thunderbird når det har kommet nye innlegg/oppdatering på disse websidene. Det gjør det veldig mye enklere å holde seg oppdatert på hva som skjer. Det ser i praksis ut som en hvilken som helst epostmappe hvor det kommer inn meldinger når det har blitt publisert nyheter. Det finnes garantert egne programmer for dette som er enda mer avansert, men jeg synes det er utrolig genialt å ha det på samme sted som min epost. Dermed slipper jeg å ha enda flere programmer til å gjøre disse tingene. Jeg har selvfølgelig støtte for RSS feeds på mine websider også, car.kak.net og blog.kak.net.

Resten av programmene i Microsoft Office-pakken finner du i programmet OpenOffice.org. Denne Office-pakken er også gratis, i likhet med Mozilla Thunderbird. OpenOffice.org-pakken inneholder Writer – ett tekstbehandlingsprogram ala Word, Calc – ett regnearkprogram ala Excel, Impress – ett program for å lage presentasjoner ala PowerPoint, Draw – ett tegneprogrammer for skjematiske tegninger og lignende, Base – ett databaseprogram ala Access. Det geniale med f.eks Writer og Calc er at de kan både lese og skrive til et utallige forskjellige dokumentformater. Det er f.eks ikke noe problem å åpne dokumenter fra Word eller Excel. Jeg tror derimot det kan by på problemer hvis dokumentene er lagret med Microsoft Office 2007 som benytter OOXML-formatet til Microsoft.

Må innrømme at jeg synes det er utrolig teit og lite inkluderende at Microsoft skal bruke ett eget "lukket" format som ingen andre programmer kan lese. Derfor har det den senere tid vært mye skriverier og ikke minst protester mot ISO-sertifiseringen av OOXML-formatet her i Norge. Det har blitt besluttet å benytte åpne formater i det offentlige og skolen her i Norge. Men det kan jo fort gjøres om med ett pennestrøk. Det burde ikke innføres å bruke ett "lukket" format som krever at alle som går på skolen må kjøpe seg Microsoft Office. Det er en merutgift som ikke burde pålegges foreldre med barn i skolen. Sats derfor på formater som er åpne og som f.eks OpenOffice.org kan lese og skrive til!

Hittil trives jeg veldig godt med både Mozilla Thunderbird og OpenOffice.org, skulle jeg derimot støte på noen problemer, kommer jeg sikkert til å dele det med dere. Uansett vil jeg til slutt benytte anledningen til å oppfordre flere til å droppe Microsoft Office og heller velge gratisalternativene! Hvorfor legge igjen flere tusen kroner på Microsoft Office når man får programmer som gjør den samme nytten gratis?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/04/13/microsoft-office-vraket-thunderbird-og-openofficeorg-installert/

9 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. Hvis du vil ha vertikal visning slik du beskrev at du likte best så kan du få dette til i Thunderbird, uten problemer eller tilleggsprogrammer, her er oppskriften:
  Vis -> Utseende -> Vertikal Visning

  • kak13 april, 2008 kl 13:00
   Forfatter

  Se der ja, så enkelt var det! Hehe

  Takk for tipset!

 2. Meget bra 🙂 Har benyttet OpenOffice.org en stund nå, og kan ikke klage.
  Begynner nesten å hate Microsoft med alle krava de setter, og har faktisk begynt å tenke på Linux. Selv om det nok ligger litt i fremtiden. Bruker en del programmer som ikke støttes av Linux, og orker ikke sette meg inn i en mengde med nye programmer nå 😉

  • kak13 april, 2008 kl 20:57
   Forfatter

  Jeg har vurdert å gå over til Linux flere ganger, jeg gjennomførte det også en dag, men pinglet ganske fort ut når overgangen ble formiddabel. Jeg gjorde en liten brøler når jeg «konverterte» til Linux: Nemlig å ikke starte med de programmene jeg bruker til daglig. Hvis man sakte men sikkert går over til programmer som finnes til både Windows og Linux, vil ikke overgangen til Linux være like stor om man både skifter operativsystem og programmer på en og samme dag.

  Når jeg nå har gått over til Mozilla Firefox (for lenge siden, kjørte Opera før den tid også), Mozilla Thunderbird og OpenOffice.org er ikke overgangen til Linux like stor lengre. Det er dog fortsatt noen programmer jeg eventuelt må «konvertere» før jeg er helt klar.

  Om jeg noen gang kommer til å realisere overgangen til Linux vet jeg ikke. Slik som det er i dag trives jeg egentlig veldig godt med Windows Vista (Home Premium). Jeg har ikke hatt noen problemer med Vista, enten før eller etter Service Pack 1. Og siden jeg ikke skifter operativsystem med mindre jeg kjøper meg ny pc, koster operativsystemet meg ikke noe særlig, operativsystemet er jo bundlet med uansett.

  Men den dagen jeg må begynne å betale like mye for Windows som man faktisk må betale for Microsoft Office, da er jeg kjapt over på Linux.

  Jeg skrev forøvrig ett innlegg om overgangen til Linux for en tid tilbake: Hvordan ta steget over til Linux?

  • John15 april, 2008 kl 10:21

  » Og siden jeg ikke skifter operativsystem med mindre jeg kjøper meg ny pc, koster operativsystemet meg ikke noe særlig, operativsystemet er jo bundlet med uansett.»

  Du betaler jo likefremt for det. Stor forskjell fra en PC uten medfølgende lisens til Windows og en med lisens. =/

  Har vurdert å prøve meg på Thunderbird, rett og slett fordi Outlook 2007 ikke vil fungere hos meg. Har foreløpig funnet ut at jeg trives egentlig svært godt med kombinasjonen Firefox, Gmail og Gmail Notifier for Firefox. Så jeg bruker bare Gmails webinterface, og trives egentlig med det.

  • kak16 april, 2008 kl 10:40
   Forfatter

  Litt ender man selvfølgelig opp med å betale, men man betaler i det minste mindre enn om man skulle ha kjøpt operativsystemet «over disk». Siden jeg bare bestiller nye pc’er hos Dell, blir jeg «påtvunget» ett operativsystem. Dermed merker jeg ikke prisforskjellen! 😉

  Jeg har en Gmail-konto, men det er ikke en mailkonto jeg bruker noe særlig. Min primær epostkonto er en ordinær POP3-konto. Derfor fungerer Thunderbird perfekt for meg. Jeg har også lagt til min Gmail-konto i Thunderbird, som default behandler den som en separat epostkonto og lar eposten ligge igjen på serveren.

  Jeg har forøvrig blitt veldig glad i RSS feed i Thunderbird! 🙂

  Microsoft Outlook 2007 har jeg ikke testet.

  • Arild Kristiansen12 mai, 2008 kl 22:27

  Hmmm.Nå fikk jeg noe å tenke på.Min kone Turid mente vi burde så fort så mulig oppgradere til Outlook 2007 p.g.a. hennes arbeidsgiver har det/akkurat fått opplæring der i gården.Det ville være naturlig/enklest å ha det samme på hjemme PC`n.Men det får vi se på.Jeg som amatør greier ihvertfall meg med 2003 utgaven en stund til.Ingen utgifter på noe oppgradering tror jeg.Den som lever får se.He He Takk for tipset om andre muligheter.

  • Sindre Flø1 september, 2009 kl 19:37

  Må kjøpe ny pc. Dersom eg kjøper ein pc med berre operativsystem (Vista e.l.), men uten officepakka, har eg då verktøy til å gå på nettet og laste ned openoffice, firefox/opera osv.?

  Er forresten fornøgd med openoffice, sjølv om det har vore litt plunder av og til med lesing av e-postvedlegg i word-format.

  • kak1 september, 2009 kl 19:41
   Forfatter

  Jada, du trenger bare en internettbrowser for å komme deg på nett og laste ned disse programmene. Internet Explorer følger med Windows Vista. Men vil jo anbefale deg å laste ned Firefox umiddelbart! 😉

  Jeg er ikke den største brukeren av OpenOffice, og var heller ikke det med Microsoft Office, men det jeg bruker den til fungerer utmerket! 🙂 Thunderbird bruker jeg mye, det er helt knall!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.