Mattias Ekström ledet 1-2-3 seier til Audi på Hockenheim

Timo Scheider har vært rask hele helgen og sikret i går Audi sin første pole position i år på Hockenheim. Timo Scheider var også raskest i søndagens oppvarming før selve løpet. Regjerende DTM-mester Mattias Ekström skulle starte fra 2. startposisjon med Tom Kristensen på 5. startposisjon og Martin Tomczyk på 7. startposisjon. Mellom disse Audi-førerne hadde vi Mercedes-førerne Bruno Spengler, Paul di Resta og Jamie Green. Hockenheim er vanligvis en bane som passer Mercedes-bilene best, det var derfor spennende å se hvordan Audi-bilene ville klare seg på Hockenheim. Løpet gikk live på Motors TV fra kl 14:00 i dag.

I starten var det Mattias Ekström som hadde den beste starten og klarte å ta starten foran teamkollega Timo Scheider. Disse to lå utrolig tett i starten, men klarte å holde Mercedes-fører Paul di Resta bak seg. Den første svingen på Hockenheim er kjent for å lage litt kaos, men det gikk overraskende veldig bra denne gangen. Mattias Ekström og Timo Scheider kjører begge 2008-spesifiserte Audi A4 DTM og klarte å dra sakte men sikkert litt ifra resten av feltet. Men det så ikke ut til at Mattias Ekström eller Timo Scheider kunne slappe av ett eneste øyeblikk. De kjempet fra start til mål om posisjoner, selv om de var fra samme team.

Tidligere år har det ikke vært noen regler for når man kan ta sine depotstop, derfor ble det veldig spredd utover i løpet. Det ble derfor også ganske uoversiktlig og vanskelig å følge med på posisjonene underveis i løpet. Heldigvis har tv-seerne listen til venstre på skjermen med ett tall for antall depotbesøk etter hver eneste fører. Men dette inkluderte også ekstraordinære depotstop, ikke bare de to obligatoriske. Ifølge kommentatorene på Motors TV er det veldig mange på deres forum som misliker de nye depotstopreglene, men jeg for min del synes de var helt geniale. De nye reglene sier at begge depotstoppene skal gjøres i løpet av den midtre tredjedelen av løpet. Det vil si at det ikke er tillatt med depotstopp før en tredjedel av løpet er kjørt, og det er ikke tillatt med depotstopp i den siste tredjedelen. Hvis du foretar depotstop i den første eller siste tredjedelen av løpet vil det ikke telle som en av de obligatoriske depotstoppene.

Er du nødt til å foreta ett depotstopp f.eks i første tredjedel av løpet pga skader på bilen, må du fortsatt foreta de to obligatoriske depotstoppene i den midtre tredjedelen av løpet. Disse nye reglene gjorde det utrolig mye mer oversiktlig for seerne, de aller fleste gikk inn til depotstopp rett etter at første tredjedel av løpet var tilbakelagt og rett før midtre tredjedel var tilbakelagt. Dermed var de aller fleste inne til depotstop tilnærmet samtidig, pluss minus noen runder selvfølgelig, noe som gjorde det utrolig mye mer oversiktlig for hvordan alle lå i forhold til hverandre. Dermed kunne vi konsentrere oss om racing på banen og bare det. Jeg synes derfor at de nye depotstoppreglene fungerte helt utmerket! Kommentatorene til Motors TV trengte derimot noen flere løp før de ville bestemme seg for om de syntes de fungerte bra eller ikke.

Mattias Ekström og Timo Scheider som lå hele løpet som nummer 1 og 2 fikk ikke så veldig mye oppmerksomhet, det var et par andre dueller som fikk mer fokus. Det var kun når de gikk inn til sine to obligatoriske depotstopp at disse to ikke ledet løpet. De to duellene som fikk veldig mye oppmerksomhet var duellen mellom Bruno Spengler og Martin Tomczyk og trioen Alexandre Prémat, Markus Winkelhock og Paul di Resta. Paul di Resta hadde store problemer under sitt andre depotstopp og tapte ifølge Mercedes teamsjef Norbert Haug omlag 30 sekunder. Paul di Resta kom ikke avgårde og det så ut til at det var flere problemer. Var det en løs felg eller var det den hydrauliske saken som heiser opp bilen ved depotstopp som gjorde at han ikke kom avgårde som han skulle? Paul di Resta lå på en 3. plass og Motors TV sine kommentatorer satt og krysset fingrene for at han skulle gjøre unna sitt depotstopp raskt og kanskje ha mulighet til å komme ut foran Mattias Ekström og Timo Scheider. Så skjer dette under depotstoppet. Løpet var kjørt for Paul di Resta.

Paul di Resta endte derfor opp med å kjempe om en 11. plass i duell med Alexandre Prémat og Markus Winkelhock. Alexandre Prémat og Markus Winkelhock kjempet innbitt om posisjonene og hadde ved ett par tilfeller nærkontakt med sine to Audi A4 DTM. Markus Winkelhock ble ved et av tilfellene rimelig hissig og var oppe og veivet febrilsk med hånda. Han var åpenbart ikke særlig fornøyd med behandlingen han fikk av teamkollegaen. Men det er ikke tillatt med teamordre i DTM og alle skal kjempe om posisjoner uavhengig av om de er på samme team eller ikke. Men jeg går ut ifra at de i likhet med tidligere år har en «gentlemens agreement» i teamene om at de skal unngå å kjøre teamkollegaer av banen. Men det skjedde ikke i dag, så da var det bare opphetede dueller som er gull verdt for tilskuerne og tv-seerne!

Den andre duellen som varte hele den siste tredjedelen av løpet var mellom Bruno Spengler i Mercedes og Martin Tomczyk i Audi. På dette tidspunktet hadde Tom Kristensen passert Bruno Spengler under sitt andre depotstopp og Audi ledet 1-2-3 med Mattias Ekström, Timo Scheider og Tom Kristensen. Når det gjenstod 12-13 runder så det ut til å være rimelig sannsynlig for at Martin Tomczyk skulle klare å passere Bruno Spengler, med det tempoet han hadde. Martin Tomczyk nærmet seg mer og mer og var på det nærmeste none få millimetre unna Bruno Spengler i svingene. Men Bruno Spengler gjorde ikke en eneste feil og klarte å holde Martin Tomczyk bak seg helt inn til mål. På den nest siste runden prøvde Martin Tomczyk igjen på ett forbikjøringsforsøk, men bremset for seint og måtte gjøre en unnamanøver for ikke å kræsje inn bak i Bruno Spengler sin bil. De hadde såvidt det var kontakt med en av vingene på høyre side av Martin Tomzcyk sin bil, men ingenting alvorlig. Martin Tomczyk måtte kjøre bredt igjennom denne svingen, delvis av, men var raskt avgårde igjen. Dermed hadde Martin Tomczyk ikke flere sjanser til å nærme seg Bruno Spengler.

Løpet ble derfor ikke overraskende vunnet av Mattias Ekström med Timo Scheider på andre plass og Tom Kristensen på tredje plass. Fjerdeplassen gikk til Bruno Spengler og femteplassen gikk til Martin Tomczyk. De neste poengplassene gikk til Jamie Green, Gary Paffett og Bernd Schneider. Olivier Jarvis som imponerte stort med å kvalifisere seg til 8. startposisjon i går endte på en 9. plass etter å ha vært oppe på en 5. eller 6. plass på det beste i løpet. Den eneste som brøt i dag var Christijan Albers i Futurecom-Audi A4 DTM’en. Han fullførte bare 3 runder før bilen ble parkert i garasjen. Jeg kjenner forløpig ikke til årsaken til dette.

I førermestersterskapet i DTM er det selvfølgelig Mattias Ekström som leder med 10 poeng, de 7 plassene er selvfølgelig identisk med dagens resultat på Hockenheim. I teammesterskapet er det Audi Sport Team Abt Sportsline som leder med 14 poeng. På andre plass ligger Audi Sport Team Abt også med 14 poeng. På tredje plass ligger Merceds-Benz Bank AMG Mercedes med sine 5 poeng. Neste DTM-løp går av stabelen allerede neste helg på Oschersleben. Mer på dtm.de!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/04/13/mattias-ekstrom-ledet-1-2-3-seier-til-audi-pa-hockenheim/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.