Microsoft skal plage piratene til de betaler

Windows Genuine Advantage (WGA) begynte virkelig å bli plagsom i mars 2006. Da heiv jeg sporenstreks ut min XP-kopi og installerte min lisensierte Windows XP Home som fulgte med min gamle Dell Dimension 4550-pc når jeg kjøpte den. Siden den gang har det ikke vært aktuelt å kjøre noe annet enn Windows med gyldig lisens. Jeg gidder rett og slett ikke å bruke tid på å omgå "masingen" til Microsoft. Kjører man lisensiert programvare er det bare å sette seg tilbake og la alle oppdateringer gå sin vante gang og ta det med ro. Med Windows Genuine Advantage gjorde Microsoft det plutselig litt vanskeligere å bruke kopiert programvare.

Den første utgaven av Windows Genuine Advantage var det derimot ikke noen problem å omgå. Det var bare å deaktivere ett tillegg i internet explorer, og vips så fungerte alt som før. Men Microsoft var nok smartere enn som så. Etterhvert kom de med en løsning som ikke var mulig å deaktivere. I tillegg poppet det opp varsler om at du kjørte piratkopiert programvare hver gang du startet opp og slo av pc’en. Det ble rett og slett irriterende. For ikke å snakke om for krevende å holde operativsystemet oppdatert med sikkerhetsoppdateringer og service packs.

Siden den gang har jeg kjøpt ny PC, en Dell Dimension 9200 med Windows Vista Home Premium. Selvfølgelig med lisens. Men nå ser det ut til at Microsoft skal ut på nye beitemarker. Nå skal de Microsoft Office-pakka til livs. Hittil har det ikke vært noen overordnet kontroll av lisensnøkler og slikt til Office-pakka. Men nå driver Microsoft og tester ut Office Genuine Advantage (OGA). Når en piratversjon blir oppdaget av Office Genuine Advantage får brukeren en melding om at dette er en piratversjon første gang vedkommende åpner et Office-dokument.

Denne meldingen vil dukke opp etter to timer igjen. Det hele varer i 30 dager. Hvis ikke en gyldig lisens har blitt tatt i bruk innen det har gått 30 dager, vil hele brukertemaet i Office bli endret og gi tydelig beskjed om at det benyttes piratkopiert programvare. Microsoft har derimot påpekt at disse tiltakene ikke vil gjøre det vanskeligere for brukerne å få tilgang til sine dokumenter. Office Geniune Advantage testes ut av frivillige i Chile, Italia, Spania og Tyrkia i disse dager. Når eller om systemet vil komme til Norge er ukjent.

Jeg har ingen problemer med å forstå at Microsoft vil beskytte deres programvare og prøve å få så mange som mulig til å kjøpe gyldige lisenser. I januar 2007 ble det offentliggjort at 22,3 % av alle Windows XP-installasjoner var piratkopier. Men for at Ola Nordmann skal kjøpe seg en gyldig lisens av Office-pakka, burde kanskje prisene litt ned? Billigste Microsoft Office Standard 2007 koster 4.235 kroner. En stundent-utgave koster selvfølgelig mindre. Kanskje man burde ta en nærmere titt på OpenOffice.org isteden? Det eneste kjipe er at OpenOffice.org ikke inneholder ett epostprogram. Microsoft Outlook 2007 koster svimlende 1.149 kroner alene. Men det kan man jo alltids bruke Thunderbird til.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/04/09/microsoft-skal-plage-piratene-til-de-betaler/

2 kommentarer

 1. Jeg hadde samme lignende erfaring for et par år siden. Satt også på «pirat kopiert» Windows XP Pro (lånt plate fra jobb, serie nummer fra nett ). Men i stedenfor å bytte, trykte jeg på «løs dette problemet» eller noe slikt. Kom da til en side der jeg kunne bestille ny lisenskode. Betalte vel i underkant av 1000 kroner.
  Etter ca en uke, ringte det på døra og der sto DHL med en pakke til meg. Det var en orginal XP Pro SP2 plate med lisenskoden også.

  Neste problem var å få byttet lisenskode uten å legge inn alt på nytt. Ringte derfor Microsoft, litt bekymret, siden jeg åpnet med: «Hei, jeg har en piratkopiert utgave av XP, men har fått ny kode nå, hvordan bytter jeg?» Og dama på support ga meg en link til et program som jeg kunne bruke for å endre lisenskoden, samtidig som den validerte XPen. Fungerte som en drøm.

  Så ingen fare å faktisk «innrømme» at man har piratkopi, så lenge du velger å kjøpe en ny utgave.

  Spennende å se hvordan dette vil fungere på Office. Har lovlig Office XP + 2003, men 2007 utgaven er vel ikke helt kjøpt i butikken.
  Den tid, den sorg, og i kjent Microsoft stil blir det sikkert billigere å kjøpe Office etter at man har trykket ja på at man har piratkopiert programvare….

  • kak10 april, 2008 kl 00:23
   Forfatter

  Neida, Microsoft er bare glad for alle innrømmer at de kjører piratkopiert programvare og kjøper en lisens! Jeg fikk også tilbudet om å kjøpe en lisens til Windows XP Professional av Windows Genuine Advantage. Men siden jeg hadde en lisens på Windows XP Home tilgjengelig, valgte jeg å installere den isteden.

  Jeg har også måttet ringe Microsoft support en gang. Jeg skulle installere Windows XP Home (norsk) på en annen pc i huset, og der fikk jeg beskjed om at lisensnøkkelen var FEIL. Men etter å ha ringt Microsoft, snakket med en dame på engelsk og fått en bekreftelseskode, var alt oppe og gå som det skulle! 🙂

  Når det gjelder Microsoft Office, synes jeg det rett og slett blir for dyrt, på tanke på hvor lite jeg egentlig bruker Office-pakka. Outlook er det jeg bruker primært, Word og Excel en gang imellom. Jeg vurderer derfor andre alternativer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.