Hvordan ta steget over til Linux?

digi.no har i dag en artikkel om hvordan ta skrittet over til Linux. Jeg har i veldig lang tid vært noe man kan kalle «Linux-vennlig». Jeg har aldri kjørt Linux som primæroperativsystem, men har kjørt det på en annen partisjon eller på en pc nr 2 ved flere tilfeller. Jeg prøvde også å konvertere helt til Kubuntu 6.0.6 for omlag 1,5 år siden, men pinglet dessverre(?) veldig fort ut igjen. Tror ikke jeg hadde Kubuntu installert på pc’en i mer enn en time eller to før Windows XP-plata var på plass i cd-rom’en igjen.

Hvorfor det, undrer du kanskje? Det kan nok ha noe med at jeg ikke planla konverteringen særlig nøye. Joda, jeg tok backup av alt og sørget for at alt var i orden sånn sett. Men overgangen fra Windows og de programmene jeg har vært vant til å bruke i årevis til Linux og mengde nye programmer ble rett og slett for stor. På det tidspunktet var jeg fortsatt veldig aktiv med å oppdatere car.kak.net med artikler i tide og utide. Derfor ble det litt av ett «sjokk» å måtte gjøre alle mine vante arbeidsoppgaver i nye programmer. Det må vel sant sies at jeg er litt av ett vanedyr som har mine rutiner og vaner som jeg følger.

Dette feilskjæret resulterte i at jeg i bunn og grunn brukte en hel lørdag på å ta backup og gjøre klart til installasjon av Linux, teste ut Linux i 1-2 timer og til slutt installere Windows XP igjen. Sistnevnte er en mye mer omstendig prosess enn det installasjon av Linux var. Siden den tid har jeg heldigvis vraket Norton Antivirus, bare installasjon og oppdatering av Norton Antivirus var en utrolig langtekkelig og kjedelig jobb. For de som er interessert, så kjører jeg Avast! Antivirus nå.

Men tilbake til utgangspunktet, artikkelen på digi.no om hvordan ta skrittet over til Linux. Den store feilen jeg gjorde når jeg prøvde å konvertere til Linux, var å installere Linux først og så finne alternative programmer for Linux-plattformen. Dermed ble det veldig mange og store endringer på en gang. Artikkelen på digi.no forteller oss i grunn ikke så veldig mye nytt, det finnes utallige slike artikler fra før, men en leser har kommet med ett genialt tips: Han anbefaler å finne programmene først, men da må du selvfølgelig sørge for å finne programmer som kan brukes på begge plattformer. Hvis du finner alternative programmer som du kan bruke og trives med, så vil en konvertering til Linux i andre rekke være mye lettere. Det er ihvertfall jeg overbevist om.

Det vil i praksis f.eks si å bytte fra Internet Explorer til Firefox, bytt ut Outlook med Thunderbird (epost-programmet fra Mozilla), bytt ut Windows Live Messenger med Gaim, bytt ut Office med OpenOffice.org. Hvis du etter å ha testet ut disse programmene over en periode, og mener at du kan trives med disse programmene, vil skrittet over til Linux være mye mindre. I tillegg til disse vanlige programmene, må nok en del andre programmer du bruker også erstattes av programmer til Linux-plattformen. For mitt vedkommende vil jeg måtte f.eks bytte ut Paint Shop Pro og Photoshop med Gimp. Jeg har sett ekstremt lite på Gimp, så hvordan den overgangen ville blitt, vet jeg svært lite om.

Andre programmer som jeg måtte ha erstattet er DVD Profiler, OrangeCD Catalog, Windows Live Writer (som jeg bruker til å skrive dette innlegget), SQL Manager Lite for MySQL (brukes til å ta backup av databasen til kak.net), UltraEdit, Nero, WS_FTP, Dreamwaver, for å nevne de viktigste. Jeg tror fortsatt at jeg ikke er klar for en slik konvertering enda, men som jeg har nevnt tidligere: Den dagen jeg må legge ekstra penger på bordet for å få Windows, er det en stor sjanse for at jeg tar steget over til Linux. Slik som det er i dag blir man som regel «prakket på» Windows når man kjøper en pc fra f.eks Dell.no. Det må sant sies at jeg er veldig fornøy med Windows Vista Home Premium som jeg kjøper på min nåværende Dell Dimension 9200. Jeg er såpass fornøyd med Vista at jeg ikke helt fatter hva «alle andre» klager etter.

Min gamle Dell Dimension 4550 står i dag koblet til tv’en i stua som en multimedia-pc. Men etter å ha sett noen tv-episoder rett fra pc’en, kan jeg ikke si at jeg er veldig fornøyd med resultatet. Jeg synes fortsatt at det fungerer bedre å brenne tv-episodene ut på en cd- eller dvd-plate og spille den av på dvd-spilleren. Jeg synes rett og slett at bildene blir skarpere og bedre på den måten. Det er derfor en sjanse for at jeg tar bort hele pc’en fra stua og setter den opp som en gjeste-pc isteden. Kanskje til og med med Linux? Siste (stabile) utgave av Kubuntu er forøvrig 7.10 Gutsy Gibbon. Da får jeg også en gylden mulighet til å teste ut Linux på egenhånd, uten å «kødde» med min egen arbeidsstasjon. Se skjermbilder av Kubuntu 7.10 Gutsy Gibbon her!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/12/08/hvordan-ta-steget-over-til-linux/

3 kommentarer

 1. Tenkte jeg skulle tipse om at slike skrive-til-bloggen-fra-et-program-på-pcen-programmer finnes det flere av til linux, særlig siden du benytter WordPress.

  • kak13 april, 2008 kl 12:59
   Forfatter

  Kom gjerne med tips til slike programmer, Christian! 🙂

 2. Med pakkesystemet i Ubuntu 8.04 Beta så fant jeg 4-6 slike programmer.
  Jeg søkte bare på «blog» i Legg til/fjern programmer.
  Eksempler på programmer var:
  Drivel Journal Editor
  BloGTK Weblog client
  Publisering av blogginnlegg fra panelet

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.