Nytt webhotell for www.kak.net

Mitt første webhotell og domenet www.kak.net så dagens lys 30. mars 1998. Websidene mine så dog dagens lys allerede 23. januar 1997, men den første tiden ble hjemmesideplass hos min internettleverandør benyttet. Min første webhotelleverandør var Prohosting i USA, som på den tiden var meget konkurransedyktige. Jeg husker at webhotellet var på svimlende 50 megabyte.

Juli 2002 var ny webhotelleverandør på plass, denne gangen Servetheworld i Norge. Årsaken var at Prohosting ikke var konkurransedyktige på pris i forhold til den sterkt voksende konkurransen på området. I tillegg var mysql-serveren deres sørpe treig. Dette var etter at jeg hadde startet opp news.kak.net med VAG-relaterte nyheter. Som en midlertidig løsning hadde jeg hatt news.kak.net liggende på en server hos Halden Dataservice. Det gjorde selvfølgelig sitt med hastigheten at Servetheworld lå i Norge mens Prohosting ligger i USA.

Etterhvert som tiden gikk og jeg måtte ha både 2 og 3 stk av det største webhotellet til Servetheworld pga ekstremt stort båndbreddebruk på kak.net, begynte det etterhvert å bli ganske dyrt. I tillegg ble webhotell-serveren til Servetheworld som www.kak.net lå på kjørt totalt i senk når trafikken til min artikkel om Volvo XC90’en i LEGO tok fullstendig av. Servetheworld måtte gjøre noen grep for å «strupe» den ekstreme trafikken dette genererte, slik at serveren også var tilgjengelig for de andre kundene som lå på samme server.

I denne sammenheng begynte jeg å se litt på dedikert server hos Servetheworld. Det er ikke til å stikke under en stol at dedikert server er forholdvis dyre saker i Norge, med priser på tusenlappen pluss mva. Men etter å ha tatt noen runder med forhandlinger med Servetheworld, ble jeg tilbudt en dedikert server for 490 kroner inkludert mva i måneden. Dette var en dedikert server med litt billigere hardware enn de ordinære serverne deres. I tillegg ble serveren huset hos deres samarbeidspartner i samme serverrom, istedenfor hos dem selv. Men for 490 kroner i måneden var dette rett og slett ett varp. www.kak.net ble derfor flyttet til dedikert server i mars 2004. Dermed var problemene med både båndbredde og serverload ett tilbakelagt kapittel. Den nevnte Volvo XC90 LEGO-artikkelen har forøvrig rundet 350.000 leste for lengst.

Det siste året har derimot min aktivitet på www.kak.net vært dalende og jeg har rett og slett ikke hatt tid eller lyst til å bruke like mye energi på å holde websidene oppdatert. I den sammenheng valgte jeg tidligere i desember å lansere nye car.kak.net, hvor jeg gikk tilbake til der jeg begynte på news.kak.net med kun VAG-relaterte nyheter. Dette gjør det lettere for meg å holde car.kak.net oppdatert, i tillegg blir websiden utrolig mye mindre plasskrevende. Det vil si at det brått var mulig å vurdere ordinære webhotell igjen. www.kak.net har hatt flere besøkende enn noen gang nå i 2007, men jeg klarte ikke lengre å forsvare en dedikert server for websidene. Derfor har jeg nå i desember sett etter ett alternativ. Domeneshop er en leverandør jeg har vurdert lenge, men det var PRO ISP som til syvende og sist som trakk det lengste strådet. Jeg vil samtidig benytte anledningen til å takke Servetheworld for samarbeidet fra juli 2002 og frem til i dag! 🙂

Noen av årsakene til at jeg ikke valgte å gå for Domeneshop, var at jeg hadde lest en del brukererfaringer at de til tider hadde sterkt belastede servere og at det i «rush-tiden» på internett kunne websidene oppleves veldig treige. I tillegg hadde de ikke den typen kontrollpanel/administrering av webhotellet jeg ønsket. Derfor valgte jeg å gå for PRO ISP som også er en leverandør med servere i Norge. Hos PRO ISP kan man faktisk velge om man ønsker webhotell i Oslo, Amsterdam, Frankfurt eller Houston. I tillegg gjør det selvfølgelig ingenting at PRO ISP er billigere enn Domeneshop.

Mitt nye webhotell hos PRO ISP koster meg bare 45 kroner (+ mva) i måneden og da har jeg fri båndbredde og 5.000 mb lagringsplass. Med de grepene jeg har valgt å gjøre på www.kak.net, har jeg overhodet ingen problemer med å få plass i mitt nye webhotell. Fra å bruke nærmere 10 gb, bruker «nye» www.kak.net bare 1,6 gb. Jeg har derfor ganske mye plass å vokse på i tiden fremover også. PRO ISP tilbyr 3 forskjellige webhotellpakker, en på 1.000 mb til 10 kroner i måneden, en på 5.000 mb til 45 kroner i måneden og en på 10.000 mb til 99 kroner i måneden (alle priser er + mva). Skulle «Medium» webhotell bli for lite, kan jeg alltids oppgradere til «Premium».

Dette har resultert i at jeg har redusert webhotellutgiftene for www.kak.net fra 5.880 kroner i året til 922 kroner for mitt første år hos PRO ISP. Mitt andre år vil koste 799 kroner. Webhotellet hos PRO ISP ble bestilt den 17. desember, betalt den 18. desember og jeg var ferdig med flyttingen seint på kvelden den 18. desember. Den 19. desember kl 16 ble domenet oppdatert til å peke til mitt nye webhotell. Allerede samme kveld var dns-serveren til min internettleverandør oppdatert, men det tok nok en dag eller to til at alle andre også var over på den nye serveren. Det siste som gjenstår nå er at domenet blir fysisk flyttet over til min nye leverandør. Det tar 5 dager fra flyttingen har blitt godkjent. Flyttingen ble godkjent i går ettermiddag. Denne flyttingen har ingen praktisk betydning for andre enn meg og mine webhotelleverandører.

Jeg har nå fått utgiftene til webhotellet ned på ett akseptabelt nivå i forhold til behovet og har nå forhåndsbetalt for ett helt år. Det neste som må fornyes er lisensene som benyttes på prat.kak.net. Men det er vel ikke før i april tenker jeg. Ellers må jeg innrømme at jeg er veldig positivt overrasket over hvor lett flyttingen gikk. Å flytte en webside, både fysiske filer som ligger på serveren og mysql-databasen kan by på problemer. Det største problemet regnet jeg med ville være galleriet mitt. Men alt gikk egentlig smertefritt. Det dukket opp noen små problemer underveis, men de var ikke større enn at jeg fikk løst dem på egenhånd.

I tillegg til «krympingen» av car.kak.net valgte jeg også å fjerne hele modellbiler.kak.net. Årsaken er at websiden ikke har blitt oppdatert på over ett år, og slik den har fremstått i det siste ikke er i tråd med hva jeg ønsker. Alt er selvfølgelig tatt backup av og alle bildene ligger lokalt her på min egen maskin, og målsetningen er at modellbiler.kak.net skal bli lansert igjen på ett senere tidspunkt. Jeg er dog ikke sikker på i hvilken form. PostNuke er ihvertfall ett tilbakelagt kapittel som CMS-system for min del. Nye car.kak.net bruker nå også WordPress, som jeg har brukt på blog.kak.net siden starten. Det er ett mer moderne og ikke minst enklere system å adminstrere. Det gjør heller ikke noe at WordPress er raskere enn PostNuke. Jeg var også spent på om jeg ville merke noe på hastigheten på websidene når jeg flyttet fra en dedikert server til ett vanlig webhotell på en delt server. Men inntrykket mitt hittil er faktisk at websidene er raskere. Det er jo ett stort pluss og ikke minst en stor stjerne i margen for PRO ISP! 🙂

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/12/22/nytt-webhotell-for-wwwkaknet/

1 kommentar

    • Arild Kristiansen22 desember, 2007 kl 18:48

    Hei Ken Arild.Full forståelse for nedprioriteringen.Tross alt mye tid som skal til å følge opp alt du har hatt.Skikkelig besparelse du får med nytt webhotell.Penger spart penger tjent.Nesten en syden tur for to med de penga.God Jul

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.