The Lord of the Rings

De tre The Lord of the Rings-filmene er ikke akkurat nye lengre, «The Fellowship of the Ring» kom i 2001, «The Two Towers» kom i 2002 og «The Return of the King» kom i 2003. På DVD kom de året etter alle sammen. Jeg har ikke lest boka/bøkene og har i grunn heller aldri vært så veldig opptatt av John Ronald Reuel Tolkien‘s skriverier. Men at hans «The Lord of the Rings» har vært ekstremt populært verden over, er det ikke noen tvil om. Før «The Lord of the Rings» skrev forøvrig Tolkien «The Hobbit» som det i lang tid har vært rykter om at også skal filmatiseres. Fansen ønsker at Peter Jackson skal ta på seg det oppdraget også.

Men når filmene dukket opp i dvd-hyllene begynte det brått å bli mer interessant å se nærmere på «The Lord of the Rings». Jeg har tidligere lånt boka av en jeg kjenner, med den hensikt at jeg skulle lese den. Men når jeg så hvor tykk den var, ble det bare til at den ble liggende, til jeg til slutt valgte å levere den tilbake ulest. Det som fikk meg til å «løpe» til Elkjøp for å kjøpe den første filmen, «The Fellowship of the Ring» var at de solgte collector edition samleutgaven for 279,- kroner. Dermed var jeg solgt. Når jeg først hadde kjøpt den første filmen i den dyreste utgaven, måtte jeg selvfølgelig kjøpe de resterende filmene i samme utgave.

Den første filmen så jeg nyttårsaften 2002 og den andre så jeg nyttårsaften 2003. Den andre filmen hadde jeg også på ett tidligere tidspunkt sett i «kinoutgave», det var derfor morsomt å se hvor stor forskjell det faktisk var på kinoutgaven og extended versjon. Nå er riktignok dette 4 år siden, men jeg husker spesielt at jeg la merke til den store forskjellen det var på slutten av filmen. Kinoutgaven hadde en utrolig rar og brå slutt, mens den extended hadde en mye mer detaljert slutt.

Den tredje og siste filmen var det meningen at jeg skulle se nyttårsaften 2004. Men den helga ble litt annerledes enn planlagt, siden min samboer ble innlagt på sykehuset og hasteoperert samme natt. Etter dette har den ene måneden og den andre, faktisk flere år gått før jeg omsider har tatt opp tråden igjen. Siden det nå hadde gått 4 år siden jeg så den andre filmen, var det ikke noen vei utenom å se alle filmene på nytt. 2 helger nå i desember ble derfor brukt til å først se igjennom den første filmen en helg. Den andre helgen 2 uker seiere så jeg igjennom de to neste filmene, og selv om jeg har sett den første filmen en gang tidligere og den andre filmen to ganger tidligere, var det nesten som å se filmene for første gang. Såpass glemmer man i løpet av så mange år.

Den tredje og siste filmen ble sett for første gang hele 3 år etter at jeg kjøpte den. Rask skal jeg ikke påstå at jeg er! Men det kan nok også ha noe med å gjøre at filmene er på 3,5 til 4 timer hver. Da er det litt av ett prosjekt å sette seg ned å se disse, både om man skal bare se en eller om man skal se alle 3 filmene. Men nå har jeg omsider kommet meg igjennom alle 3 filmene, og de skuffet på ingen måte! Jeg kan selvfølgelig ikke si noe til eller fra om de er «tro» til boken, siden jeg ikke har lest den. Men jeg har lest noen kommentarer her og der på internett, og det er en del som har blitt utelatt. Men på tanke på hvor omfattende og detaljert boka til Tolkien er, så sier det seg selv at noe må prioriteres bort.

Filmene er utrolig vakre visuelt sett og det er utrolige spesialeffekter og locations som har blitt benyttet i filmen! I tillegg er jeg utrolig glad for at de har valgt å ha hver film fordelt på 2 dvd-plater, slik at filmene ikke måtte komprimeres unødvendig. Den siste Harry Potter-filmen, Harry Potter and the Order of the Phoenix ble jeg ganske skuffet over på det området. Her var filmen komprimert ihjel og bildene ble til tider veldig dårlig og «pixlete» som jeg velger å kalle det. Slikt skal ikke forekomme i en film! Dette vil nok mest sannsynlig bli ett ikke-tema når dagens dvd-format er ett tilbakelagt kapittel og det er HD DVD og/eller Blue-ray som gjelder. Men inntil det skjer, håper jeg ikke at jeg ser flere slike ihjelkomprimerte filmer!

Etter å ha sett igjennom alle de 3 «The Lord of the Rings»-filmene, må jeg innrømme at jeg har veldig lyst til at «The Hobbit» også blir filmatisert av Peter Jackson. Det siste jeg leste på Dagbladet for noen dager siden, var at Peter Jackson hadde signert en avtale om å filmatisere «The Hobbit». Han skal ikke bare lage en film, men to filmer basert på denne boken! Dette etter at produksjonsselskapet New Line og Peter Jackson har vært i en konflikt fordi Peter Jackson mener at han ikke har fått «nok lønn for strevet». Jeg for min del ber dem instendig å legge dette til side og komme i gang med filmen! 🙂

Dere får bare beklage hvis jeg ikke har skrevet noe særlig om filmene, men jeg går ut ifra at de aller fleste som kan krype har fått med seg hva The Lord of the Rings handler om? Her kommer uansett ett lite sammendrag: «Ringenes Herre forteller om den unge hobbitten Frodo som arver en tilsynelatende uskyldig ring av sin fetter Bilbo. Frodo oppdager at ringens opprinnelige skaper, den onde trollmannen Sauron, desperat leter etter ringen. For det er en ring med mange onde krefter som kan gjøre det mulig for Sauron å forhekse beboerne i Midgard. Skal ringen miste sin kraft, må den kastes i Dommedags juv i Mordors land. Et utvalgt følge, med hobbitten Frodo i spissen, begir seg i vei på det store oppdraget, en vandring fylt av eventyr og utfordringer…» (sitat cdon.com)

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/12/22/the-lord-of-the-rings/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.