Kortreist tur med bobilen til Tangen i snøen

Den andre helgen i januar henta jeg et objektiv jeg hadde kjøpt fra Stavanger foto og bobilen i pausa mi. Fikk opp varmen, skravla med foreldrene mine og fylt opp vanntanken, men så var det bare å komme seg tilbake til jobb igjen. Handlinga tok jeg etter andre og siste del av skiftet mitt. Jeg har hatt en slik kombinert isskrape og feiekost i både bobilen og bilen en stund nå, for å slippe å måtte flytte dem frem og tilbake. Men så hadde jeg klart mesterstykket å bruke isskrapa jeg hadde i bobilen og legge den bak i bilen istedenfor bak i bobilen. Jeg tok det ikke for gitt at jeg ikke kom til å trenge en feiekost og/eller isskrape i løpet av denne helgen, så da ble det en tur innom Biltema for å kjøpe en ny. Da har jeg totalt tre slike. Men bedre med for mange enn for få tross alt. Jeg kjørte så rett ut til Tangen for å rigge meg på plass “nede” hvor jeg bare hadde vært en tur innom tidligere. En utrolig fin liten grusplass helt nede ved brygga og ikke på selve parkeringsplassen!

Jeg brukte litt tid på å finne plassen jeg fikk bobilen så mye i vater som mulig. Jeg fikk den ikke helt i vater, men det var godt nok. Måtte kjøre venstre framhjul oppå en kul for å få det til så bra som mulig. Hadde da litt fall fremover og litt til venstre, men ikke noe som var noe problem. Men så oppdager jeg at jeg hadde glemt å ta med meg både håndsåpe og oppvaskmiddel. Oppvaskmiddel kunne jeg alltids ha klart meg uten, og tatt oppvasken hjemme, neste gang eller noe sånt. Men håndsåpe er vanskelig å klare seg uten en hel helg. Så da var det bare å komme seg avgårde igjen og opp til Joker Lunde. Ikke lange kjøreturen riktignok. Fikk kjøpt det jeg skulle og litt til. Men så måtte jeg styre med å få bobilen i så godt som vater igjen. Men fikk det heldigvis til til slutt. Da var jeg klar for en helg ved Tangen i snøen og noen få kuldegrader! Jeg hadde også som mål å få testet ut det nye Sigma 105 mm F2.8 makroobjektivet jeg hadde kjøpt fra Stavanger foto. Ikke nødvendigvis skape noen stor kunst med det, men bare teste at alt fungerte som det skulle. Fredag kveld så jeg filmen The Holiday (2006).

Det hadde ikke vært så veldig kaldt i løpet av natta, men gradestokken (selv om jeg har en digital en) var nede på – 2,6 grader på det laveste ute. Jeg starter dagen med en dusj og får i meg noe mat før jeg tar en tur ut litt senere for å ta litt bilder. Jeg var ute og tok litt bilder i to timer, startet først med Sigma 17-50 mm F2.8 objektivet jeg hadde fra før og så skiftet jeg til Sigma 105 mm F2.8 makroobjektivet. Det begynte å bli veldig dårlig lys etterhvert, så det var litt krevende å få tatt bilder uten å justere opp ISO-verdien altfor høyt. Heldigvis har begge objektivene OS (optisk stabilisering), Nikon kaller det for VR (vibration reduction) på sine objektiver. Fornøyd med å ta brukbare bilder helt ned til 1/30 dels sekund med et objektiv på 105 mm som tilsvarer 157,5 mm på et DX-kamera. Det vil si at uten OS hadde ikke 1/150 vært raskt nok, men man burde bruke 1/200 for å få bilder uten bevegelsesuskarphet.

Det er uten tvil mer anvendelig og lettere å bruke enn mitt gamle (litt eldre ihvertfall) Sigma 150 mm F2.8 makroobjektiv, dette er uten OS. Så her må man bruke minst 1/250 dels sekund for å få skarpe bilder. Men noe av grunnen til at jeg valgte å kjøpe et nytt makroobjektiv brukt fra Stavanger foto nå, var egentlig for å få et objektiv som var fysisk litt mindre å dra på i fotobaggen. Men der kan man trygt si at jeg gikk på en liten smell. Jeg fikk meg ihvertfall en rimelig stor overraskelse. For Sigma 105 mm F2.8 med OS er nesten like stor som Sigma 150 mm F2.8 uten OS. Når man sammenligner 105 og 150 mm med OS eller uten er den fysiske størrelsen ganske stor. Men det forutsetter at begge objektivene er enten med eller uten. Ikke slik som i mitt tilfelle, det gamle er uten og det nye er med. Men uansett fornøyd med kjøpet. Ser frem til å teste det på litt mer makromotiver etterhvert.

Deretter ble det en filmettermiddag og kveld i bobilen. Jeg så filmene Bad Boys (1995), Bad Boys 2 (2003) og Bad Boys – For Life (2020). Etter den andre filmen tok jeg en tur ut for å ta noen “by night” bilder med Sigma 17-50 mm F2.8 objektivet. Men med såpass dårlig lys måtte jeg skru ISO-verdien såpass høyt opp at jeg ikke syntes at bildene ble noe særlig. Men jeg har valgt å bruke en av dem. Men jeg måtte kjøre ganske kraftig støyreduksjon på bildet for at det skulle se noenlunde brukbart ut. Men da ble det faktisk ikke så værst heller, med nesten ikke noe lys og veldig mye skyggepartier. ISO-verdien måtte helt opp i ISO 6.400. Etter å sett den tredje og siste Bad Boys-filmen hadde det blitt langt på natt og var bare å finne senga. Det hadde gått med litt strøm hittil i helgen og batteriet var på 65% når jeg la meg og 58% når jeg våknet søndag.

Temperaturen ute hadde ikke vær lavere enn – 1,2 grader i løpet av natta. Spiste frokost og etterhvert lunsj. Og satt og leste masse om makrofotografering og bruken av blitz. Ringblitz eller bruken av systemet til Nikon som benytter to blitzer montert helt fremst på objektivet. Jeg har en tendens til å lese og fordype meg noe veldig når jeg først setter i gang. Har inntrykk av at man mer eller mindre ikke klarer seg uten ekstra lys når man skal ta skikkelige makrobilder med en reproduksjon på inntil 1:1. Men det er veldig mange forskjellige løsninger og enda flere meninger om hva som fungerer best. Men det er greit å holde litt igjen også før man går på en skikkelig smell i forhold til utgiftsnivået. Jeg har pleid å si at det er ikke kameraet i seg selv man blir ruinert av. Men derimot alt man får lyst til å kjøpe etterpå. Det er en god praksis og strategi og klare seg med det man har og så kjøpe mer utstyr etterhvert som man merker at man mangler noe. Enn å kjøpe alt man tror man trenger med en gang. Nå skal jeg ikke si at jeg har klart å følge denne strategien med alt, har nok gått på et og annet kjøp som kanskje ikke har blitt brukt aller mest. Men det er ikke værre enn å selge unna hvis det skulle være sånn.

Hadde også fått i “oppdrag” å komme med en anbefaling til en ny bærbar pc. Så da ble det gjort litt research og så kom jeg frem til en anbefaling på bakgrunn av dette. Jeg følger overhodet ikke med på markedet til enhver tid, så jeg må sjekke ut hva som er tilgjengelig til hvilke priser der og da og ikke minst sammenligne spesifikasjonene og sjekke opp de forskjellige prosessorene opp mot hverandre, og ikke minst opp mot det som vedkommende som ønsker å kjøpe seg en ny pc har fra før. Så man faktisk kjøper noe som ER en del raskere og bedre enn det man har fra før. Hvis ikke er det jo liten vits å kjøpe seg en ny pc, med mindre den gamle har fysisk har gått i stykker da.

Ikke noe film i løpet av søndagen, men vasket etterhvert opp, pakket og dro fra Tangen klokka 16.16 med 51% igjen på batteriet. På vei hjem ble det tømming og å spyle av bobilen, fylle opp gassflaskene med 16,10 liter gass og så parkere bobilen hjemme hos foreldrene mine. Jeg klarte nesten å fullade batteriene på veien, så jeg kjørte en liten omvei for å sørge for at de ble helt fulladede før jeg parkerte. Hadde ikke spilt så veldig stor rolle, men det var nå det jeg gjorde. Jeg sleit forresten litt med å få kjørt bobilen inn på plassen der den står parkert på grunn av all snøen. Bilen min hadde stått der mens jeg var på tur, men den er naturlig nok en del mindre, så det hadde blitt en del snø på plassen. Men fikk til slutt bobilen sånn noenlunde på plass. Pappa vært så snill at han hadde både feiet av bilen for snø og skrapet vinduene mine. Så da var det ikke så mye styr å få flytta på den. Prata litt med foreldrene mine før jeg kjørte hjemover. Turen var på 78,7 kilometer og jeg hadde brukt i snitt 0,98 liter diesel per mil.

                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2022/04/22/kortreist-tur-med-bobilen-til-tangen-i-snoen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.