Kirkeøy rundt fra båthavn til båthavn

Ny uke, ny buss og nye muligheter! I forrige uke kjørte jeg primært rundt Vesterøy, mens denne uka har jeg kun kjørt rundt på Kirkeøy! Hvis det skulle være noen tvil, både Vesterøy og Kirkeøy er på Hvaler! En 9 meter Solaris har dermed også blitt byttet ut med en 12 meter Mercedes Integro som kommer fra Moss. Vesterøy har fått overført 3 slike etter at våre gamle Volvo 8700 har blitt solgt. De Volvo 8700’ene var noe av det nyeste vi hadde den gangen vi het BorgBuss. Men de begynte å bli «litt slitne» nå. Så det er nok greit med en liten oppgradering med disse blå Mercedes Integro’ene som har vært i trafikk i Moss fra 2010 frem til juli i år. Da ble alle de gamle Mercedesene byttet ut med splitter nye gassbusser fra Scania i Moss.

Hvor det har blitt av resten av Mercedes’ene vet jeg ikke, men 3 av dem har ihvertfall fått Vesterøy som sitt nye hjem. Nå er riktignok ingen busser stasjonert på Nesset på Vesterøy lengre, men de står parkert på Rød, Asmaløy. Solarisen står dog fortsatt i Bratte bakke på Vesterøy. Jeg hadde hørt mye om at de var knotete å låse seg inn i og at de var litt knotete å få i gir. Å komme seg inn i bussen var en veldig smal sak med nøkkelen jeg hadde fått utdelt på forhånd. Og beskrivelsen av hvordan man skulle få bussen i gir, var mye mer forvirrende enn det var hjelpsomt. Så etter litt trykking og knot fant jeg ut av hvordan det fungerer. Jeg har aldri vært borti Mercedes sitt svar på Volvo sin i-shift noen gang. Så dette var helt nytt for meg. Men det var enkelt når man først fant ut av det.

Når man har fått startet opp bussen er det bare å holde venstre knapp på girspaken inne mens man dytter girspaken fremover. Da setter man bussen i gir. Som regel velger bussen 2. gir. Hvis du hadde girkassa i auto sist du kjørte, får du den automatisk i auto denne gangen også. Hvis ikke er det bare å dytte girspaken mot venstre. Samme prosess hvis du skal sette den i revers, men da skyver du girspaken mot deg. Hvis du skal sette bussen i fri, holder du inne begge knappene, både den på venstre og høyre side av girspaken. Og det var i grunn det hele. Men man må være obs på at hvis man skal ha bakkestart på en slik buss, må man sette bussen i gir, gi gass til man kjenner at det begynner å dra, så kan man ta av parkbremsen. Hvis ikke risikerer man å trille fremover eller bakover, avhengig av du står i en nedoverbakke eller oppoverbakke. Og det vil man jo helst unngå.

Skiftet jeg har kjørt denne uka har oppmøte kl 6.00, første tur fra Skjærhalden kl 06.30 og andre tur fra Skjærhalden kl 08.30. Her er det litt tid til overs i mellom. Fra 9.45 til 13.48 er det deltskiftpause. Så kjøres det tur fra Tangenbekken kl 14.15 og 16.15 før man avslutter med en tur fra Skjærhalden kl 17.00. Alle turer går om Ed med unntak av den siste. Bussen er ferdig parkert på Rød på Asmaløy igjen kl 17.55. I grunn en ganske lang dag med utstrekk på 11 timer og 55 minutter, men det er mye pauser. Disse pausene har jeg brukt til litt forskjellig i løpet av uka. Å sitte og lese nyheter, sende tekstmeldinger på mobilen eller sove litt for den saks skyld. Deltskiftpausa har jeg på mandag, onsdag og torsdag datt hjem, mens på tirsdag og fredag har jeg måttet kjøre bussen til anlegget til Nettbuss for «tank og vask», så da har pausa blitt såpass kort at jeg har valgt å bli igjen på Hvaler.

På tirsdag ble også bussen byttet ut på grunn av en luftlekkasje, og den nye bussen jeg fikk, en av de andre Mercedes Integro’ene, hadde stått en stund, så den var tom for strøm. Der trengte jeg starthjelp og måtte kjøre en tur med den før jeg kunne parkere den på Rød, Asmaløy. For å være sikker på at jeg fikk start på den igjen til andre del av skiftet. På fredag ble det bare en ordinær «tank og vask». Men nå hadde i grunn denne uka en ganske bratt lærekurve med Mercedes Integro’en. Siden den ikke har en tradisjonell automat er det mildt sagt litt annerledes å kjøre. Dette er en buss som er men på langruter og blir kanskje litt malplassert på denne typen kjøring som jeg har hatt på Kirkeøy denne uka. Først og fremst hadde det holdt med en minibuss der ute, men de har vi ikke mange nok av.

De første turene mine på mandag gikk veldig greit, jeg kjørte vel bussen i auto hele tiden mener jeg. Men på første tur etter pausa begynte problemene å balle på seg. Og det som var problemet var at så fort man begynner å kjøre ganske sakte i oppoverbakker og kanskje litt svinger i tillegg, går det etterhvert så sakte at den velger å gire, og da bruker girkassa, eller rettere sagt automatclutchen, så lang tid på dette at det faktisk stopper helt opp og man risikerer at bussen triller bakover. Og det er ikke akkurat noen hyggelig opplevelse. Og når den omsider da får bussen i et annet gir, som regel 1. gir, så «fyker den avgårde» hvis man ikke sørger for å være lett på gassen. Dette har gitt meg noen overraskelser kan du si. Etter dette har jeg bare innsett at denne bussen MÅ kjøres manuelt i slike situasjoner. Da har man selv kontroll på når det skal gires, og man slipper slike overraskende girskift og at bussen stopper helt opp.

Og etter at jeg begynte å kjøre den manuelt i de kritiske situasjonene, når jeg regner med at noe slikt kan skje, har det i grunn gått mye bedre. Men jeg må si at jeg hadde foretrukket en ordinær automatgirkasse! Det er mye hendigere på denne typen kjøring! Men samtidig må jeg si at bussen var helt gull å kjøre ute på hovedveiene, sånn som f.eks når jeg har tomkjørt fra Asmaløy og til Kirkeøy og selvfølgelig inn til Fredrikstad. Men siden disse bussene skal være stasjonert ute på Hvaler, så blir det ganske mye av denne «knotekjøringen» som jeg kaller det. Og da er det stor fare for at man må kjøre den en del i manuelt. Ellers kommer det til å bli en del slik overraskelser, når bussen plutselig ønsker å gire.

En annen ting med denne bussen er at jeg synes den krever mye plass. Den er ikke lengre enn de bussene jeg har kjørt før, men det er mulig den har lengre akselavstand, men det har jeg ikke fått sjekket opp. Mulig det bare er fordi jeg brukte litt tid til å bli vant med bussen, men jeg syntes stadig at bakhjula ikke var der jeg forventet at de skulle være. Og da kan man få seg noen overraskelser i trafikken. Men Det løses jo selvfølgelig med å ta enda bedre svinger. Et av de stedene som jeg syntes det ble ekstra trangt var forbi stabburet/låven ved Svanekil. Det var ikke noe stort problem på vei fra Skjærhalden til Tangenbekken. Men fra Tangenbekken til Skjærhalden synes jeg det ble veldig trangt. Her er også en av de situasjonene hvor det går sakte og oppover. Så her er et av stedene jeg har måttet velge å kjøre girkassa manuelt. Her må man legge bussen godt inn mot hekken for å være sikker på at man ikke tar med seg vindskiene på stabburet/låven.

Og jeg må innrømme at det gjør skikkelig vondt i hjerterota når man hører at man er borti hekken og hører at den lager riper i lakken. Men det er som når jeg som fersk bussjåfør hos BorgBuss for snart 11 år siden hadde opplæring på Hvaler. Legg bussen godt inn i hekken! Man vil jo helst ikke legge den fysisk inntil hekken, men enkelte steder på Hvaler er det faktisk så trangt at man ikke har noe valg. Ellers risikerer man å skade bussen mye mer enn bare å få noen riper i lakken. Men jeg må si det gjør vondt langt inn i hjerterota når man hører lyden av dette. En annen ting med Mercedes Integro’en er at den er høyere en de bussene jeg kjører til vanlig. En Mercedes Integro er 3,45 meter høy, mens en MAN er på det høyeste 3,40 høy. Det er der som vi har gasstankene. Så selve bussen er ikke så høy.

Det at jeg nevnte at man like godt kunne brukt en minibuss på denne kjøringen, er både fordi det hadde vært lettere å kjørt på de trangeste stedene, men også fordi det har vært ekstremt lite passasjerer på disse 25 rundene jeg har hatt rundt Kirkeøy denne uka. På mandag fikk jeg første og eneste passasjer på tur nummer 3 av 5 for dagen. På tirsdag hadde jeg ingen passasjerer og på onsdag hadde jeg heller ingen passasjerer. Jeg ante dermed fred og ingen fare når jeg kjørte den første turen min på torsdag. Men når jeg kommer til Botne står det noe som kan se ut som et ektepar, en på hver side av veien og vil at jeg skal stoppe. Han i slagstøvler og med en stor spade. Og jeg tenker, skal han slå meg ihjel eller noe og spa meg ned etterpå. Eller hva er dette for noe? Man må være forsiktig med å skremme livet av en bussjåfør slik en tidlig torsdag midt i fellesferien! Hehe

Men disse to skulle være med til byen og lurte på om jeg kom til å rekke Timekspressen. Jada, det regner jeg med at går greit. Men jeg hadde hittil ikke hatt noe behov for å rekke noen Timekspress på den første turen, så jeg hadde nok hatt et litt bedagelig tempo rundt Kirkeøy. Ikke at det var så mange minuttene etter ruta vi snakker om, men jeg måtte stå på litt ekstra for å være 100% sikker på at jeg klarte å korrespondere med Timekspressen ved tunnel øst. I følge rutetabellen har jeg mellomtid på tunnel øst samtidig som Timekspressen har avgang fra Skjærhalden. Hadde jeg derimot ikke klart å være ved tunnel øst før Timekspressen, hadde jeg hatt tid til å kjøre etter og ta den igjen.

Det værste er at jeg fikk en passasjer på den 3. turen for dagen også, og jaggu fant jeg en passasjer nede på Ed som også skulle være med Timekspressen. Da er  vi oppi utrolige 4 passasjerer i løpet av en hel dag! Må være rush hour dette! På fredag var jeg tilbake til «normalen», null passasjerer igjen. Totalt i løpet av denne uka har jeg med andre ord hatt med meg 5 passasjerer på disse 25 turene. Ikke noe stress med andre ord. Nå er jeg jo ikke helt ukjent med å kjøre rolige turer, men dette tok rett og slett kaka. Når jeg etter å ha kjørt både mandag, tirsdag og onsdag og bare hatt med meg en eneste passasjer, var jeg nesten «redd» for at det var det hele denne uka. Men torsdag kom det jo heldigvis litt passasjerer da.

Når det gjelder EcoSafe, så er jo det et spennende moment hver gang man får en ny buss man er ukjent med å kjøre. Men jeg hadde på forhånd hørt at den var ganske snill og at man ikke fikk like mye utslag på EcoSafe på denne bussen som f.eks Solarisen. Og det var jo godt nytt. Og her må jeg innrømme at jeg nesten følte at jeg kunne gjøre hva som helst med bussen. Ikke det, jeg kjører veldig rolig med bussen rundt Kirkeøy, det går mye i 30-40 km/t og er bare oppi 50 km/t noen ganger. Det er bare på riksvei 108 at jeg er oppi 60 og 70 km/t. Men på torsdag skjedde det. Jeg hadde allerede hatt bussen i 3. gir på manuelt når jeg skulle opp svingen fra Bølingshavna og det hadde gått bra hittil. Men på den tredje turen (første etter pause) på torsdag fikk jeg jaggu et gult (nivå 1) utslag for sving. Så heretter var det 2. gir som gjaldt i denne svingen.

I utgangspunktet var den farta jeg måtte ha igjennom denne svingen i 3. gir litt fortere enn jeg ville valgt hvis jeg hadde kjørt en buss med vanlig automatgir. Men det hadde jo gått bra hittil. Men da var ikke marginene helt på min side denne gangen. For jeg syntes det går fryktelig treigt når man tar den i 2. gir. Men sånn må det bli for å unngå utslag på EcoSafe. Resten av uka gikk veldig bra, ingen flere utslag! Så da var fasit at jeg fikk ett gult utslag (nivå 1) med Solarisen i forrige uke og ett gult (nivå 1) utslag på Mercedesen denne uka. Til uka skal jeg kjøre en erstatningsbuss for Solarisen, så det blir spennende å se hvordan den oppfører seg!

Denne uka hadde jeg med mitt Sony RX100 III kompaktkamera på torsdag og fredag. Og i løpet av disse dagene ble det mildt sagt ganske mye bilder. I tillegg til en masse bilder av bussen på de forskjellige stedene jeg har vært i løpet av arbeidsdagen, har jeg også tatt en del bilder av de stedene jeg har vært. Jeg har tatt bilder av bussen ved uttak på Rød Asmaløy, på Skjærhalden, på forskjellige steder rundt Kirkeøy selvfølgelig. Det er forøvrig første gang jeg har stoppet ved stabburet/låven ved Svanekil for å ta bilder av bussen der. Jeg har stoppet mang en gang ved «tranga» (fjellet) ved Bølingshavn for å ta bilder. Bildene av bussen når jeg passerer stabburet/låven ved Svanekil er forøvrig i retning Skjærhalden til Tangenbekken. Det er den retningen som det er lettest å få bussen forbi.

Det ser kanskje ikke så ille ut der bussen står på bildet, men det er jaggu trangt nok mot hekken og fjellknausen litt senere. Når man derimot kjører den andre veien oppleves det mye trangere og man må virkelig holde tunga rett i munn for å unngå å ta med seg vindskiene til stabburet/låven. Som man ser på bildene, så ønsker eierne av denne bondegården å få lagt om veien, slik at de slipper å ha all trafikken tvers igjennom gårdstunet sitt. Og det må jeg innrømme at jeg ikke har noen store problemer med å forstå. Det hadde ikke vært meg i mot å fått en litt bredere vei forbi på nedsiden av gården heller! Men det gjenstår å se om de får gehør og får flyttet veien til slutt. Det hadde gjort det mye lettere å komme seg rundt med buss på Kirkeøy ihvertfall! En annen utfordring som er mye større om sommeren er alle bilene man møter rundt Kirkeøy. Men man løser dette etter beste evne med de få møteplassene og benytter den plassen man har tilgjengelig! Noen ganger må bilistene rygge litt. I tillegg er det mye sykler, men jeg treffer også på noen som er ute og trener på rulleski og faktisk en med rollerblades og staver!

I pausa mi mellom den første og den andre turen på torsdag benyttet jeg også anledningen til å parkere bussen ved Floren skole og gå en tur ned i båthavna på Skjærhalden. Det var strålende flott vær og det var masse båter i båthavna! Jeg tok også turen ut ved Skjærhalden rorbuer og tok litt bilder. Det var et fantastisk vær og det var synd at jeg bare hadde litt over en time til rådighet. Men jeg måtte selvfølgelig etterhvert gå opp til Floren skole for å kjøre den neste turen rundt Kirkeøy. I deltskiftpausa mi denne dagen valgte jeg å dra hjem. Jeg tok ikke noen flere bilder på torsdag. Men på fredag hadde jeg med meg kameraet igjen og denne dagen tok jeg virkelig mye bilder på forskjellige steder på Hvaler!

Jeg startet med en runde ved Svanekil. Jeg har faktisk aldri vært ute på denne lille brygga i Svanekil noen gang. Og for et fantastisk lys jeg hadde denne morgenen! Klokka var rett før 7.00 om morgenen og det var ikke mye liv eller trafikk enda. Det hadde blitt meldt litt utrygt vær denne fredagen, men det var så utrolig fint på morgenkvisten, at jeg hadde trua på at det kunne bli fint vær allikevel. Etter å ha kjørt første runde rundt Kirkeøy hadde jeg lyst til å ta en ny tur i båthavna på Skjærhalden, og for å få så mye tid som mulig, valgte jeg å rygge bussen på plass mellom Outlet’en og bakeren på Skjærhalden. Det som nå er Big Fish. Da var det mye kortere å gå til båthavna, og får jeg mer tid til å rusle litt i båthavna og ta bilder. Og herregud så mye båter det var i båthavna!

For ikke å snakke om så store båter som lå til kai nå! Jeg kan ikke si at jeg la merke til at det var så store mengder og ikke minst så store båter dagen før! I tillegg til «Plenty» fra Oslo var det noen enorme fritidsbåter, den største, etter hva jeg kan skjønne, må være en 21M Princess. Her bruker man ikke antall fot lengre, men oppgir størrelsen i meter. Ser at denne båttypen er oppgitt til både 70 og 71 fot på yachtworld.com. En voksen båt med andre ord! Jeg kom i snakk med en av båteierne som syntes det var mye stort i båthavna nå, og at han hadde hatt store problemer med å finne seg en plass når han kom torsdag ettermiddag. Men det er jo høysesong akkurat nå, så det er ikke så rart at båtfolket er ute med båtene sine. Vi hadde jo også hatt noen virkelig fine dager i forrige uke. Fredagen derimot var litt utrygg, men foreløpig hadde vi en veldig fin morgen!

Kan forøvrig ikke si jeg har lagt merke til «piraten» som står på bygget til Spar-butikken på Skjærhalden. Men det er nok en stund siden jeg har vært på tur i båthavna på Skjærhalden. Må si jeg fikk meg en god latter når jeg var inne i Spar-butikken. For i kassa møter man denne plakaten: Skjegg er ikke leg!!! Under 25?? Vis uoppfordret takk!» (Jeg tok meg friheten å skrive uoppfordret korrekt) Og med litt mindre tekst helt i bunn: «Grått skjegg er leg!» Nå kjøpte jeg riktignok bare ei flaske med brus, men med mitt delvis grå skjegg hadde det vel ikke vært noe problem å få kjøpt øl uten å måte vise legitimasjon. Ikke at jeg har hatt noen problemer med å bli spurt om legitimasjon på mange, mange år.

Jeg benyttet også anledningen til å ta noen bilder når jeg var nede ved anlegget til Nettbuss på Østsiden for å tanke diesel. Jeg hadde litt morro av å parkere ved siden av en av Flybussene våre, og her ser man virkelig hvor høy Mercedes Integro’en faktisk er. Etter å ha fylt opp dieseltanken og tømt min egen, så bar det utover til Asmaløy igjen. Nå hadde det begynt å regne, så mine opprinnelige planer om å ta en tur rundt på Hvaler for å ta litt bilder ble satt litt på hold. Men etter at det værste regnet hadde gitt seg, tok jeg turen i retning Kirkeøy, men med en liten omvei om Skipstadsand og Vikerhavna. I Skipstadsand var Skjærgårdstjenesten i gang med å tømme båten for søppel i en av kontainerne på land. Jeg antar at dette er fra en av de andre øyene som ikke har en fastlandsforbindelse.

Jeg tok som nevnt også en tur nedom Vikerhavna. Det er jo en snuplass for buss der nede, så det er ikke noe problem å ta en liten tur ned med bussen. Det har jo tidligere gått rutebuss til Vikerhavna. Og selv om det fortsatt småregnet litt, så var det ikke noe større problem enn at jeg tok en liten tur i båthavna og tok litt bilder. Bare sørget for å ikke få regndråper på objektivet på kameraet, for det har litt uheldig effekt på bildene kan du si. Det var en barnefar og hans sønn som var skulle ut en liten tur i en liten gummibåt. Bestefar virket litt bekymret der han stod på brygga. Og lurte på om han hadde med seg mobilen og at han bare måtte ringe hvis det skulle bli noen problemer. Da kunne han komme ut i den andre jolla og hente dem. Junior hilste og de forsvant ut av båthavna i Vikerhavna.

Jeg har faktisk aldri vært ute i båthavna på denne siden av Vikerhavna noen gang tidligere. Ytterst på moloen var det noen som stod og fisket. Jeg kan tenke meg hvor fint det var her i morges når jeg tok bildene mine ved Svanekil og i båthavna på Skjærhalden. Men det var jaggu ikke så værst nå heller, selv om det var litt grått. Men jeg må innrømme at man får litt lyst på båt når man rusler rundt og ser på alle båtene og de som legger ut bilder på f.eks Facebook eller Twitter fra båtturene sine. Jeg har også tidligere syntes det hadde vært kult å hatt en båt, blant annet for å komme ut til holmer og øyer som er utilgjengelig for ei landkrabbe. Jeg har flere gode minner fra da jeg var guttunge at jeg var med kjentfolk av foreldrene mine i båt. Veldig gode minner i grunn.

Husker at jeg var VELDIG interessert i å være med foreldrene mine ut og besøke noen i campingvogna på Hvaler, for da håpte jeg at det ville bli en liten tur ut på vannet i båten deres. Og det ble det jo alltid! Nå hadde det sikkert ikke vært noe problem og kjøpt seg en båt og hatt denne gleden igjen. Men det koster, og jeg må innrømme at fornuften har foreløpig «tatt livet av» lysten til å kjøpe båt foreløpig. Nå må man jo selvfølgelig ikke bruke så mye penger på en båt, slik som Princess 21M’en i båthavna på Skjærhalden, det hadde jeg ikke hatt råd til uansett, for her snakker man om mange millioner. Og jeg vet ikke om jeg ser for meg å dra på tur i båt for flere dager heller. Men man vet jo aldri.

Men en liten båt som man kan bruke til dagsturer i skjærgården er jo overkommelig. Men så skal man ha båtplass, vinteropplag og båten skal i tillegg ha stell. Alternativt kan man selvfølgelig sette alt dette bort. Vi får se, om fornuften fortsetter å råde i årene fremover, eller om lysten til å ha en egen båt og ha muligheten til å ta noen turer rundt i skjærgården «vinner». Men nå som jeg har vært i så mange båthavner på Hvaler den siste uka, har jeg sett ganske mye forskjellige båter. Og en av de som jeg synes har sett litt fin ut, er Nordkapp 500 Enduro og Nordkapp 550 Enduro. Jeg så en Nordkapp 500 Enduro ved Skjærhalden sjøbuer på torsdag og en Nordkapp 550 Enduro ipå Skipstadsand på fredag. Sistnevnte er nyere og litt større, men også ganske mye dyrere. Men så er det jo selvfølgelig en viss fare for at hvis man blir litt bitt av denne basillen, så er det vel stor fare for at man etterhvert kunne tenke seg en større båt, større motor, mulighet for å overnatte i båten osv. Da har man virkelig satt i gang utgiftsspiralen. Men uansett litt gøy å dagdrømme litt. Det er jo gratis, å realisere drømmene derimot.

I mellomtiden ønsker jeg en fortsatt god helg! Enten du er ei landkrabbe eller er ute i båten!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/07/23/kirkeoy-rundt-fra-bathavn-til-bathavn/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.