Huth fort

Jeg har  vært intetanende om at jeg har kjørt forbi Huth fort i flere år. Huth fort gjør riktignok ikke så veldig mye ut av seg ute på søndre Kjerringholmen også kalt Huthholmen i Vesterelva mellom Kråkerøy og Gressvik utenfor Fredrikstad. Men etter at jeg på google maps så hvor Huth fort lå, har jeg vært litt mer på utkikk etter fortet når jeg har kjørt forbi med rute 364 Glombo-Langøya. Det er jo et lite hint om at man kjører opp til Huth platå også. Og der var det lille fortet som ble bygget mellom 1788 og 1791 med et blokkhus på 15 x 20 meter i granittmur, en batterimur på 10 meter og to frittstående batterier. Huth fort var en del av de ytre befestninger av Fredrikstad festning. Huth fort ble derimot aldri fullført, blokkhuset skulle hatt en tømmeroverbygning og tak. I forgrunn av bildene av Huth fort ser vi Fasting skanse som ligger ved Glombo på Kråkerøy. Fortet har navn etter generalmajor Heinrich Wilhelm von Huth som ga ordre om byggingen.

Med mindre man har en båt eller legger på svøm kommer man seg ikke ut til Huth fort. Jeg har derfor tatt disse bildene fra Glombo på Kråkerøy og fra Krossnes på Gressvik. Når jeg kjørte rundt på Glombo for å se om jeg kunne finne noe mer interessant, jeg hadde hørt at det skulle være noe mer av interesse der også, fant jeg er lite moniermagasin i Festningsveien. Det er det minste moniermagasinet jeg har sett noen gang, et moniermagasin er en type ammunisjonsbunker med hvelvet murkonstruksjon i lettarmert betong. Byggemåten, en lett skallkonstruksjon av armert betong, ble utviklet av en fransk gartner, Josepth Monier, som også anerkjennes som en av opphavsmennene bak armert betong. Magasinene ble hovedsaklig brukt til oppbevaring av ammunisjon og våpen og ble oppført sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Moniermagasinene var typiske for opprustingen av det norske forsvaret i tiden før 1905 og har derfor både antikvarisk og militærhistorisk betydning. Sist jeg så et moniermagasin var på Sundåsbatteriet utenfor Stokke i Vestfold.

                              

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/11/01/huth-fort/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.