Måne og sol ved Krossnes

Når jeg tok bilder av Huth fort, benyttet jeg også anledningen til å ta litt bilder ved Krossnes båthavn, det snek også seg inn et bilde av månen! Det ble ganske mye bilder av en fiskebåt med navn Sjøprins som lå til kai ved Krossnes båthavn. Jeg klarer sjeldent å la være å ta bilder av båter når de ligger ved kai. Fiskebåter spesielt kanskje, de er ofte ganske fargerike av seg. Det gjør ikke noe at jeg hadde fargerike skyer på himmelen heller! Bildene ble tatt ved 9-tiden for en måned siden, så sola var på vei opp. Men når man tar bilder i motlys må man være litt forsiktig på grunn av flare, ghosts og strølys, derfor blir det til at man tar litt bilder fra litt forskjellige vinkler for å være sikker på at man får bilder som kan brukes. De aller værste eksemplene av disse optiske problemene ser man jo ganske fort på skjermen, men de mindre kan fort gå en hus forbi. Ofte er det en kurant sak å fjerne det i ettertid, men ingen av disse bildene trengte jeg å fjerne noe flare, ghost eller strølys fra!

Det kan også være ganske stor forskjell på hvor godt et objektiv takler flare, ghost og strølys. Sigma sine Art-objektiver har jeg god erfaring med, det samme med Nikon-objektiver med N(ano)-coating. Men det er nok ingen som er helt fritt for disse optiske problemene. Men nå er det også en stor utfordring man utsetter objektivet for når man tar bilder rett mot sola. Til mitt (gamle) Nikon D7000 har jeg ikke noen N-objektiver, og mens Nikon 10-24 objektiver klarer seg forholdsvis greit direkte mot sola, men her kan det også komme noen fæle «effekter» innimellom, så er mitt Sigma 17-50 objektiv rett og slett grusom når det kommer til å ta bilder direkte mot sola. Jeg må derfor være ekstremt forsiktig når jeg bruker dette objektivet. Det beste hadde vært om man slapp å være belemret med slike ufordringer, men sånn er det nå bare. Men så lenge man er klar over det og har det i bakhodet når man tar bilder direkte mot sola eller andre sterke lyskilder, så vet man hvordan man skal unngå det mest mulig.

                 

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2015/11/01/mane-og-sol-ved-krossnes/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.