Hjelmkollen fort og Svinesundbrua

Jeg var i går en tur på Hjelmkollen fort som ligger like ved den gamle Svinesundbrua i Halden kommune. Fortet ble anlagt i 1902-03 som et fremskutt fort mot Sverige. Fortet dekker innseilingen til Halden og det gamle fergestedet ved Svinesund, brua ble først bygget i 1946. Hjelmkollen fort er underlagt Fredriksten festning og ble demolert etter Karlstadforliket i 1905. Det er to måter å komme seg til Hjelmkollen fort, enten via en skiltet sti fra den gamle Svinesundbrua eller inn på Batteriveien fra den gamle E6 og forbi Blåsopp gård. Det er ikke egnet bilvei hele veien, så må man må belage seg på å parkere et egnet langs veien. Jeg for min del hadde litt flaks og fikk lov til å parkere på låvebroa til Blåsopp gård. Jeg tipper at eieren ble litt forfjamset over at det kom en bil sånn ut av det blå.

Mer informasjon om Hjelmkollen fort hentet fra lokalhistoriewiki:

Hjelmkollen fort ligger i Halden kommune like ved den gamle Svinesundsbroen. Fortet ble anlagt i 1902 – 1903 som en del av den fremskutte befestningslinjen langs grensen mot Sverige. Det var ingen bro over fjorden den gang, men et svært viktig overgangssted med fergeforbindelse. Fortet hadde to 12 cm kanoner, skyttergravstillinger, kaponierer, to bunkeranlegg og diverse bygninger med tilhørende batterivei.

I fjellanlegget gikk en gjennomgående gang forbi ammunisjonslagere og forlegning, innerst i gangen var det en trapp opp til kanonene. Hjelmkollen var det ene av to fløyanlegg og hørte under Fredriksten festning. Til sammen dannet de en forsvarslinje langs Iddefjordens innløp. Ved unionsoppløsningen i 1905 ble det ved Karlstadforliket bestemt at anlegget skulle demoleres, men kanonene ble fjernet og brukt andre steder. Hjelmkollen fort har stor militærhistorisk betydning som en del av et omfattende og viktig forsvarssystem mot Sverige. Anlegget er fredet og fortsatt i Forsvarets eie.

Adkomst

Fortet kan nås fra gamle E6 langs batteriveien forbi Blåsopp gård, eller via skiltet sti fra platået ved den gamle Svinesundbroens østside.

En av bunkersene er fortsatt åpen slik at man kan gå inn og titte og komme opp trappen til den ene 12 cm kanontårnet. Det andre ble fylt igjen av hensyn til sikkerheten for noen få år tilbake. Hvis man tar en titt på stålstolpene inne i mannskapsrommet i bunkeren, så begynner man å lure på hvor lenge dette får lov til å stå åpent. Det er ikke mye igjen av spesielt to av stolpene! Hodelykta er alltid med når jeg er ute på tur og utforsker gamle fort og festninger, og den kom godt med også i går! I tillegg til at det er greit å ha med seg lys for å se, så hender det også at autofokusen trenger litt ekstra hjelp inne i slike mørke rom. Jeg hadde dog ikke med meg min eksterne blitz, men det fungerte tålig greit med den innebygde også. Faktisk litt imponert over hvor bra det fungerte!

I tillegg til det Hjelmkollen fort, så er det også en utrolig fantastisk utsikt man har fra dette fortet! Man ser utover Ringdalsfjorden og begge bruene! Jeg for min del har hele tiden innbilt meg at det heter Iddefjorden, men det er visst lengre inn mot Halden at fjorden skifter navn til Iddefjorden. Svenskene derimot kaller det Idefjorden hele veien. Både den gamle Svinesundbrua fra 1946 og den nye Svinesundbrua som ble åpnet i 2005! Og med favorittværet/lyset som jeg hadde i går, så fikk jeg litt «dramatiske» bilder også. Det hadde vært utrolig kult å fått med seg en solnedgang fra Hjelmkollen fort en gang! I tillegg er det et fantastisk sted å sette seg ned og bare nyte utsikten, kanskje ha med seg noe mat og drikke, så får du fort en utrolig flott opplevelse! Jeg for min del liker også å ta med meg noe musikk og ha på ørene når jeg drar ut på slike turer alene.

                                                                                                            

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/03/23/hjelmkollen-fort-og-svinesundbrua/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.