Tilbake på Hvaler Diverse igjen

Etter å ha kjørt på Vesterøy i 4 måneder for en sjåfør som har vært sykemeldt var jeg på mandag tilbake på Hvaler Diverse igjen. Det er det som er min faste plan, og det har den vært siden midten av januar 2008. De første 4 månedene mine som fast ansatt bussjåfør var derimot på Vesterøy. Både sommeren 2008, 2009 og sikkert også 2010 har jeg tilbragt på Vesterøy. Årsaken til det er at Hvaler Diverse ikke eksisterer om sommeren, i tillegg til at jeg trives veldig godt på Vesterøy. Men, denne uka var jeg altså tilbake på Hvaler Diverse igjen. Jeg må innrømme at det var utrolig deilig å ikke begynne før kl 11.05 mandag til torsdag denne uka! Da kunne jeg være opp til 1:00 om natta og sette vekkerklokka på 9:00 og fortsatt ha god tid til jeg skulle være på jobb kl 11.05. Normalt skulle man tro at man var ganske seint ferdig når man begynner så seint, men dette skiftet er ferdig kl 17.25.

Mandagen startet med at jeg ikke klarte å komme meg inn i bussen. Det må ha sett utrolig komisk ut der jeg stod og lette etter knappen for å åpne døra på bussen. Det er ingen standard plassering av denne knappen, men jeg har kontroll på hvor disse knappene er på alle de bussene jeg kjører selvfølgelig, men buss #168 (og #169 som er de to siste nye dieselbussene våre) hadde jeg ikke kjørt enda. Jeg hadde fått med meg at knappen hadde blitt flytta fra høyre side av døra til under «luka/grillen» foran på bussen, meng jeg klarte ikke å se den noe sted. Men det kom heldigvis en sjåfør som kunne hjelpe meg med å finne knappen. Man måtte jo nesten ned på knestående for å se den. Nå vet jeg hvor den er, så nå slipper jeg å gå ned i knestående, men hvorfor har den blitt flyttet fra den utrolig praktiske plasseringen til høyre for døra? Men det er ganske mange forskjellige plasseringer på disse knappene, detaljene hopper jeg elegant over her.

Buss #168 er den nyeste bussen vår av typen Volvo 8700LE, men denne har fått noen endringer i forhold til de andre vi har. På denne bussen har barnevogn/sykkelplassen blitt flyttet fra høyre til venstre side. Det har også resultert i at dieseltanken er på «feil» side i forhold til hva vi er vant til på alle de andre bussene. Denne bussen har også fått noen luker i vinduene bak i bussen for å bedre sirkulasjonen av lufta i varmen om sommeren. «Vingen» til høyre for rattet har blitt fjernet og disse knappene har delvis blitt flyttet til venstre «vinge» og under sideruta på venstre side. Hovedpoenget her var å få flytta knappene til dørene til venstre side tror jeg. Alle bussene våre før vi begynte å få Volvo 8700 har knappene til venstre, men Volvo 8700 hadde den plutselig på høyre side. Ikke noe stort problem, men vi hopper jo tross alt ofte fra buss til buss, og da er det litt forvirrende at disse knappene også bytter side.

Men å gå fra mine gamle gode Säffle-bussene vi har på Vesterøy til nesten helt ny Volvo 8700 som bare hadde gått 191.000 km var ikke den største forandringen. Det må være mengden med passasjerer på bussene. De turene vi har på Vesterøy er ganske stille og rolig i grunn. Hvis man ser bort fra når skoleelevene skal til og fra skolene. Våre ordinære turer mellom disse turene er ganske bedagelige. Og det venner man seg ganske fort til. Jeg synes ihvertfall det er veldig behagelig å ikke ha full trøkk på alle turene mine. Men på det skiftet jeg har kjørt mandag til torsdag denne uka har det vært veldig mange passasjerer innom bussen. Med unntak av de to første turene som gikk til Begby-Moen og Lisleby, har det i grunn vært fullt trøkk hele veien. På den ene turen fra Skjærhalden kl 13.35 er jeg innom 3 skoler på veien og bussen er smekk full minst 2 ganger.

Jeg husker ikke hvem av dagene det var, men det er  bare en av turene denne uka som har gått etter skjema fra bussterminalen, og det var 14.35-turen til Skjærhalden. Men det har nok vært litt uvant å kjøre denne busstypen. Stoppene i busslommene blir ihvertfall ganske annerledes. Det går ikke ann å åpne dørene før man står helt stille med bussen og det er heller ikke mulig å kjøre avgårde før dørene er helt lukket. Ihvertfall hvis bakdøra har blitt åpnet. Hvis jeg bare har åpnet framdøra er det mulig å kjøre i gang, men det går en alarm som er utrolig irriterende å høre på. Så da blir det til at man lukker dørene helt igjen før man begynner å kjøre. Å prøve å åpne dørene før man står stille er ingen vits, man kan trykke så på knappene så mye man orker, men det skjer rett og slett ikke en dritt. Det er  vel et eller annet EU-direktiv for å øke sikkerheten.

Joda, sikrere blir det, men det stjeler fryktelig mye tid på hvert eneste stopp. Spesielt når disse dørene begynner å krangle i tillegg. Det hadde gått bra både mandag, tirsdag, onsdag og til de to siste turene mine i dag, men da begynte framdøra å tulle med meg. Jeg trykket på knappen for å lukke døra, den stopper halvveis og åpner seg igjen. Da er det bare å sitte og prøve om og om igjen til den endelig lukker seg. Hvis dette skjer ofte blir det fryktelig irriterende etterhvert. Man skulle kanskje ikke tro at noen sekunder her og der spiller noen stor rolle, men når hvis man har ett stopp på nesten hvert eneste stopp utover til Skjærhalden, så skal jeg love deg at vi snakker om ganske mange minutter til slutt! Men slik er det nå bare, så man får bare bli forsinket.

Det har også vært noen hyggelige episoder denne uka. Det er tydelig at mine faste passasjerer på Vesterøy, jeg føler dem faktisk som MINE faste passasjerer, har kommentert at jeg har kjørt feil buss/rute/avgang. De har jo vært vant til å se meg på helt bestemte turer i mange måneder nå. Jeg synes ihvertfall at det er hyggelig at man blir lagt merke til. Forhåpentlig på den positive måten. Selv en blind passasjer som jeg har med fast kommenterte «Kjører du her i dag?» etter at jeg bare hadde hilst på henne. De som har kommentert at jeg har vært på «feil» buss har nok fått inntrykk av at Vesterøy som har vært «normalen». Men det er nok Hvaler Diverse som er normalen og Vesterøy som er unntaket. Hvis man ser bort fra at jeg faktisk kjører veldig mye på Vesterøy da, selv om jeg ikke er stasjonert der ute fast.

I dag har jeg hatt min siste arbeidsdag denne måneden, ihvertfall bak bussrattet. I morgen har jeg en vernedag/kontordag som verneombud for bussjåførene hos BorgBuss avdeling Fredrikstad. Det er min første vernedag og jeg skal ha kontordag sammen med tillitsvalgt på jobben for å bli satt inn i rutiner, gjøremål og «rikets tilstand». Det er ganske mange spørsmål jeg har på lur! Nå er det ikke lenge igjen til jeg drar på ferie! På søndag blir det flybussekspressen til Gardermoen og fly rett til Nice! Tror du at jeg gleder meg eller?

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/02/11/tilbake-pa-hvaler-diverse-igjen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.