Audi R10 TDI helt i skyggen av Peugeot 908 HDi FAP

Peugeot 908 HDi FAP har regelrett vært i en klasse for seg under kvalifiseringen i dag. Når jeg skrev mitt forrige innlegg om Le Mans hadde Peugeot 908 HDi FAP allerede notert tiden 3:20.99 og toppet listene. Raskeste Audi R10 TDI hadde klokket inn 3:26.744. Audi R10 TDI’ene klarte å barbere disse tidene litt, men det hjalp lite når Peugeot 908 HDi FAP-bilene reduserte tidene sine ytterligere. Peugeot 908 HDi FAP #8 ligger forløpig ann til pole med tiden 3:18.513. Det er en utrolig imponerende rundetid rundt den 13.65 kilometer lange Le Mans-banen sør i Frankrike.

De to neste Peugeot 908 HDi FAP’ene ligger på andre og tredje med tiden 3:18.682 og 3:20.451. Audi R10 TDI #2 er den raskeste av Audi’ene og ligger forløpig på en fjerde plass med tiden 3:24.105. De to neste Audi R10 TDI’ene ligger på femte og sjette plass med tiden 3:24.287 og 3:27.580. Vanligvis er det den andre av de to kvalifiseringene på onsdag hvor vi ser de raskeste tidene bli satt, da ytelsen på racingbilene ofte øker når det blir kjøligere i luften. Men i dag var det annerledes. De beste tidene ble satt i den første kvalifiseringen og det var ytterst få endringer i den andre kvalifiseringen. Eurosport hadde derfor gjort en megablemme med å bestemme seg for kun å sende den andre kvalifiseringen onsdag. Men vi ble lovet at de skulle sende dem begge i morgen, torsdag.

Mye av den andre kvalifiseringen forsvant pga to rødflagg. Den første rødflaggperioden var i overkant av en halvtime og den siste kom 10 minutter før midnatt. Kvalifiseringen ble bestemt ikke startet opp igjen etter det siste rødflagget. Den første rødflaggperioden skyltes oljesøl på banen, mens den andre var etter at en Mazda prototype tok seg en liten luftetur i det fri. Den snurret, fløy og ble regelrett slått i fillebiter. Det gikk tilsynelatende bra med han som satt bak rattet på bilen når det skjedde. Dermed var det bare å pakke sammen for teamene frem til kvalifiseringene i morgen kl 19-21 og 22-00.

Tom Kristensen har uttalt til lemans.org at de ikke klarer en bedre kvalifiseringstid enn det Peugeot allerede har klart. Vi er sikre på at vi kommer til å forbedre tidene våre i morgen, men det er ingen tvil om at det er en Peugeot som vil stå på pole i år. Derfor fokuserer vi primært på forberedelsene på selve løpet. Den raskeste ikke-dieseldrevne LMP1-bilen er forøvrig Pescarolo Judd #16 med tiden 3:28.533. Henri Pescarolo, teamsjef Perscarolo Sport, har tidligere uttalt at det er helt umulig å matche de dieseldrevne bilene.

Jeg må derfor innrømme at jeg tror det blir vanskelig for Audi å ta seieren i år hvis Peugeot 908 HDi FAP’ene klarer å komme seg igjennom 24 timer uten problemer. Problemet kommer det garantert til å bli i løpet av ett 24 timers løp. Det er bare snakk om hvor små og store de blir. Men hvis man holder seg unna seriøse kollisjoner og tekniske problemer, er det en stor sjanse for at man kan gjøre det veldig bra i ett 24 timers løp, selv om man ikke er den raskeste på banen. Dermed blir det spennende å se hvordan Peugeot 908 HDi FAP og Audi R10 TDI gjør det under 24 timers løpet. Sist de møttes i ett 24 timers løp vant Audi R10 TDI med en margin på 10 runder til Peugeot 908 HDi FAP. Tredjeplassen gikk til Pescarolo Sport, ytterligere en runde bak.

Forrige gang Audi R10 TDI og Peugeot 908 HDi FAP møttes i ett langdistanseløp var på Sebring i mars. Sebring-løpet er på 12 timer og nøyaktige halve distansen av 24 timers på Le Mans. Audi R10 TDI sikret en 1-2 seier i sin klasse, men endte totalt på en 3. og 6. plass. Peugeot 908 HDi FAP derimot endte på en 11. plass totalt, 33 runder bak den beste Audi R10 TDI’en. Etter dette har de to konkurrentene møttes i 3 Le Mans Series-løp med en løpsdistanse på 6 timer. Peugeot 908 HDi FAP vant alle 3, mens Audi R10 TDI tok 2. plass.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/06/12/audi-r10-tdi-helt-i-skyggen-av-peugeot-908-hdi-fap/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.