Audi R10 TDI inn til 1-2 seier i LM P1-klassen på Sebring

For første gang siden Audi debuterte på Sebring og i American Le Mans Series i 2000 måtte de i natt nøye seg med bare en klasseseier. I årene 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 og 2007 vant Audi totalt sett på Sebring. I årene 2000-2005 med Audi R8 og i 2006-2007 med Audi R10 TDI. Etter kvalifiseringen så det derimot lyst ut, etter å ha kvalifisert seg fra 1. og 3. startspor foran 12 timers løpet på Sebring.

Peugeot 908 HDi FAP startet fra 2. startspor og gikk rett opp i ledelse i starten av 12 timers løpet på Sebring. Peugeot beholdt også ledelsen i mer enn 2 timer før de fikk tekniske problemer. De hadde problemer med hydrauliske lekkasjer på Peugeot 908 HDi FAP og tilbragte over en time i pit før det hadde gått 4 timer av løpet. Dette ødela alle sjanser for Peugeot om å kjøre inn til seier på Sebring.

Audi på sin side hadde også diverse tekniske problemer med sine Audi R10 TDI, men de første 6 timene av løpet var det bare bagateller å regne i forhold til de problemene Peugeot hadde hatt. Men så fort de første 6 timene hadde gått, fikk Audi R10 TDI #2 som ledet løpet store problemer. Vi så tydelig at Marco Werner hadde store problemer med å holde følge med resten av feltet i Audi R10 TDI #2. Marco Werner hadde til og med problemer med å holde tritt med bilene i GT1-klassen. Det var derfor helt klart at de hadde store problemer.

Marco Werner kjørte inn til pit lane, fikk fylt diesel og de stod klare for å bytte dekk. Dekkene ble derimot ikke byttet og bilen ble kjørt rett i «garasjen» for å fixe problemene. Etter mye frem og tilbake viste det seg at den ene turboen måtte byttes på Audi R10 TDI #2. Oppholdet i pit lane og garasjen tok rett under 30 minutter og Audi R10 TDI #2 hadde tapt hele 16 runder til den ledende Audi R10 TDI #1.

Peugeot på sin side hadde begynt å kjøre seg oppover i feltet. Men etterhvert begynte også Audi R10 TDI #1 å få problemer. De fikk byttet fronten, bremser og diverse småting. Utover natten tapte også Audi’ene tid på litt turer ut i perforien og noen stop-and-go-straffer. Det var derfor krystallklart at når jeg tok kvelden ved 1-tiden i natt at Audi ikke hadde noen sjanse til å ta sin 9. strake seier på Sebring i natt.

Audi måtte derfor primært konsentrere seg om LM P1-klassen, men gjorde alt de kunne for å klatre oppover i feltet. Med en rundetid på 3-5 sekunder raskere enn Porsche RS Spyder’ene som lå i tet var det nettopp det Audi R10 TDI #1 gjorde. Når jeg gikk i seng ved 1-tiden lå Audi R10 TDI #1 på en 6. plass totalt sett. Men når jeg fikk sms fra Audi Sport kl 03:34 i natt med resulatet etter målgang hadde Audi R10 TDI #1 klart å kjøre seg opp til en 3. plass totalt sett. Etter å ha tapt så mange minutter i løpet av løpet er det rimelig imponerende å ha klart å kjøre seg opp til den ledende runden. Det vil si at Audi R10 TDI #1 var på samme runde som vinnende Porsche RS Spyder ved målgang. Audi R10 TDI #1 var 67 sekunder bak den vinnende Porsche RS Spyder ved målgang.

Audi R10 TDI #2 som var den bilen som hadde hatt mest problemer i løpet av 12 timers løpet på Sebring endte på en 6. plass totalt sett, 18 runder bak vinnende Porsche RS Spyder. Men de to Audi R10 TDI’ene sikret seg 1. og 2. plass i LM P1-klassen. For mesterskapet sin del, får man ikke noen flere poeng av å vinne totalt, men det har selvfølgelig med prestisje å gjøre. Audi sikret seg derfor maksimalt med poeng fra Sebring. Bilene på de andre plassene var i den mindre LM P2-klassen. Porsche RS Spyder-bilene som sikret en 1-2 seier til Porsche hadde kjørt som ett sveisisk urverk under hele løpet og hadde ingen problemer. Det er det som er alfa omega i ett slikt løp. Det er den bilen som ikke får noen tekniske problemer eller sørger for å holde seg unna kollisjoner som kommer seirende ut av løpet. Det er nok nettopp derfor en Porsche RS Spyder fra den mindre LM P2-klassen vant, og ikke en bil fra den større klassen. Peugeot 908 HDi FAP var nok den som hadde hatt mest problemer på Sebring, og måtte til slutt nøye seg med en 12. plass, 33 runder bak.

Etter å ha sett den enorme farten Peugeot 908 HDi FAP hadde på Sebring denne helgen, kommer Audi R10 TDI’ene til virkelig å få noe bryne seg på i Le Mans Series og ikke minst i 24 timers løpet på Le Mans. Peugeot har vært med i Le Mans Series en sesong allerede, mens det er første gang Audi R10 TDI stiller til start i den europeiske Le Mans Series. American Le Mans Series har Audi vært med i siden 2000. Peugeot 908 HDi FAP stilte til start for første gang i 12 timers løpet på Sebring. Dette er dermed den andre gangen Audi R10 TDI og Peugeot 908 HDi FAP konkurrerer på den samme banen, forrige gang var 24 timers løpet på Le Mans i fjor. Der sikret Audi R10 TDI seieren, mens Peugeot 908 HDi FAP sikret 2. plassen. 3. plassen gikk til Perscarolo. Den gangen var differansen mellom 1. og 2. plass 10 runder og mellom 2. og 3. plass en runde.

Neste gang Audi R10 TDI og Peugeot 908 HDi FAP møtes igjen er i Barcelona i Le Mans Series den 6. april. Det blir spennende å se hvordan disse to bilene gjør det mot hverandre i ett 6 timers løp. Under helgens 12 timers løp kjørte Audi R10 TDI’ene som sveisiske urverk de første 6 timene, det var før etter at de hadde gått 6 timer at problemene kom. For Peugeot 908 HDi FAP sin del, begynte problemene allerede etter 2 timer. Men det var helt klart at Audi-leiren var rimelig frustrert over de tekniske problemene. Bilen er bygget for å klare 24 timer, men klarte ikke mer enn 6 timer uten problemer denne helgen. De har derfor litt å jobbe med frem til 24 timers løpet på Le Mans den 14. og 15. juni. Mer om dette på motorsport.com!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2008/03/16/audi-r10-tdi-inn-til-1-2-seier-i-lm-p1-klassen-pa-sebring/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.