Det blir bomring i Fredrikstad

Det har i lang tid vært snakk om å innføre bomring i Fredrikstad. Jeg har i det lengste håpet at dette ikke ville bli vedtatt i kommunestyret, men 3. mai ble det dessverre vedtatt. Generelt sett er jeg ikke særlig glad i bomstasjoner og bomringer, men det virker ikke som politikerne klarer å finansiere bruer, tunneller og veiutbygging på andre måter. Det værste er at bomstasjonene har en tendens til å ikke forsvinne selv om prosjektet har blitt nedbetalt. Se bare på Hvalertunnelen. Hvalertunnelen ble åpnet 2. oktober 1989 og er allerede nedbetalt med bompenger. Men tror du ikke at de klarte å vedta å la bommen stå en stund til? Hvorfor? Å finansiere gangstier på Vesterøy. Den første bomstasjonen stod rett før tunnelen på Asmaløy og kun de som faktisk brukte tunnelen måtte betale bompenger.

Så ble bomstasjonen flyttet til Stokken mellom Vesterøy og Kjøkøy, og plutselig måtte alle som skulle til Hvalerøyene finansiere Hvalertunnelen. Det ble riktignok mye billigere å passere. Det har så lenge bomstasjonen har ligget på Stokken kostet 50,- kroner å passere, med mindre man bor på Hvalerøyene og derfor oppnådd en rabatt. Nå som bomstasjonen ikke lenger skal finansiere Hvalertunnelen, men andre vei/gangstiprosjekter på Vesterøy, koster det nå bare 20,- kroner å passere. Jeg er ikke 100% sikker, men når bomstasjonen lå på Asmaløy mener jeg det kostet 137 kroner å passere.

Men det var ikke det jeg skulle skrive om denne gangen, men derimot den nye bomringen i Fredrikstad. Det er heldigvis fortsatt en stund til denne dukker opp, men det er snakk om at den vil være på plass i 2013. Det er derimot fare for at det vil dukke opp bomstasjoner på den nye Kråkerøybrua allerede i 2009. Jeg husker i farta ikke hvor mange bomstasjoner som skal plasseres rundtomkring i Fredrikstad, men det er ihvertfall snakk om en hel haug. Jeg som bor på Veum må faktisk igjennom 2 bomstasjoner bare for å komme meg på jobb rett over Fredrikstadbrua. En helt vanlig dag for oss vil bestå av 10 passeringer. Man slipper heldigvis unna med å betale en gang hvis man passerer flere bomstasjoner i løpet av en og samme time. Det vil si at vi vil slippe unna med å betale for 3 passeringer om dagen.

Hvorfor så mange? Tidlig om morgenen blir jeg kjørt til jobb, det vil si at vi passerer 2 bomstasjoner til jobben og 2 bomstasjoner på vei hjem igjen. 1-3 timer seinere drar min partner på jobb og passerer ytterligere 3 bomstasjoner. På vei hjem fra jobb blir det ytterligere 3 bomstasjoner. Det blir 3 passeringer man må betale for à 20,- kroner. Det vil si 60,- kr dagen i bompenger. Det er heldigvis snakk om at det skal være en makspris pr. måned, etter hva jeg har forstått er det snakk om 500,- kr måneden, det vil si 6.000,- i året. Dette er selvfølgelig pr. bil, har man 2 biler blir det 12.000,- kr i året.

Jeg kan ikke akkurat si at jeg føler meg særlig inkludert i Fredrikstad når jeg må passere 2 bomstasjoner på den korte veien jeg har til jobb. Heldigvis har Fredrikstad kommune planer om å innføre ett helautomatisk system hvor det ikke er nødvendig å stoppe, men det er bare å kjøre igjennom som normalt. Det vil si at det er ett alfa omega med autoPASS. Jeg er ikke helt sikker på hvordan de skal innbringe passeringer uten autoPASS-brikke, men går ut ifra at de vil bli avbildet og få regning i posten. Men tenk deg den jobben med å fakturere alle disse enkeltpasseringene? Når bomringen er på plass i 2013 er det kanskje på tide å kjøpe seg en moped, scooter eller en ATV? Disse passerer selvfølgelig gratis igjennom bomringen. I store deler av året hadde dette forøvrig vært en helt grei måte å komme seg til og fra jobben på.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2007/05/13/det-blir-bomring-i-fredrikstad/

4 kommentarer

Hopp over til kommentarskjema

 1. Hei!
  Jeg tillater meg å komme med en liten rettelse.

  SITAT:
  Jeg er ikke 100% sikker, men når bomstasjonen lå på Vesterøy….
  SITAT SLUTT!

  Bomstasjonen lå da faktisk på Asmaløy.

  • kak13 mai, 2007 kl 18:37
   Forfatter

  Ja, selvfølgelig, Åsmund! Jeg vet med 100% at den lå på Asmaløy. Der hadde jeg nok en tanke i hodet og noe helt annet i fingrene når jeg skrev dette! 😀

  Jeg var igjennom bomstasjonen flere ganger når den lå på Asmaløy, så jeg vet med 100% sikkerhet at den lå på Asmaløy. Men jeg aner ikke hvorfor jeg skrev Vesterøy! Jeg hadde jo til og med skrevet dette tidligere i samme avsnitt: «Den første bomstasjonen stod rett før tunnelen på Asmaløy og kun de som faktisk brukte tunnelen måtte betale bompenger.»

  Men takk for at du gjorde meg oppmerksom på skrivefeilen! Feilen rettes opp umiddelbart! 🙂

  • Minken9 oktober, 2007 kl 21:32

  Tror bom på Fr.stad brua er det dummeste de har tenkt på, Forhåpentligvis har vi flyttet innen den tid, vist ikke så blir særp stedet å shoppe i deretter bare for å være sta. Håper for folks skyld at det blir automatisk system ellers blir køen fra begby hallen til sentrum isteden >_<

  • kak9 oktober, 2007 kl 22:49
   Forfatter

  Jeg håper til det siste at denne bomringen aldri blir en realitet her i Fredrikstad.

  Ja, det er ett helautomatisk bomsystem ala det de har i Tønsberg det her er snakk om.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.