Nikon shutter count – ny lukker på garantien

Tidligere på analoge speilreflekser var det nok bare verkstedene som reparerte og hadde service på slike kameraer som hadde tilgang til telleverket for hvor mange bilder en lukker hadde vært med på. I min analoge tid som pressefotograf har jeg bare byttet en lukker på et speilreflekskamera, og det var mitt siste analoge kamera, et Nikon F90. Hvor mange bilder denne lukkeren hadde vært med på, aner jeg ikke. Den hadde ikke tatt kvelden enda, men verkstedet anbefalte å bytte lukkeren, da det var veldig nærme den magiske grensen for hvor mye en lukker ville tåle i det kameraet. Etter den tid har jeg hatt tre digitale speilreflekser. Først et Nikon D70s, så et Nikon D7000 og det siste jeg gikk til anskaffelse av var et Nikon D750.

Den første speilrefleksen, Nikon D70s som ble kjøpt i november 2005, ble ikke brukt fryktelig mye. Når jeg kjøpte mitt neste digitale speilreflekskamera, et Nikon D7000 i september 2012, hadde lukkeren bare vært med på 6.738 bilder. I motsetning til Nikon D70s, kan man trygt si at Nikon D7000 ble mye mer brukt. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har hatt en “ny vår” med kameraet, eller rettere sagt kameraene, de siste årene. Jeg hadde tatt ikke mindre enn 67.217 bilder med mitt Nikon D7000 når mitt tredje digitale speilrefleks, et Nikon D750 kom i hus. Nikon D750 kjøpte jeg i november 2014. Det var et stort steg opp til FX, et speilreflekskamera med en fullformatsensor. Det vil si en sensor på samme størrelse som det gamle negativet. Sensoren på både Nikon D70s og Nikon D7000 er av DX-typen som er mindre. Etter det har jeg også måttet kjøpe en del nye objektiver til Nikon D750, da DX-objektiver ikke fungerer spesielt bra på et FX-kamera. Omvendt går derimot fint.

Men årsaken til at jeg satte meg ned for å skrive dette, er med Nikon sine digitale speilreflekser kan man hente ut hvor mange shutter counts kameraet har vært med på. Det ble bare 6.738 med mitt Nikon D70s, mitt Nikon D7000 hadde 67.217 når jeg kjøpte mitt Nikon D750. Status etter årets ferier er derimot tallene litt annerledes. Nikon D70s solgte jeg videre, så det vet jeg ikke hvordan det er med for tiden, men mitt Nikon D7000 har nå en shutter count på 99.713. Mitt Nikon D750 hadde en shutter count på 76.060 etter den siste ferieuka jeg hadde i september. Tittelen røper at jeg har byttet lukkeren på et kamera, og det er mitt Nikon D750 som har fått en ny lukker. Ikke fordi den hadde tatt kvelden, men fordi Nikon har hatt en tilbakekalling på en rekke Nikon D750 kort tid etter at jeg kjøpte mitt eksemplar. Jeg var forholdsvis tidlig ute med å kjøpe mitt Nikon D750 etter at det ble lansert.

Det hadde blitt påvist en feil som skapte en skygge i lyset hvis man fikk en veldig sterk lyskilde (sola eller ei lampe) inn rett ovenfra og inn mot objektivet. Dette er en feil jeg aldri hadde blitt berørt av eller klart å fremprovosere eller gjenskape, så jeg har liksom ikke brydd meg så veldig mye om dette. Men også fordi jeg ikke hadde lyst til å sende avgårde kameraet og risikere å være uten kameraet i flere uker. Men etter at Nikon i sommer kom med en tredje tilbakekalling for samme feil, nå var det enda flere kameraer som var berørt, begynte jeg å tenke litt. Mitt kamera har vært berørt allerede fra første tilbakekalling. Nå hadde lukkeren på kameraet mitt fått kjørt seg litt siden november 2014, og jeg hadde sjekket ut med et verksted hva de faktisk gjorde på denne garantireparasjonen/tilbakekallingen. Lukkeren ble byttet og det ble gjort noen andre justeringer av noe slag for å få bort denne skygge-effekten. Dermed ble det veldig mye mer interessant for meg å sende inn kameraet til en garantireparasjon for å bytte lukkeren.

Saken ble meldt inn med serienummeret på mitt kamera i sommer, men med beskjed om at jeg først ville sende inn kameraet i oktober for at jeg skulle kunne bruke kameraet i sommerferien og den ferieuka jeg skulle ha i september først. I starten av oktober ble kameraet pakket ned og sendt inn til Camera & Videoteknikk utenfor Bergen. En knapp uke senere var kameraet fiks ferdig tilbake. Da hadde de byttet lukkeren på kameraet, tatt en sensorrens og byttet en del gummidetaljer i foran på kameraet. Dette er noe som er nødvendig å gjøre , rett og slett fordi kameraet blir demontert for å bytte lukkeren. Jeg hadde kanskje trodd at shutter count’en på kameraet ville bli nullstilt, men det ble den ikke. Den stod på 76.109 (jeg måtte ta ett bilde for å hente ut denne informasjonen) når jeg fikk kameraet tilbake.

Når jeg sjekker med verkstedet, så er det ikke normal praksis å nullstille denne telleren, da dette er en teller som forteller hvor mange bilder det har blitt tatt med kameraet. Men lukkeren ble byttet på 76.108. Men jeg får beskjed om at hvis jeg skulle sende kameraet, så oppgir man bare at lukkeren har blitt byttet ved 76.108 eksponeringer. Nå hadde det jo gjort det hele litt lettere hvis telleren ble nullstilt kanskje, men da får man ikke noe særlig inntrykk av hvor mye kameraet har blitt brukt, hvis man har byttet lukker og det er minimalt med eksponeringer på lukkeren. Informasjonen om når lukkeren har blitt byttet er også lagret i systemet til Camera & Videoteknikk, så dette er informasjon som en kjøper eventuelt kan sjekke hvis han skulle ha behov for dette. Nå har jeg riktignok ikke noen planer om å selge mitt Nikon D750 med det første. Ingen planer overhodet, for å være ærlig. Kameraet er helt knall og jeg storkoser meg med dette kameraet! Det er vel heller aktuelt å bytte lukkeren igjen på et senere tidspunkt hvis den skulle ta kvelden, enn å selge kameraet.

Nå er det selvfølgelig veldig vanskelig å spå fremtiden, men per i dag er det overhodet ingen grunn til å bytte. Det finnes enda bedre kameraet på markedet, men de koster også ganske mye mer. Men jeg har ikke behov for noe bedre per i dag. Skulle kameraet derimot begynne å “hangle” på et eller annet tidspunkt, så kan selvfølgelig behovet bli annerledes. Men dette kameraet kostet såpass mye i innkjøp, så da vil det uansett lønne seg å bytte lukker og gjøre andre mindre reparasjoner, fremfor å skrote hele kameraet. Mitt eldre Nikon D7000 derimot runder jo snart 100.000 bilder, lukkeren på både Nikon D7000 og Nikon D750 er laget for å tåle ca 150.000 bilder. Hvis lukkeren holder det den er laget for, burde jeg få ut ca 50.000 bilder til av den lukkeren. Men lukkeren kan selvfølgelig ta kvelden tidligere, eller senere for den saks skyld. Det vet man aldri. Spesielt hvis man har et kamera med en lukker som nærmer seg slutten av levetiden, er det absolutt greit å ha flere kameraer å velge mellom!

Nå er selvfølgelig mitt Nikon D750 mitt primære kamera, men Nikon D7000 er også med på fototurer nå og da. Men primært når jeg skal ut og ta bilder i deltskiftpausene mine på jobb. Eller om jeg av en eller annen grunn ønsker å reise litt lettere. I tillegg synes jeg det er greit å fordele slitasjen på de to speilrefleksene jeg har. Det er jo ingen grunn til å bare la mitt eldre Nikon D7000 stå og støve ned, når det fortsatt fungerer strøkent! Den siste turen som Nikon D7000 var med på var en tur til Kjøkøy fort i sommervarmen i juli. Når jeg skriver at det er greit å ha et kamera i backup, så mener jeg ikke at jeg drar på Nikon D7000 også når jeg er på tur med Nikon D750. Det blir unødvendig mye utstyr å drasse på samtidig. Men når jeg er på dedikerte fototurer med mitt Nikon D750, har jeg alltid med mitt Sony RX100 III kompaktkamera som backup. Det hadde vært utrolig surt å dra på ferie for å ta bilder og risikere å ikke kunne ta noen bilder i det hele tatt hvis speilrefleksen av en eller annen grunn skulle ta kvelden.

Men nå som jeg har byttet lukkeren på mitt Nikon D750, har lukkeren en shutter count på bare 1. Så da har jeg jo litt å gå på med det kameraet. Hvis lukkerne holder så lenge som de skal, kan jeg ta 150.000 bilder med mitt Nikon D750 og 50.000 med mitt Nikon D7000 før det er aktuelt å byte lukker igjen. Mitt D7000 kostet ikke like mye i innkjøp og har nok dratt en del på årene når lukkeren tar kvelden. Så det blir sikkert en vurderingssak om jeg bytter lukkeren på det kameraet. Det kan hende at det er like greit å kjøpe seg et nytt kamera å ha som reservekamera. Men det problemet tar jeg når det dukker opp, det er ikke noe poeng å ta det før ihvertfall. Jeg kommer ihvertfall til å sjekke hva det koster å bytte lukkeren, er det ikke så mange tusenlappene, så er det jo greit å forlenge levetiden på det kameraet med noen år til. Siden jeg fordeler “slitasjen” på flere kameraer, så er det vel snakk om ganske mange år også, tenker jeg.

Men fra jeg kjøpte mitt Nikon D750 for tre år siden, har jeg faktisk tatt 32.496 bilder med det gamle kameraet også. Og 76.060 bilder med det nye som sagt. Det blir en total på 108.556 bilder med de to speilrefleksene i løpet av disse tre årene. I tillegg har jeg tatt en masse bilder med mitt Sony RX100 III kompaktkamera. Men der har jeg ikke mulighet til å hente ut noen informasjon om hvor mange bilder kameraet har tatt.

Helt til slutt, det er vel ingen som tviler på at det var et strategisk valg å sende inn kameraet for å bytte lukkeren på garantien når jeg hadde kommet halvveis i livssyklusen til lukkeren. Siden jeg ikke merket noe til eller hadde klart å fremprovosere den aktuelle feilen, var det jo ikke noe problem å bruke kameraet på de første 76.060 bildene.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2017/11/10/nikon-shutter-count-ny-lukker-pa-garantien/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.