Grått vær i Lohme på Rügen

Torsdagen på Rügen var uten tvil den gråeste og kjedeligste dagen min på øya. Det lå et grått intetsigende skydekke over øya, tåka lå tykk og det var lett regn i lufta. Jeg hadde derfor ikke de helt store planene denne dagen, men ut på en liten tur hadde jeg ihvertfall planer om. Men dagen startet med en liten utfordring. Dagen før hadde hu som stelte rommet mitt på hotellet fjernet alle håndklene på badet, men hadde glemt å henge opp nye. Hadde det ikke vært for at jeg hadde fått et dobbeltrom og at det lå et håndkle igjen på seng nummer to, hadde jeg måttet oppdrive disse håndklene kvelden før. Men siden jeg i det minste hadde ett håndkle, hadde jeg ihvertfall nok til at jeg fikk tatt en dusj før jeg skulle spise frokost.

Etter frokost prøvde jeg å forklare på engelsk at håndklene på badet hadde blitt fjernet, men at det ikke hadde blitt hengt opp noen nye. Men hu jeg snakket med skjønte rett og slett ingenting av hva jeg prøvde å si, jeg prøvde å forklare to ganger også. Til slutt tok jeg med henne bort til rommet mitt og pekte på håndklene som var borte, og så prøvde jeg å forklare at det ene håndklet som nå hang over dusjen kom fra seng nummer to. Etter å ha prøvd å forklare dette etter beste evne på engelsk og med litt peking hit og dit, forstod hu hva som hadde skjedd og forsvant ut av rommet. Hu gikk inn på rommet ved siden av, som da tydeligvis ikke var i bruk, og kom tilbake med to håndkler til meg. Etter hva jeg kunne skjønne av det hu sa på tysk, så beklaget hu veldig to ganger før jeg takket for håndklene like mange ganger! Så da var det «problemet» løst.

Det var nok ikke denne dagen jeg var raskest til å forlate hotellet, siden det var så grått og kjedelig vær ute. Men jeg kom meg nå avgårde etterhvert. Planen var å ta en tur til en liten fiskelandsby som heter Lohme. Det var han som tok meg imot når jeg sjekket inn på hotellet som hadde nevnt at dette var en liten fin fiskelandsby. Det var ikke noe jeg hadde planlagt å dra til på forhånd. Men jeg hadde lyst til å ta en titt etter at jeg ble anbefalt en tur dit. Lohme ligger nord for Sassnitz og nasjonalparken Jasmund. Turen til Lohme gikk helt i ytterkant av nasjonalparken og det lå en tykk tåke i skogen. Det gikk derfor ikke fort på den svingete veien igjennom skogen. Plutselig står det noe som kan se ut som en hvit hjort midt i veien foran meg. Hastigheten var lav, så det var ikke noen fare, men jeg fikk meg mildt sagt en liten overraskelse! Jeg har tidligere kræsjet med en elg med privatbilen og med et rådyr med bussen, men det gikk bra for alle parter denne gangen.

Lohme er mildt sagt en liten by med bare 460 innbyggere. Det virket ikke som de var så veldig glad i turisme heller, for det hang slike «nei til masse-turisme» skilter både her og der. Det var ihvertfall slik jeg oppfattet dem. Men man kan ikke si at byen ble nedrent av turister denne dagen, det var bare jeg og noen få andre turister som hadde forvillet seg til denne lille fiskelandsbyen. Jeg tok turen ned til båthavna for å ta en titt. Det lå noen få båter i havna, og på en solskinnsdag kan det nok være veldig hyggelig der nede og på cafè Niedlich. Men denne torsdagen var det i grunn bare nitrist. Jeg tok noen få bilder, men jeg kan ikke si det var så veldig inspirerende å ta bilder når alt var så grått og kjedelig. Dette er uten tvil ytterpunktet i den andre enden, hvis skyfri blå himmel er i den ene enden. Jeg foretrekker uten tvil noe mellom disse to ytterpunktene. Det aller viktigste er selvfølgelig at det ikke plasker ned.

Det ble derfor bare en liten tur i Lohme før jeg kjørte tilbake igjennom skogen i ytterkant av nasjonalparken Jasmund. Jeg møtte ingen flere dyr på veien tilbake til hotellet. Men jeg benyttet anledningen til å stoppe like før jeg kom til hotellet for å ta noen bilder av en av de typiske allèene på Rügen. Nesten alle veiene på Rügen ser slik ut med store trær på hver side av veien. Deutsche Alleenstrasse starter på nettopp Rügen. Dette er en 2900 kilometer lang turistvei hvor den første strekningen fra Sellin på Rügen til Rheinberg ble åpnet 3. mai 1993. Men det er ikke bare den offisielle Deutsche Alleenstrasse som ser slik ut, det gjør nesten alle veiene på Rügen. Med unntak av i byene selvfølgelig, er det ikke en allè med trær, så kjører man i en skog, og der er det jo trær! Utrolig fint, spør du meg. Og det er ekstra fargerikt når man er på øya om høsten og man får alle høstfargene i tillegg!

Hadde jeg kommet hjem etter å ha vært på Rügen i åtte dager uten å fått tatt et bilde av en av disse typiske aléene på Rügen, så hadde jeg uten tvil kommet hjem uten et veldig viktig motiv synes jeg. Nå var riktignok ikke den veistrekningen jeg tok bilder av del av den offisielle Deutsche Alleenstrasse. Det er ikke mange av disse strekningene som man kan parkere langs veien for å ta bilder. Men dette var en liten veistrekning uten så mye trafikk. Så da fikk jeg tatt noen bilder før jeg kjørte videre.  Når man skal fra Putbus og Bergen auf Rügen og nordover, kan man velge å kjøre vest for Kleiner Jasmunder Bodden (en innsjø) forbi Lietzow eller på østsiden forbi Prora. Og en del av strekningen vest for Kleiner Jasmunder Bodden var en hel rekke av disse trærne langs veien merket med et kors. Jeg regner med at dette er fordi det har vært en del ulykker på denne strekningen, og at man blir oppfordret til å kjøre pent. Dessverre var det ikke mulig å få tatt noen bilder av dette på en forsvarlig måte, for det var veldig «markant» med alle trærne med kors på så langt øyet kunne se.

Etter en pause på hotellet valgte jeg å dra ut på en liten shoppingrunde. Jeg tok en tur til Bergen auf Rügen som er den største byen på Rügen. Der hadde jeg funnet frem til to kjøpesenter, først Real og så Famila. Og her var det uten tvil mye bedre utvalg enn hva jeg hadde  i de «lokale» Netto-butikkene. Jeg fant ikke så veldig mye interessant, men fikk kjøpt med meg noe godt å drikke som jeg hadde planer om å ha med meg hjem. Det jeg egentlig var på utkikk etter, var om de kunne ha noe gode priser på Led Lenser, som jo tross alt er tysk. Riktignok kjøpt opp av Leatherman i 2011. Men jeg fant ikke Led Lenser i det hele tatt, det eneste jeg fant var noen lommelykter fra Varta.

Gråværsdagen på Rügen resulterte bare i 4.686 skritt.

                    

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2016/11/27/gratt-var-i-lohme-pa-rugen/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.