Ferdig med yrkeskompetansebevis kurs

Sist torsdag hadde jeg min femte og siste dag på yrkeskompetansebeviskurs hos Wright Trafikkskole i Sarpsborg. Dette er et obligatorisk kurs for yrkessjåfører pålagt av EU og som må gjennomføres hvert femte år. Dette er mitt første kurs. En del av det vi har gått igjennom ble også gjennomgått med modulene i kompetanseløftet vi hadde i bussbransjen. Men noe nytt er det, og det er selvfølgelig litt annerledes å gjennomføre det i praksis enn å bare lese om det. F.eks å evakuere en røykfult buss som ligger delvis på siden og for ikke å snakke om å slukke en brann med et pulverapparat!

Dag nummer tre og fire av kurset har jeg ikke skrevet noe særlig om, da dette bare var teori i klasserommet. Den femte og siste dagen derimot var det mykkjøring som var hovedtema. I tillegg hadde vi pålegging av kjetting og HLR (hjerte lunge redning) mellom slagene. Det som var mest interessant var mykkjøringen ute i trafikken. Vi skulle kjøre to runder, en før og en etter lunsj. Den første skulle kjøres som vi pleier og man fikk bare beskjed om hvor man skulle kjøre. Første tur kjørte jeg på 59 minutter, med en gjennomsnittshastighet på 47 km/t, med to stopp og med 17 trykk på bremsepedalen. Jeg brukte ikke motorbremsen på denne turen i det hele tatt. Jeg fikk veldig gode tilbakemeldinger på kjøringen min. Det er alltid hyggelig.

Andre tur skulle vi få litt veiledning hvis det var nødvendig. Det jeg fikk av veiledning var at jeg kunne bruke motorbremsen mer. Og når jeg etter første tur så hvor lite brems enkelte sjåfører hadde brukt, så var det bare å sette i gang og bruke motorbremsen når jeg normalt sett ville ha brukt bremsepedalen til å holde igjen farta eller senke farten inn mot svinger, kryss og slike ting. På andre tur klarte jeg faktisk å gjennomføre hele turen uten å få notert en eneste brems. Dette selv om siste tur var mellom kl 15.15 og 16.15 og det begynte å bli litt trafikk. Det var saktegående kø fra Hafslund og hele veien bort til kjøreskolen. Denne turen brukte jeg ett minutt ekstra på, gjennomsnittshastigheten gikk ned til 45 km/t og jeg fikk som sagt notert 0 brems og bare ett stopp.

Dieselforbrukt var faktisk identisk på begge mine turer, 10.4 liter diesel og et gjennomsnitt per mil på 2,2 liter. Men noe av årsaken til at jeg ikke klarte å spare noe diesel på tur nummer to, kan være at på første tur var det kjølig og på andre tur var det varmt, så da jobba klimaanlegget for harde livet. Det drar selvfølgelig litt diesel. Men uansett var jeg kjempefornøyd med resultatet og den tilbakemeldingen jeg fikk. Alle forbedret seg når det kom til brems/stopp på andre tur, men det varierte litt om man klarte å forbedre dieselforbruket. Noen gikk litt ned, noen brukte  det samme og noen brukte litt mer på andre tur.

Til daglig sitter jeg veldig sjeldent og «drar i spaken» til motorbremsen, men motorbremsen står på auto fra fabrikk, og det vil si at hvis man trykker lett på bremsepedalen så er det motorbremsen man bruker, ikke de vanlige bremsene. De to turene med mykkjøring på torsdag ble forøvrig kjørt med tre Volvo og en Mercedes dieselbusser fra Moss/Halden 2011-anbudet. Jeg for min del kjørte en Volvo 8700 HD, det vil si høyt gulv, ikke laventre som vi hadde i BorgBuss før anbudet.

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2014/06/23/ferdig-med-yrkeskompetansebevis-kurs/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.