Verneombud på kurs – dag fem

I dag har vært siste dag på grunnkurset i arbeidsmiljø på Hotel City. Jeg har derfor fått kursbeviset for at jeg har gjennomført det obligatoriske 40 timers kurset for et verneombud. Da skal jeg være bedre rustet til å vurdere HMS-saker og den nødvendige «myndigheten» for å sette foten ned hvis det oppstår grove hendelser/tilstander som er til fare for liv og helse. Utlært eller ekspert på arbeidsmiljøloven blir man nok aldri, og skal man gå enda grundigere i materien trenger man nok mye mer enn 40 timer på dette. Det er mildt sagt ganske omfattende lover og regler. For ikke å snakke om at det er en del av lovparagrafene som ikke er entydige og er åpen for tolkning. I «Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)» er det i tillegg med kommentarer som skal forklare lovteksten nærmere. Det skal gjøre det lettere å forstå hva det menes med lovteksten.

I dag har vi vært innom et par hovedtemaer, tre forskjellige ismer og mobbing. De tre ismene dreier seg om effektiviseringen av produksjonen i industrien. Den første er Taylor-ismen som har en ekstrem arbeidsdeling og flytter all tenking til ingeniørkontoret. Hver enkelt arbeider skal ha hver sin spesifikke arbeidsoppgave og kun drive med det. Det skal ikke være rom eller nødvendig med tenking og dette revolusjonerte rett og slett produksjonen. Fra å bygge hele produktet fra bunn av, gjorde hver enkelt arbeider bare en liten del av hele produksjonen. Neste skritt er Ford-ismen som innførte samlebåndet i bilproduksjonen. Det viktigste Ford innførte var dog ikke samlebåndet, som faktisk allerede hadde eksistert i 15 år allerede, men derimot standardiseringen av deler. Det vil si at en bil kunne produseres og settes sammen i hver sin lille operasjon fra hver av de ansatte og delen passet sammen. I tillegg var det ikke noe problem å ha reservedeler.

Når en bil bygges fra bunn av og alt lages for hånd del for del, vil det alltid være avvik og det vil være en stor utfordring å lage reservedeler. Ifølge kursleder er Ford sin T-Ford fortsatt den mest solgte bilen igjennom historien med over 20 millioner biler, men ifølge wikipedia snakker vi om 15 millioner biler fra 1908 til 1927. Kurslederen mente at T-Ford’en fortsatt var den mest produserte bilmodellen igjennom historien, men det er ikke korrekt. Ifølge wikipedia passerte Volkswagen 16 millioner produserte Boble (beetle) i 1973. Ford hadde ikke klart å produsere så mye biler hvis ikke alt var standardisert. Henry Ford pleide å si at T-Ford kunne fåes i alle farger, bare det var svart.

Den siste ismen er McDonald-ismen. Ja vi snakker om de opprinnelige McDonalds-brødrene som står bak McDonalds-kjeden. Det er dog ikke de som driver McDonalds i dag, de solgte konseptet videre. Men det McDonalds-brødrene gjorde var å ta Taylor-ismen og Ford-ismen inn i servicesektoren. Istedenfor å stå og lage en hamburger fra bunn av steg for steg, skulle alt standardiseres og gjøres i flere trinn. Det vil si at mesteparten var klargjort på forhånd i riktig mengde slik at det var mulig å lage en hamburger på mye kortere tid. I tillegg var poenget at en hamburger kjøpt i London skulle smake det samme som en hamburger i New York.

Men det er ikke noen tvil om at denne revolusjoneringen av effektiviseringen i industrien og til slutt i servicesektoren har gått på bekostning av arbeidsmiljøet. Arbeidsoppgavene har blitt færre og mer monotont. Det har rett og slett blitt en utrolig statisk og kjedelig arbeidsdag. Det er heller ikke rom for noen selvrealisering under slike forhold. Så for arbeidsmiljøet har det rett og slett gått fra bra til ille, til værre og til slutt til uspiselig!

Det neste og siste store temaet som ble tatt opp på kurset i dag var mobbing. Hva er mobbing? I boken Mobbing og harde personkonflikter har de skrevet at mobbing er «når en eller flere personer systemamtisk over tid føler seg utsatt for negative handlinger fra en eller flere andre personer i en situasjon der den som rammes har problemer med å forsvare seg mot disse handlingene.» Etter å ha gått igjennom forskjellen på overtramp, personalkonflikter og mobbing har det kommet ganske klart frem at det mange kaller mobbing er alt annet enn mobbing. Det er mange som skriker «mobbing» med en gang det kommer noe «ubehagelig». Men hvis man ved et enkelt tilfelle blir utsatt for noe «ubehagelig» er det bare et overtramp. Hvis to personer «slenger dritt til hverandre» er det en personalkonflikt. Men hvis mottakeren av det «ubehagelige» derimot ikke er i stand til å forsvare seg og dette foregår systematisk over tid, snakker vi om mobbing. Det er derfor viktig å ikke rope «ulv, ulv» eller nærmere bestemt «mobbing» før vi faktisk snakker om mobbing.

Det kom forøvrig også fram et morsom definisjon av stress i dag: «Den forvirring som oppstår når hjernen motstår kroppens ønske om å vri skallen av et kjøtthue som så inderlig fortjener det.» Vi hadde flere gruppeoppgaver i dag, og det var forskjellige oppgaver rundt mobbing. Hva er mobbing? Hvilke metoder benyttes? Finnes det kjønnsmessige forskjeller i mobbing? Den generelle oppfatningen er at mobbing i mannsdominerte yrker er mer direkte og synlig enn hva man opplever i kvinnedominerte yrker. Der foregår det mer i det stille, utfrysing og baksnakking av kollegaer. Mobbingen i de kvinnedominerte yrkene virker kanskje mer «harmløse», men siden disse er så vanskelige å oppdage, å sette fingeren på og finne opphaver til, har disse en tendens til å gå over mye lengre tid og få mye mer alvorlige konsekvenser enn de mer direkte og åpenlyse metodene menn har en tendens til å bruke.

Jeg må si at det har vært veldig deilig med litt avveksling fra hverdagen som bussjåfør, og det har vært et veldig interessant tema. Men samtidig må jeg innrømme at det har vært litt tørt og kjedelig. Men det er jo tross alt lover, regler og paragrafer vi snakker om. Men dette er ett veldig viktig tema som det er viktig å ivareta på arbeidsplassen. Jeg kunne gjerne tenke meg å gå på flere kurs for å lære meg mer om dette og ting som foregår «bak fasaden» i arbeidslivet. Kanskje fler anledninger byr seg fremover?

Jeg hadde ikke på forhånd planer om å strekke strikken så langt, men nå har det seg slik at jeg fikk en utfordring fra ei venninne her for noen dager siden. Og utfordringer liker jeg, så lenge de er gjennomførbare vel og merke. Men jeg hadde blitt utfordret til å bruke de rosa Converse All Star-skoene mine på dette kurset. Jeg kan vel litt skylde meg selv, for jeg tror jeg nevnte at DE hadde jeg ihvertfall ikke tenkt å bruke. Det var jo som å be om å bli utfordret til å bruke dem. Jeg hadde ikke sagt til venninna mi at jeg hadde bestemt meg for å bruke dem, men den beslutningen tok jeg umiddelbart når jeg ble utfordret. Det var bare snakk om jeg skulle bruke dem mandag eller tirsdag. I går ble det jo de grønne og i dag har jeg derfor brukt de rosa Converse All Star. Det er første gang jeg bruker dem til noe annet enn sammen med venner og/eller helt ukjente mennesker.

Nå har jeg jo blitt litt kjent med de andre som var på kurset, men samtidig kjenner de meg jo ikke personlig. Det er f.eks ingen av dem som kjenner til min seksuelle legning. Hvis man ser bort fra en av mine kollegaer som også var på kurset da. Derfor var jeg litt spent på om det kom til å komme noen kommentarer, spørsmål eller om det var noen som ville dra en fleip. Vi har hatt en veldig hyggelig tone på kurset, og jeg hadde overhodet ikke tatt meg nær av om det hadde kommet noen kommentarer. Jeg har ingen problemer med å ha det litt morro på min egen bekostning. Derfor må jeg innrømme at jeg ble litt skuffa over at det ikke kom en eneste kommentar, spørsmål eller fleip av noe slag. Jeg aner jo selvfølgelig ikke hva hver enkelt har tenkt for seg selv, noe må de vel ha tenkt? Hvor ofte ser man menn med rosa sko egentlig? Jeg for min del har vel aldri sett det før, faktisk. Nå har det seg jo slik at jeg faktisk er homo, men det er jo ikke dermed sagt at alle menn som bruker enten rosa klær eller sko er homo. Men det er nok mange der ute som ikke vil risikere å sende ut slike signaler.

I dag stod jeg faktisk foran et lite dilemma. Jeg har som dere har skjønt brukt forskjellige sko hver dag, det samme med klokke. Men nå når jeg skulle på den siste dagen av kurset måtte jeg ta et valg. Skulle jeg bruke Fossil- eller Triump-klokka mi? Til syvende og sist gikk jeg for Fossil-klokka. Det er en utrolig kul klokke det også, som jeg hadde lyst til å bruke i dag. Som dere ser av bildene brukte jeg den samme svarte jakkegenseren som i går, men t-trøya er ny. En hvit t-trøye kjøpt på Dressmann med «Moto cross» trykk. Man kan vel trygt si at jeg «støvsugde» Dressmann for nye t-trøyer sist fredag! Jeg har flere på lager som vil dukke opp senere! I morgen er det tilbake til hverdagen bak bussrattet igjen. Men det skal bli fint å kjøre buss og komme tilbake til mine faste passasjerer igjen. For ikke å snakke om mine hyggelige kollegaer!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/04/27/verneombud-pa-kurs-dag-fem/

2 kommentarer

  1. Geniale de skoene dine 🙂 hehe..

    • kak1 mai, 2010 kl 18:21
      Forfatter

    Hehe, du liker de rosa Converse-skoa mine ja? Er flere som gjør det, en har til og med uttalt at «de er meg». Okay, så mye bruker jeg dem riktignok ikke. Men vedkommende synes kanskje at det er kult at jeg (tør å?) bruker dem?

    Ikke vanlig å se menn med rosa sko ihvertfall! 😉

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.