Verneombud på kurs – dag to

Jeg har i dag igjen vært på kurs på Hotel City. Et grunnkurs i arbeidsmiljø som er obligatorisk for de som skal være verneombud. I går ble vi veldig overrasket over at vi skulle ha gruppearbeid så fort, til og med to oppgaver som vi drøftet. Det gjorde at dagen i grunn gikk ganske fort, selv om det var litt «tørt materie» i går også. I dag har vi hatt to forelesere, en før og en annen etter lunsj. Her var det ikke noe gruppearbeid, men bare forelesing med powerpoint-presentasjoner. Det må jeg innrømme ble i overkant tørt, men det var allikevel en del interessante ting som kom frem. Deriblant at det er lite smart å blande rollene som tillitsmann og verneombud. Det er nok en viss fare for at man bør si fra seg et av disse vervene for at man skal være sikker på at man vil fungere 100% i en av rollene. Ellers kan det bli vanskelig å bruke riktig hatt til riktig anledning.

Det var veldig mye om internkontroll i bygg og anlegg og lover og regler rundt ansettelser og ikke minst oppsigelser og avskjed. Det er mildt sagt en rimelig stor forskjell på oppsigelse og avskjed. Det er greit å få litt innblikk i disse temaene, men det er uansett lover og regler som man uansett må slå opp når man har bruk for dem. Det er rimelig tungt materie og ikke noe som er nødvendig å kunne på rams. Det har man advokater til. For meg som verneombud er det primært de 7 første paragrafene i arbeidsmiljøloven som er aktuelle. Dette kurset går ikke i dybden i dette, men skal gi oss en innføring i hva dette dreier seg om. Det er derfor det kalles ett grunnkurs i arbeidsmiljø. Hvis man skal gå mer i dybden er det helt andre kurs man må gå på. Men det er dette grunnkurset som er obligatorisk for et verneombud. Noe merkelig som kom frem i dag var at som leder av AMU var det ikke nødvendig med et 40 timers kurs, men holdt med et kurs som tilsvarte en dag.

Jeg har også vært på et styremøte i fagforeningen på jobben i dag. Det er noe jeg fikk rett til så fort jeg ble verneombud for sjåførene i Fredrikstad. Det er virkelig interessant å følge med på hva som foregår på «innsiden». Det meste av dette dukker til syvende og sist også opp på medlemsmøtene, men det blir drøftet på forhånd i styret. Men det resulterer selvfølgelig i at det blir en del møtevirksomhet på fritiden. Men det blir jeg mer enn gjerne med på fordi jeg engasjerer meg i min egen arbeidsplass. Det er egentlig synd at ikke flere engasjerer seg mer på dette området. Hva skal egentlig til for å få folk til å engasjere seg mer?

Som man ser av bildene har temaet vært gult i dag, altså når det kommer til klærne mine i dag. Det vil si at det er min nyinnkjøpte gule Swiss-Military Navy Seals II og mine gule Converse All Star. Jeg hadde på forhånd bestemt meg for at det skulle være gult i dag, men jeg var ikke helt sikker på om jeg skulle bruke min Swiss-Military SW1 eller Swiss-Military Navy Seals II. Men siden Swiss-Military Navy Seals II ble kjøpt i går var det litt ekstra stas å bruke den klokka. Det var sikkert noen som la merke til både de gule skoa og den gule klokka, men det var ingen som kommenterte det. Kanskje ingen på kurset som er interessert i klokker? Etter styremøtet på jobben derimot kom det en liten kommentar. Er det det som er sveitseruret ditt? Eller nei? Joda, dette er faktisk den andre sveitsiske klokka jeg har. Denne kjøpte jeg i går. Herregud, man kan jo bare bruke ei klokke av gangen? Joda, men det er flere dager i uka vet du. Legg også merke til Converse All Star-baggen som jeg har brukt i dag. Det ble en del «papirmølle» med hjem i går, så da måtte min «lille» Adidas-bagg byttes ut med en større som jeg kunne få plass til alt. Det er faktisk en stund siden jeg kjøpte den baggen nå, men har ikke hatt behov for en så stor bagg før i dag. Men endelig kom den til nytte!

Permalenke til denne artikkelen: https://www.kak.net/2010/04/20/verneombud-pa-kurs-dag-to/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.